Cara Tukar DNS Server - Domain Dot My Bermasalah

4:21 PM Yanty Lee 2 Comments

Salam u olls ,

Happy Thaipusam Day!

Okay , blog hampir bersawang , gara - gara Ty balik kampung dan beristirehat sepuas-puasnya gitu.




Tetapi , Ty dimaklumkan bahawa blog Ty tak boleh nak access oleh seorang junior dari sekolah Ty. Dan ini telah membuat Ty agak gelabah dan terfikir apa pula la yang tak kena. Tapi semalam program agak padat dan Ty baru sempat mencari jalan penyelesaian dan puncanya. Ty jumpa di blog Blog Coklateyes dan ini penjelasan dari host selepas Cik Innanie berhubung dengan Admin Asiahost.

Greeting to All our Customer,

We just move our DNS server to bigger size and CPU Usage. From this migation, your Web should not having no problem and all problem you are fasing right now is because our DNS ISP taking to long time to resolve the DNS. if you want faster DNS, you can change to Google DNS and here i attach tutorial to change your DNS to 8.8.8.8 and 8.8.4.4


Alhamdulillah , selepas Ty mencuba tutorial dari YouTube ni Ty boleh access dan view blog rakan-rakan berdomain [.]my. Berkali - kali juga Ty cuba fokus dan dengar apa yang disampaikan untuk Ty praktikkan.

Namun , Ty masih khuatir adakah semua pengunjung ke blog perlu juga untuk tukar DNS server mereka? Kenapa Asiahost tidak menyelesaikan masalah ini dengan tidak menimbulkan sebarang masalah sekiranya ingin mempertingkatkan saiz dan sebagainya.

Redha je la.

2 comments:

  1. huh, kte pun risaukan benda yg same.
    pageview kte jatuh mendadak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la pasal , patut la 2 days ni xde dapat email notification ada org commenting on the blog. apa boleh buat.

      Delete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen