Resepi Kuih Raya Dengan Mentega SCS - Coklat Kacang Hazel

1:30 PM Yanty Lee 6 Comments


  
Coklat Kacang Hazel / Hazelnut & Chocolate

Bahan -bahan
200 gm SCS Mentega Bergaram
75 gm Gula Aising
1 Telur Kuning
1/4 sudu teh Esen Vanilla
80 gm Serbuk Kacang Hazel
60 gm Tepung Jagung
100 gm Tepung Kastad
150 gm Kacang Hazel 
(atau mana - mana sos atau sapuan kegemaran) , dihidang


Cara Penyediaan
1. Pukul SCS Mentega Bergaram dan gula aising sehingga kembang. Masukkan telur kuning dan esen vanilla.
2. Campurkan tepung gandum , serbuk kacang hazel , tepung jagung dan serbuk kastad. Mengguli sehingga menjadi doh.
3.  Masukkan doh ke dalam "piping bag". Paipkan doh dengan jalur panjang kira - kira 4 cm.
4.  Bakar pada suhu 160°C selama 15 minit atau sehingga masak.

Weheeee! Nak raya dah , tapi ada je yang buat kuih raya lagi kan , cer cuba resepi ni. Kalau cicah ala dip kan kuih Coklat Kacang Hazel dengan coklat pun sedap! Meleleh !

Try taw!

6 comments:

  1. nanti kak mai raya kak nak rasa air tangan ty buat biskut nih...he he he....

    ReplyDelete
  2. nanti buat banyak2 eh..dip ngan peanut butter pun sedap ni...

    ReplyDelete
  3. selamat petang..kalau nak shopping raya jangan lupa singgah blog syira lokman..banyak promosi tauuu ! :D

    ReplyDelete
  4. wah dah berwajah baru ka ni....terima kasih atas perkongsian ini

    ReplyDelete
  5. Kena makan dengan nutella nie

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen