Al Dente , Putrajaya

11:59 AM Yanty Lee 6 Comments

Salam u olls ,

Review luxury restaurant pula kali ini.

Baru ni , Ty dan family Ty singgah makan malam ni Al Dente , Putrajaya. Restoran ni agak ekslusif dan mewah juga la. Dan terletak di bangunan Galleria PJH , di situ ada juga beberapa restoran lain. Seperti biasa Ty memang suka mencuba , dan bila ada yang nak open table pada malam tu , so why not , right? Jadi kami have a try at there for our dinner as well.


Apa ke nama dan maksud la Al Dente ni ? Ini hasil pencarian Ty di enjin Google ; 
In cooking, al dente (pron.: /ælˈdɛnteɪ/, Italian pron. /alˈdɛnte/) describes pasta and (less commonly) rice or beans that have been cooked so as to be firm but not hard. "Al dente" also describes vegetables that are cooked to the "tender crisp" phase - still offering resistance to the bite, but cooked through. Keeping the pasta firm is especially important in baked or "al forno" pasta dishes, where the pasta is cooked twice. The term "al dente" comes from Italian and means "to the tooth" or "to the bite", referring to the need to chew the pasta due to its firmness.
Basically , restoran ni menghidangkan makanan masakan ala Italian gitu. Tapi memandangkan kita di Malaysia , ada kombinasi masakan ala Malaysian juga. Layanan dari waiter  di situ sangat memuaskan hati mummy

Menu yang sangat esklusif , kan?

Belek punya belek apa menu yang nak dicuba , tapi Ty tak sangat lapar jadi semuanya mummy yang tentukan apa nak diorderkan dan waiter di situ banyak membantu dan jelaskan apa yang ada dan special. Meaning , dia rekemen the recommended food la gitu.

Sementara menunggu makanan makan malam kami dihidangkan , Ty sempat snap gambar apa saja yang menarik di mata Ty. Salah satunya sebab ada ruang membaca , dengan deco nya lagi. sangat cantik u olls.



Cantik kan deco dan tempat ni , santai je.

Tengah sibuk nak amik gambar lagi , tertiba waiter pun datang dengan Free Complimentary Starter . Wow , sangat teruja , snap lagi sebelum semua orang leh jamah starter sebelum main course akan dijamukan .

Taraaa ...
Free Complimentary Starter - Crispy Bread Sticks with fresh herb  and garlic bread served with an array of dips. (Dips; Olive oil, balsamic vinegar , sambal , curry mayonnaise).

Main Course , Drinks , Dessert pula diservekan , 

Cream of Wild Mushroom Soup - with garlic toast

Club Sandwich

1M Delight - deep fried chicken drum-let , fried spring rolls , grilled chicken satay served with ginger chili sauce and peanut sauce.

               
 From left ; Watermelon juice , Signature Healhty Drink - OPA (Orange , Pineapple & Apple) & DOL (Drangon Fruits , Orange & Lime)

Ginger Creme Brulee

Ni la simple dan yummeyh makan malam Ty dan family di Al Dente, range price is from $$ to $$$. Bagi yang teringin nak makan makanan Itali boleh la cuba di sini. 

Lokasi Al Dente ; 


Al Dente
Galleria Putrajaya (Next to KBS Building)
Ground Floor
Precint 4, Putrajaya


Buona Fortuna !

6 comments:

  1. wah.. macam sedap je :). nanti boleh la lepak sesama.. licha stay kt precint 18 je .. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sure , boleh je jumpa bukan besar mana sangat Putrajaya ni.

      Delete
  2. yummy. dah mcm blog makanan blog sis ty kan hihi. seyes lapar terus bca entri ne. padahal bru pas mkn ==

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe , haah kan , tu je mampu nak update buat masa ni. Alahai keciannya dh mkn pun lpar lgi.

      Delete
  3. klu air2 tu range harga dlm bape..?? ingat nk g date kat situ... ehhh... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zulhilmi : Air2 tu range price from RM8/- above.

      Delete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen