Roti Canai Transfer Road , Penang

12:11 PM Yanty Lee 22 Comments

Salam uolls ,


Breakfast?

Dah 4 hari berkhidmat untuk negara , tapi memandangkan masih lagi dalam mood raya , semua cafe dan kebanyakkan kedai sekitar Putrajaya , Bangi dan berdekatan masih lagi tutup. Jenuh betul la nak cari makan. Mood untuk masak sememangnya tak ada , jangan disuruh. Apapun , kenapalah susah sangat untuk mengisi perut yang kelaparan? Sedih betul , tapi kalau di Penang , senang ja nak gerak ke mana pun dan cari makanan.

Sebut pasal negeri kelahiran Ty , Penang. Raya ke 3 , Ty dah sempat lepas gian makan Roti Canai di Transfer Road. Fuh ! Sedap sangat -sangat hokayh , uolls. Sedap yang tak terkata , mesti cuba kalau uolls pergi ke Pulau Mutiara. 

Dua keping Roti Canai dengan Kuah Gulai + Dal + Isi Daging 

Walaupun masih lagi mood raya dan padahal ianya baru raya yang ke 3 , tapi ramai orang beratur panjang dan datang makan sarapan pagi seawal jam 8 pagi lagi. Jadi , bayangkan la hasil perniagaan yang hanya menjual roti canai dan segeng nya. Mesti melambung. Ini baru bisnes namanya.

Memandangkan regular customer , tak payah beratur. Tunggu 5 minit ke atas kemudian , dapat dah kedarah dengan rakusnya. Kali terakhir makan bulan April kot. Heaven of food la Penang. Puas hati baq ampa. Tak kira umur dan bangsa , apatah lagi omputih pun suka makan dan terasa muhibbah berada di kedai makan ni.

Kedai makan roti canai ni hanya di tepi jalan ja , duduk dan makan sambil menikmati kereta - motor - bus dan lain - lain lalu lalang ja , mungkin view tu tak la berapa menarik tapi makanan yang sedang dinikmati tu sungguh menyelerakan. 

Prrffftttt , kalau lah boleh cari macam ni kat Putrajaya - mampu bermimpi je la kan? Hampeh!

U olls , kalau pi Penang , wajib pi pekena tau! Kalau dak rugi la sebab roti canai ni laindari hat kita dok makan kat mamak yang ada di sekitar Putrajaya ka KL dan mana-mana la.

22 comments:

  1. roti canai mmg peberet yumida
    nak nak lg pekena dgn teh tarik panas...sedap wooo

    jemput baca & komen entry yumida ni yanty:

    http://umikasum.blogspot.com/2013/08/jom-komen-blog-jejaka-jambu-aka-mr-nan.html

    pengomen bertuah bakal memenangi hadiah..jemput la singgah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sapa yang tak suka makan Roti Canai tu bagi Ty pelik. Hehe In Sha Allah Ty singgah =D

      Delete
  2. teringat nasik kandar dgn udangnye yg besar hik2...tumpang bace cni jom ke blog sy jgk ek,nk exchange bloglist ngan sy bgtau la :)

    Tak Mungkin Benar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasik Kandaq tang mana tu , Penang merata aih kedai leh makan nasik kandaq. Boleh ja nak exchange bloglist =D meh2.

      Delete
  3. Replies
    1. Akak , Yes pure mamak daripada fake mamak that ada in Putrajaya / KL.

      Delete
  4. rindu nk pegi penang..dah lama x balik balik pulau oo...nom nom nomm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pi la Penang berhoneymoon w hubby , sambil jalan2 makan laksa pokok jangguih kat Balik Pulau then pi kedarah Durian.

      Delete
    2. haha laksa pokok jangguih depan ja umah mak tok kami ..dah puas mkn..tringin nak pekena nasik kandaq beratuq tp kami tunggu hangpa la jdi tourist guide kami naa....hehe

      Delete
    3. Aik tok ampa orang Penang ka? Ampa ni ada mix Penang + Kelate erk? Ha boleh2 hujung tahun jom pakat pi Penang mau?

      Delete
  5. Replies
    1. Yes Ainim.. sedap, must go and try ok..

      Delete
  6. Perghh bnjir. Akak klu roti canai mkn cicah sket2 je. Klu banjir mesti x abis sbb dah kembang cpt kenyang. Membazir lak nnt. Tp qila mkn mmg banjir. Larat pulak tu dia abiskan. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha, air bah kak oii. Heehee.. Xfeel la kalau menyicah. Tapi buleh je minta kuah nye asing.

      Delete
  7. kat jalan reko ada satu gerai bakso tepi longkang., penarafan makanan lima bintang., slurrrppppp., hahahaha... :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really , Botak? Hari kerja susah kot nak pi sana , Try this Saturday or Sunday. Tenkiu.

      Delete
  8. pekena tosei pon sodap nie...adoiii !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohoooiiiii sedap kot pekena Thosai yummy =D

      Delete
  9. hadoyai!!
    ujian berpuasa sungguh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kah kah kah !
      Puasa lagi ke kak oiii bila hang nak raya oiii

      Delete
  10. minggu depan baru raya..huwaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe , nanti akak bawa rendang meh opis noooo

      Delete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen