De Palma Eco Resort Kuala Selangor

1:03 PM Yanty Lee 25 Comments



Baru ni Ty ke De Palma Eco Resort , Kuala Selangor yang mana boleh dikatakan a very short vacay gitu. Kali ni Ty lebih mendekati daerah Kuala Selangor , salah satu daerah yang agak jauh dari pelusuk kota.

De Palma Eco Resort , Kuala Selangor sebuah tempat penginapan yang membawakan konsep "Back to Nature". Dengan berkonsepkan dengan hanya chalet & villa sahaja dapat memberi kesan yang lebih selesa buat pengunjung yang menginap , kerana suasana yang lebih privasi dan secara tidak langsung dapat merasai sendiri pengalaman dengan alam semulajadi di sekeliling . Bagi mereka yang sentiasa sibuk dengan harian di kota raya yang sesak amatlah sesuai untuk ke sini.


Terletak di tepi Sungai Selangor, De Palma Eco Resort Kuala Selangor membuatkan persekitaran yang lagi tenang dan pastinya dapat membawa u olls ke dunia yang berbeza. Resort ini terletak di bandar Kuala Selangor dan hanya satu jam memandu dari Lembah Klang.


De Palma Hotel Kuala Selangor menawarkan penginapan yang selesa dan menawarkan ;
- 48 chalet ; dan
- 12 villa.

Tetamu pasti dapat merasakan sebuah pengalaman seperti berada di rumah bila menginap di resort ini. Anatara katergori bilik yang terdapat ; 
- Superior (Queen / Twin)
- Villa Superior (Queen / Twin)
- Junior Suite
- Deluxe (Twin / Triple)
- Anjung Suit
- Dara Suite
- Malawati Room (2 Queen)
- Desa Room (2 Queen)
Tempahan bilik boleh di buat melalui laman web : http://www.depalmahotelonline.com , harga minima serendah RM200 ke bawah. Bagi kakitangan kerajaan , akan diberikan rate harga yang lain.

Restoran Rumbia
Restoran Rumbia boleh menampung sehingga 150 orang pada satu-satu masa dan dibuka setiap hari dari jam 7.00 pagi hingga 10.00 malam. Restoran ini menawarkan pelbagai masakan tempatan dan barat.

Fasiliti dan perkhidmatan lain yang disediakan ; 
- Surau (ada Imam)
- Swimming Pool
- Laundry Service
- Shuttle Service
- Major Credit Cards Accepted
- Safe Deposit Boxes
- City Tour (Upon Request)

Aktiviti riadah atau senaman ringan juga ringkas ada di sini ;
- Horse Riding

- Team Building

- Jungle Trekking

- Zumba

Bila datang ke Kuala Selangor , adalah wajib untuk terokai apa yang menarik di sini. U olls boleh dapatkan perkhidmatan "City Tour" daripada pihak resort sekiranya tidak familiar dengan kawasan sekitar. Antara tempat - tempat menarik untuk dikunjungi di Kuala Selangor ;

- Bukit Malawati 
Kedudukan Bukit Malawati terletak di kuala Sungai Selangor yang menghadap laut Selat Melaka dan Sumatra, Indonesia.


Di sini uolls boleh jumpa dengan puluhan jenis binatang yang dikenali dengan panggilan atau nama "lotong". Lotong ni antara haiwan yang terdapat di Malaysia dan Sumatera , Indonesia yang mana hanya didapati di Semenanjung Malaysia , Sumatera dan Broneo. Haiwan ini hanya akan datang pada waktu pagi dan akan kembali ke hutan pada sebelah petang.

- Kelip - Kelip Kampung Kuantan
Satu bot berharga RM53/- untuk 4 orang

- Sky Mirror

Pantai Sasaran lebih dikenali sebagai "Sky Mirror" sebagai perairan cetek dari "Mystery Island" ini mencerminkan langit sepanjang masa, dengan itu mewujudkan banyak fotografi dan peluang selfie yang unik untuk semua orang. Apabila pulau ini telah surut airnya sahaja peluang bergambar dengan kualiti yang cantik dapat dihasilkan.


Sky Mirror di Kuala Selangor merupakan salah satu tarikan pelancongan yang paling menarik dan terbaru di Malaysia, tetapi harus tahu bahawa tarikan ini hanya berlaku dua kali sebulan pada bulan purnama dan tempoh bulan baru. Jika bercadang untuk melawat Sky Mirror, perlu pastikan masa bulan dulu sebelum pergi ke sana.


Untuk ke tengah laut ini mengambil masa hampir 30-45 minit dari jeti. Satu bot hanya boleh memuatkan tidak melebihi dari 10 orang. Harga pakej ke Sky Mirror ini adalah RM80/seorang.

- Taman Alam Kuala Selangor


Taman Alam Kuala Selangor adalah syurga untuk pelbagai flora dan fauna, yang mana terdiri daripada lebih 200 hektar tanah pantai di mana sebahagian besarnya adalah paya bakau . Ekosistem bakau adalah luar biasa kerana mereka melindungi pantai, berkhidmat sebagai tempat pembiakan ikan, memberi perlindungan kepada hidupan liar yang pelbagai dan bekalan kayu. Taman Alam Kuala Selangor adalah lebih daripada sekadar pokok bakau di rawa. 

Kawasan ini juga mempunyai lebih daripada 150 spesies burung dan 100,000 burung yang terdiri daripada 30 spesies, yang melintas di sini pada penghijrahan tahunan mereka. Oleh itu, menonton burung adalah salah satu aktiviti yang menarik di Taman Alam Kuala Selangor.


Terdapat empat jejak untuk dilihat untuk melihat hidupan liar. Mereka adalah Egret Trail (550 meter), Pangolin Trail (1km), Bund Pantai (1.7km) dan Langur Trail (1.1km) masing-masing selama kira-kira 30 minit, 50 minit, 2 jam dan 2.5 jam.

Penyiaran dan menara pemerhatian disediakan untuk pelawat. Anda dinasihatkan untuk membawa teropong dan kamera dengan kanta telefoto untuk melihat pemandangan burung dan haiwan lain yang lebih baik. Terdapat juga chalet bagi mereka yang berminat untuk mengalami malam di padang gurun.

Jam Operasi:
Harian: 9.00 pagi - 6.00 malam
Tambang / Kadar: Seperti di gambar

- Pasar Basah & Kering , Pasir Penambang

Pasar Pasir Penambang Kuala Selangor adalah pasar utama menjual ikan menangkap ikan segar (atau makanan laut segar) di Kuala Selangor. Pasar Pasir Penambang Kuala Selangor terletak di Jalan Feri Lama. Di sini boleh beli pelbagai jenis ikan tangkapan segar (makanan laut segar) dari Kampung Perikanan Kuala Selangor


Semua ikan tangkapan segar , di sini adalah terus dari bot nelayan Kuala Selangor. Makanan laut segar yang dijual di pasaran ini kurang dari 6 jam selepas makanan laut yang ditangkap dari laut, kesegarannya sangat tinggi. Banyak orang dari Kuala Lumpur dan Lembah Klang datang ke Kuala Selangor setiap hujung minggu dengan tujuan membeli ikan segar atau makanan laut segar. Masa terbaik untuk pergi membeli ikan segar selepas 2.00 petang. Bot nelayan hanya datang dari lautan selepas kegiatan menangkap mereka Selat Melaka (Selat Melaka)


Okay , itu adalah serba sedikit aktiviti juga tempat yang Ty kunjungi semasa bercuti di Kuala Selangor.

Untuk makluman u olls , De Palma Eco Resort juga ada mempromosikan "Promosi Makanan Bulanan". Promosinya akan berlangsung sepanjang bulan tersebut. Selain di Kuala Selangor , terdapat lagi 2 buah hotel yang terletak di Ampang dan Shah Alam.


Untuk maklumat lebih lanjut tentang De Palma Eco Resort , Kuala Selangor boleh dapatkan dari ;
Telefon : 0332897070

25 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

FitMalaysia - Larian Hari Sukan Negara 2017

8:00 AM Yanty Lee 6 Comments



Salam u olls , 

Sabtu - 14 Oktober 2017 yang lepas ni Ty dengan kengkawan join Larian Fit Malaysia sempena Hari Sukan Negara di Bukit Jalil

Acara pada sepanjang  hari tersebut adalah gabungan daripada pihak Kementerian Belia Dan Sukan (KBS) dengan kerjasama Rainbow Jersey Events akan menganjurkan FitMalaysia bersempena sambutan Hari Sukan Negara 2017. ­Peserta yang menghabiskan kayuhan atau larian akan menerima snek makanan, medal, e-sijil dan kupon cabutan bertuah selepas acara berlangsung.


Ty dapat maklumat tentang larian ni pun dari Kak +rubydotmy , tapi memandangkan terlalu ramai manusia yang rasanya lebih dari 10 ribu rakyat Malaysia yang turut hadir pada hari tersebut makanya tak terlihat langsung kelibat Kak Ruby. Thank you , Kak Ruby for the info, next time ada apa -apa run bagitau lagi ya.

Larian kali ni adalah percuma. Dan mungkin sebab nak bagi rakyat Malaysia bangkit bersama untuk kekal sihat gitu.

Alhamdulillah kengkawan opis yang mana baru sahaja balik dari program / kerja luar pejabat pun sempat turun pagi tu meredah rintangan berbukit sepanjang larian. Walaupun hanya 5km saja tapi rasa cam pergi trekking bukit ke gunung dah. Semuanya sebab sudah lama tinggalkan track dan aktiviti sukan. Tak berapa fit kekdahnya.


Rintangan onak duri berliku segalanya diatasi dengan jayanya. Alhamdulilah dapat suntik semangat buat pertama kali pada kengkawan. Lagi seronok bila diaorang dah berjaya hingga ke garisan penamat tambahpula dapat menerima pingat. Terserlah rasa bahagia dengan terukirnya senyuman pada wajah mereka. Walaupun ini hanyalah sekadar fun run.


Ternyata berat badan makin naik , tambahpula dah tak selalu berjogging dan lakukan senaman kerana kekangan masa dan juga cuaca agak tidak menentu. Seriously , I need to workout more. Jom kengkawan yang lain join Ty masuk next run pula.

Nak join run lagi leh cekidot : Rainbow Jersey Events / lain-lain web lagi.

6 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Buy A House From New Launched Or Sub Sale Property ?

11:03 AM Yanty Lee 16 Comments


What to buy? New launched or sub sale property?

Are you checking at property for sale in Malaysia as you plan to buy new house in Malaysia ? Buying your first own property to be called home is another milestone achieved in your life. Whether it is for investment purpose or own stay, most people are still confused with the steps of buying a new house in Malaysia, or a home. In addition, the dilemma of choosing a newly launched property or a sub sale property is there. As this is a huge commitment, you cannot decide which property to buy. You do not want to regret in the future for choosing the wrong property. Fret not, this article will guide you in deciding which kind of property suits you best.


Here are some considerations that you should consider when it comes to deciding which property to buy:

1. Property that is still under construction
The sell and build concept where developer sells the property before the starting of construction work has been quite popular in the property market in Malaysia.Property buyers will hope they get the best, if not perfect unit when they buy a unit from the developer. As for property investor, they will hope for the best in order to achieve an appreciation in terms of value for the property once it is completed. Properties that are still under construction or has yet to start the construction are popular among those home buyers as they get to bring home some freebies and discounts offered by the property developers.


Pros
i. Value Aprreciation
As you will be buying the property first hand, that also means you will be buying it at a cheaper price. Once the property is done, the value will naturally appreciate.
ii. Easy Access To Information
As it is still under construction, you can easily get the information of the property from the developer. Just go to their showroom or office and you can obtain as much information as you like.
iii. Blank Canvas
You will be the first owner for the unit after the property is done. That being said, you get to enjoy everything from the fittings to the kitchen stoves at their best conditions.
iv. Discount
Properties that are still under construction usually come with a discount such as early bird discount, national day discount, valentine’s day discount or VVIP discount. This is because the developer would like to sell out the units as soon as they can.
v. Able To Choose
You get to choose a unit that you like as long as you start your planning early.
vi. Warranty
Properties that are still under construction usually come with a warranty , with a standard period of 18 months defect liability. This warranty allows the developer to repair any defects such as crasks or bathroom leakage.

Cons
i. More Risk
With cheaper price it will also come with a higher risk. That being said, the quality of the property is not guaranteed. Therefore, it is important to choose a reputable developers when it comes to buying a property.
ii. Financially Restricted Until Completed
Buying a property that is still under construction will also mean you are getting your money locked as you will still need to wait for another 3 to 4 years until the property is completed. During the 3 to 4 years period, your money with your bank is locked therefore, buying another property will be challenging.
iii. Final Product Uncertainties
As the property is still under construction, you will not know how the property will turn out in the end.
iv. Patience
In a case where there is any defects in the unit, the developer might take some time to repair on the defects. And there is nothing you can do but to be patient about it.

Other than the listed pros and cons, there are some things that you should take into consideration as well. First of all, you need to bear in mind that you might not be getting what you have seen initially. Ask the sales agents on what you would be getting upon buying the property, whether the unit comes fully furnished with air conditioners, lightings and furniture, or unfurnished

You would also need to make a calculation of the costs that you will need to spend when you decide to buy a property, such as:
- Initial deposit of 10% the property price
- Processing fee for loan application
- Insurance (Mortgage Reducing Term Assurance (MRTA) & fire insurance)
- Stamp duties
- Legal fees
- Utilities deposit


2. Sub sale properties
Sub-sale properties are properties that can be bought in the open market from the previous house owner. There are some important things to take note of when it comes to buying sub-sale property. First of all, you should ensure the owner of the property is a legal owner of that property that you are interested in. You can verify this information by searching the property at the land office and you get the confirmation of the owner. You should also check with the owner on whether the property has any impediment. Since it is a sub sale property, you should know what you are getting for the money that you have paid.

And here I list down the pros and cons of getting a sub sale property.

Pros
i. You Get What You See
Since the property is already completed, you will be getting what you see, ranging from the condition of the house, the view from your house, the facilities or even your neighbour.
ii. Instant Cash Flow
You will be able to get instant cash flow if you buy a sub sale property as you can rent the property out as soon as possible and collect rental from it. You night even get an existing tenant from previous owner if you are lucky.
iii. No Construction Delays
Since the property is no longer under construction, you will not have to dealwith possible delay, developers missing or project abandonment.
iv. Move In Fast
It will take approximately 2 months to get the legal paperwork done once you have locked down a property. After that, you can move in anytime you like.

Cons
i. Difficulties Looking For The Right Properties
The process of finding the right property can be tedios. You will need to spend a lot of your time arranging for unit viewing to check for the condition of the place and also negotiation with the owner.
ii. Seller Hazard
Some sellers may change their minds or increase the price of the property at the very last minute. You will then have to pay the extra with your own money.
iii. Buyer Hazards
Be cautious when the seller is selling the property at a cheap price or being overly keen on getting rid of the property. You will definitely not want to deal with cases of crime such as murder cases in the past.

Other than the above, there are other things that you should take into consideration before deciding. Bear in mind that you will need to spend more on upfront payment as there are many things that you need to spend on in the initial stage, such as:
- Processing fee for loan application
- Insurance (MRTA & fire insurance)
- Valuation costs and fees
- Stamp duties
- Legal fees
- Utilities deposits
- Initial deposit of 10%
- Renovation and repairing costs

In conclusion, regardless of which property you choose in the end, it is essential for you to do your research and plan your budget. You could also follow this simple guide and it will save you from many unnecessary hassles. After all, this is a huge commitment that involves a big sum of money.

Think wisely guys.
#propertyguru

16 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Glamping di Lost World Of Tambun

3:33 PM Yanty Lee 10 Comments


Salam u olls .

Percutian ringkas Ty kali ni pula ke Lost World Of Tambun , Ipoh. Apa yang Ty boleh katakan , ini adalah salah satu percutian yang sangat menarik dan teramat menyeronokkan. Walaupun hanya mengambil selama 2 hari 1 malam sahaja.


Okay , apa yang Ty tahu kalau ke tempat berkonsepkan "theme park" ni selalunya lebih kepada main air , main mainan yang sedia ada sahaja. Tapi di Lost World Of Tambun sebenarnya banyak lagi aktiviti yang boleh dibuat apatahlagi untuk diterokai.

Perkara yang Ty paling suka dan inginkan adalah bermalam di dalam hutan. Camping gitu. Sebelum ni dah rasa pengalaman di Taman Negara , Pahang , tidur dalam khemah tepi sungai hinggakan cara mandi hingga ke nak membuang air bagai pun secara semulajadi tapi kali ini upgrade sikit. Ty ber"glamping" di tepi tasik di tengah hutan dalam kawasan Lost World Of Tambun.


Satu khemah yang besar ini sangat selesa dan sesuai untuk 4 orang . Yang lebih menyeronokkan ialah Ty dapat bermalam dalam floating glamping tu. Curlas sangat kan u olls?! Pakej untuk glamping hanya berharga RM588/- yang mana telah tersedianya tuala , kipas angin , cermin panjang bersetkan tempat mengantungkan baju , toiletries ; syampu , sabun mandi & losyen , meja untuk letak & simpan barang juga plug soket pun ada jadi boleh cas smartphones , laptop , kamera DSLR segala bagai untuk "memories to be kept" kekdahnya.



Aktiviti yang bole buat dan terokai di Lost World Of Tambun , tengok haiwan secara "live" di Hippo  Kingdom. Di sini u olls , boleh dekati haiwan dan siap boleh bagi makan. Part paling menerujakan bila dapat tengok badak sumbu bernafas , tengok permukaan air yang tenang tapi ada buaya telah laju kocakkan ekornya dan dubook yang mana Ty selalunya hanya membaca buku fixi keluaran DuBook Press. Eh.


Bila dah besar panjang ni nak layan haiwan - haiwan di zoo especially mungkin tak terfikir, hakikatnya seronok juga sebenarnya sekali sekala dapat peluang tengok haiwan yang jarang kita jumpa dan kenali . Satu kelainan la di Hippo Kingdom , Lost World Of Tambun.


Okay u olls , ini adalah kira salah satu "check-point" yang wajib u olls untuk wajib dan semestinya kena singgah dan bertemu dengan mereka si hantu sekeluarga. Haunted Chambers , adalah rumah hantu yang menakutkan sangat kerana konsepnya berasaskan hantu - hantu Melayu bukan English ; vampires tu semua. Sejurus masuk sahaja , dijemput si nenek kebayan dia tanah perkuburan. Bestnya teroka rumah hantu ni diketuai oleh nenek kebayan. Memang menjerit sepanjang perjalanan nak menuju ke luar. Max hanya 6 orang sahaja sekali masuk.

Rintangan menuju ke pintu masuk gua 6th Mile tunnel ; berpaut pada tali sahaja

6th Mile Tunnel , kat sini Ty boleh katakan setiap orang yang lakukan aktiviti ini pasti akan rasa seronok habis. Walaupun trekking ke dalam gua yang perlu merentasi sungai dipenuhi dengan araipama dan sepanjang perjalanan dalam gua pergi dan balik  (patah balik) hampir 1.8km sangat mencabar mental dan fizikal. Sebabnya , kami hanya dibekalkan headlamp untuk terokai gua yang gelap dan agak tangkap muat untuk seorang melaluinya dengan air yang juga deras.


Tujuan kami terokai 6th Mile Tunnel ni untuk merasai sendiri bagaimana zaman dulu ; komunis terutamanya mengharungi gua tersebut dan menjadikan ia sebagai tempat persembunyian. Antara binatang liar yang ada di dalam gua ini ialah ular , ikan keli , kelawar. Banyak juga tips yang diperolehi ketika ekspedisi kami walaupun lenguh-lenguh badan. Mujur ada Cosmoderm.

Lepas dah penat merintangi laluan yang sangat mencabar tadi , Ty dan kengkawan bersihkan diri dan bersiap untuk minum petang di Dulang Tea House.


Konsep ala kedai / warung cina tapi di dalam gua gitu. Walaupun sangat klasik tetapi setiap menu makanan yang ada di sini sangatlah unik dan sedap. Sumpah sedap sangat - sangat.


Boleh dikatakan hampir ke semua jenis menu Ty cuba. Eventho bermenukan Roti Bakar Kaya pun sedap apatahlagi Roti Bakar Kari Ayam yang teramat terangkat kaw beb! Berebut - rebut juga la nak makan. Uniknya bila ada satu menu ni dikenali dengan nama Roti Tumbuk , sebelum makan kena tumbuk rotinya dengan lesung batu sehingga  hancur kemudian digaul bersama parut kelapa dan gula merah , perghhhhhhhhhh rare tapi sedap wei.


Sebelah malam , layan Flamming Percussion sekitar Hot Springs & Spa. Hebat brader - brader api berasksi demi menerujakan para penonton.


Pertunjukkan ini lebih kurang 30 minit , penonton berpeluang untuk bergambar dengan mereka selepas pertunjukkan.


Alang - alang dah ada sekitar Hot Springs & Spa , boleh la sambil rehatkan badan atau dengan sekadar celup - celup kaki dalam kolam air panas ni.


Lepas dah bersantai dan makan malam bertemakan BBQ. Sesi beristirehat sebelum terbuai mimpi indah. Kengkawan yang sememangnya jenis tido lambat siap bersesi photogragphy . 

Cantikkan suasana Glamping waktu malam.

Esoknya , sarapan pagi yang sangat mewah dan privasi di Wetlands. Sarapan ala English Style gitu. Bersmoothie fresh terus ke tekak.



Pagi yang tenang sangat bila tengah makan sarapan pagi dengan suasana di tengah - tengah hutan bermuzikkan bunyi alam semesta. Tempat ni dibuka untuk tempahan bagi private event.


Lepas makan , sesi ber"Petting Zoo" , manja dan terlatih haiwan di zoo ni.


Sambil main dengan haiwab kat sini , boleh cuba nasib korang dengan permainan "Trick & Treat" sempena Halloween ni. Hampir 6 station disediakan.


Makan tengah hari kami bertempatkan di Kepura Cave ni , sangat sesuai untuk majlis tertutup dan mesyuarat juga.

Overall percutian 2 Hari 1 Malam di LWOT memang sangat seronok dan berbaloi buat u olls yang nak mendekati dengan alam semulajadi.

Jom ke Lost World Of Tambun , uolls! 
Maklumat mengenai LWOT :-
Alamat : No.1 , Persiaran Lagun Sunway 1 , Sunway City Ipoh , 31150 Ipoh , Perak.
Tel : 605-5428888
Fax : 6055428899

10 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen