Hari 3 : Bercuti di Pulau Mabul - Bohey Dulang , Kampung Maiga & Pulau Sibuan

8:46 AM Yanty Lee 6 Comments


Pagi sebelum breakfast , Aussh conduct "morning streching". Warm - up la kononnya untuk persiapan sebelum redah naik ke puncak Bohey Dulang. Berpeluh juga we olls , hokayh. Lepas makan sarapan pagi , kiterorang naik boat masing - masing untuk hiking !

Cheq kat Bohey Dulang , uolls!

Jernih gila air laut kat sini , boat pun tak nampak kena permukaan air pun.

SEMPUT! Mendaki naik ke puncak Bohey Dulang.

Walaupun agak semput tapi semangat nak naik sampai ke puncak tu berkobar - kobar. Dan bila dah sampai kat atas , hilang semua rasa penat. Teruja gila - gila , tak keruan jadinya. Sangat - sangat cantik. Damn speechless ! Meh nak kongsi sikit gambar dengan u olls .


Dah sakan bergambar dengan peluh segala , kami singgah sekejap di kawasan penduduk Bajau Laut di Perkampungan Maiga. Bila tengok keadaan mereka lagi Ty specchless , kecian sangat -sangat. Sampaikan umur sendiri pun mereka tak tahu. Tapi pandai nyanyi lagu national , hebat sangat. Tersangat kagum.


Selesai sesi mengagih makanan , mainan , pakaian kepada mereka. Kiterorang bersnorkeling sampai lebam dekat Pulau Sibuan. Kat sini seronok berenang dan menyelam sebab tak banyak sangat batu karang jadi tak ada halangan untuk bergerak bebas. Sangat puas hati walaupun agak terlupa diri terpisah dengan +Iena Arryiena waktu ni. Sayang seribu kali sayang , bateri gopro n henpon dah kong so tak dapat nak abadikan kenangan dekat sini. Sobsss...

Cantik kan? Bukan model tapi permandangan nya.
*pinjam gambar Abam Paci*

Untuk balik ke tempat kami menginap perjalanannya agak lama , pemandu bot terpaksa guna jalan jauh mengikut arus juga keadaan air laut. Terlelap semua dalam bot. Macam dari KL nak ke Ipoh pula jauhnya jam perjalanan.


Anak - anak dan orang Bajau Laut yang selalu akan datang menjual hasil tangkapan hidupan laut. Untuk makan malam tambahan kami , Ty & +Iena Arryiena beli 8 ekor ketam dengan harga RM25/-. Besar - besar ketamnya dan isi pun padat. Sangat kenyang , 4 ekor lagi kami sedekah je kat hadek - hadek yang kerja kat belakang tabir dapur.

+Iena Arryiena the happy girl. 
Dia la tukang kopek bila Ty dan hubby dia dah penat nak makan pastu paksa sumbat juga makan. 


Untuk aktiviti malam terakhir di Pulau Mabul , geng - geng weng ni lepas ja makan malam semua pakat terjun dan sambung mandi. Cheq dah mandi wangi dah so malas nak mandi manda lagi. Pengaruh derang memang mengugat iman , lepas sorang - sorang termakan hasutan - pujukan - rayuan lalu terjebak dan terjun sekali. 

Walaupun 38 orang yang pergi trip ni tapi semua 1 kepala yang sangat ting tong , best gila!

6 comments:

  1. wahhhh cantiknyeeee! tgok gambar pon nak menjerit, inikan pulak kalau tengok depan2.

    ReplyDelete
  2. nak pergi sini jugokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  3. Assalam ty,
    saaaaateeeekkkkk sungguh la view dia

    #BloggerUtara

    ReplyDelete
  4. salam...nak pinjam gamba utk promosi pelancongan

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen