Bali , Indonesia – Part III

6:12 PM Yanty Lee 6 Comments

Salam u olls ,
Yehaa , I'm Back! Jom sambung cerita berjalan dan bercuti di Bali dari sambung entri sebelum ini.

10 Februari 2014
Dua belas tengah malam tepat – “Happy Birthday , Affida aka Ika !” 


Tengah mandi sebenarnya , dengan tergesa-gesa juga habiskan mandian dan keluar dari bilik mandi untuk wish Ika dengan penampilan yang seksi. Mengancam tak , Ika? Redha la ek dapat kawan cam I , ye Ika. Bilik sebelah tu buat call , memang kelakar , Ika kena juga jawab call konon ntah tak tahu sapa call. *krik3* Arina & Bainun datang lepak di bilik sebelum tido.

Pagi nya ,

Tempat – tempat yang kami pergi untuk hari ketiga lebih kepada tempat bersantai di pantai – pantai yang tersangatlah cantik di Bali.

Nusa Dua

sumber ihsan : google

  • Tempat "high class" yang terdiri daripada hotel - hotel mewah
  • Urusan kerajaan diadakan sekitar daerah ini
  • Ke sana melalui jambatan , ala - ala Penang Bridge 

Pantai Tanjung Benoa



"I jump , U jump" ala duduk on speed boat

  • Banyak aktiviti air ; Banana Boat , Snorkeling , Diving , boleh dilakukan


Turtle Island
  • Boleh bargain untuk dapatkan harga murah bagi menaiki speed boat *ngoratlah sikit* - Average Price : Rp.165 - 170k.
  • Naik speed boat sambil bagi ikan makan roti. 
  • Rp.5,000.00 untuk pemuliharaan pemeliharaan penyu - penyu setiba di pulau berkenan.

burung ni pun jadi la , erk..

  • Sebelum gerak pulang ke darat , boleh sejukkan tekak dengan air kelapa / berfish spa 

Kuta sQuare


sumber ihsan : google

  • Sepanjang jalan di pekan Kuta memang dari pagi – malam meriah.
  • Pusat membeli belah dari pelbagai jenis barangan berjenama daripada negara luar.
  • Shopping Mall Matahari di antara pusat membeli belah yang ada di situ.

Tersadai di McD sebab masing – masing anti-sosial maka jawabnya kami tak berjalan ke Pantai Kuta. Hard Rock Café Bali pun tak sempat singgah lah jawabnya.

  • Roxy , RipCurl , DC , BillaBong , QuikSilver antara butik yang Ty singgah masuk dan membeli.

Memang kena dengan jiwa Ty tapi bukan mereka. Mana mood shopping the real woman from the others pun Ty tak tahu sedangkan Ty “jatuh sakit” tepat jam 12 malam tadi. Believe it or not , they don't even shop anything . Krik Krik Krik sesangat!


Pantai Pandawa



Ulu Watu



  • Kecak Fire & Dance ; Rp.100,000.00 untuk bayaran kemasukkan.
Kecak Fire & Dance adalah tarian yang menceritakan tentang - baca sini [klik]

Dari Ulu Watu , Mas Ali terus bawa kami balik ke Kuta – Hotel , sebabnya kami nak mandi wangi – wangi dan bersiap untuk makan malam yang istimewa bersama terutama bersempenakan hari jadi Ika.

sumber ihsan : google




Kami ke Jimbaran , sebuah tempat makan malam yang sangat romantik di persisiran pantai. Kalau naik kapal terbang pada waktu malam , gambaran dari atas di sekitar kawasan Jimbaran ni , sangatlah cantik!

Kami dibawa ke restoran Blue Ocean untuk makan malam bercahaya lilin (candle light). Aduh , sayangnya Ty ke Bali bukan dengan pacar. Eh!

Terharu! Bukan sebab sambut besday Ty erk , tapi sebab Mas Ali siap pinjamkan dulu duit untuk kami enjoy our beautiful night dinner kalau kami perlukan. TERIMA KASIH , Mas Ali.

Nama pun di tepi pantai , mestilah makan malam kami berasaskan makanan laut pada menu makan malam kami di Bali.


Lepas makan tapi bergambar tak puas jadi kami ke pekan Kuta lagi sebab lighting tak berapa umpphhh , maklong la pakai kamera henset murah ja , semua tak mampu beli DSLR . Sempat bergambar di depan Hard Rock Café Bali dan hampa juga kualiti gambar yang kami dapat.


Malam terakhir di Bali yang tiada ungkapan kata – kata.

Berphotogedik di Hotel sesampai dari Jimbaran sebelum naik ke kamar masing – masing. 

*ADUH* Mas Ali sebenarnya tergugat iman bila tengok kami berempat bertukar pada malam tu untuk makan malam. Tak terkata apa – apa dah dia. Maafin aku ya Mas , kiranya iman Mas lagi goyang , ya?.Ahaks. Gambar kami pada malam tak dapat Ty muat turun kan dan yang pasti bukanlah seteruk gaya anak muda di Future Music Festival Asia sebabnya Mas Ali tak mati overdose dan dalam keadaan kritikal. Eh.

Ke mana Ty pergi hari terakhir di Bali? 
Next entri -  Part IV. [klik]

6 comments:

  1. Hahaha....mau lagi!!!! Sambungan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waduh Mbak Nun , nanti disambungnya ya. =)

      Delete
  2. It's great to be able to see other countries... love all the pics.. very nice... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah , its a great place to have a visit and holiday...

      Delete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen