Bali , Indonesia - Part IV

3:55 PM Yanty Lee 38 Comments

Salam u olls ,
Kisah percutian Ty di Bali tergantung atas beberapa sebab - sebab tertentu yang pasti tat dielakkan. Meh sambung al kisah dari part I [klik] , II [klik] dan III [klik].

11 Februari 2014
Hari TERAKHIR kami di bumi Bali.

Breakfast dulu walaupun agak terlewat dan terpaksa berpisah makan sarapan bersama. Tak sihat kan. Mood agak swag. Lepas makan , kami berempat pun check – out sambil tunggu dijemputnya sama Mas Ali.

Sayu je suasana dalam kereta , Mas Ali sedih kot kami dah nak balik. Konon nya berapa jam ja lagi tinggal nak bergurau kan , apa la Mas Ali fikir erk. Jeng..Jeng..Jeng.. Di hari terakhir , Mas Ali bawa kami ke destinasi pelancongan di Bali seterusnya seperti yang dah dijanjikan sebelum kami berangkat meninggalkan Bali.

Tasik Bratan , Bedugul



- Terletak berhampiran dengan 2 buah gunung berapi tidak aktif ; Gunung Bratan dan Gunung Catur
- Tasik kedua terbesar di Bali
- Kuil Puru Ulun Danu berada di atas permukaan air tasik ini
- Suasana dan landskap di sekitar kawasan ini sangat cantik dan nyaman 



Insiden pertama , aksi ganas melompat tinggi mengakibatkan seluar – baju terkoyak , Opss. Tak dapat nak menolong. Baru la seksi mengancam sikit erk? Uhhh

Tanah Lot

- Kuil Tanah Lot dibina di atas batu seluas 3 ekar
- Tarikan pelancong kerana keindahan permandangan matahari terbenam 

Lama juga la kami melepak dan aski melompat di sini. Yehaa , koyak lagi. Coverline memang tak boleh blah. Mummy Arina dah capek layan kami yang perangai keanak-anakkan. Sebenarnya mummy Arina we olls sakit ehem. Cian tak boleh join melompat sakan dah.

Sunset , tak tunggu pun. Maka nya kami tak dapatlah saksikan permandangan matahari terbenam tu atas beberapa sebab tak dapat dielakkan among us.

Sekitar kawasan darat Tanah Lot , ada banyak gerai jualan yang menjual pelbagai jenis barangan di mana boleh dijadikan buah tangan , murah dan boleh ditawar. Beli rantai manik yang cantik dan unik pun baru RM2.70 duit kita di Malaysia dan mummy Ty suka. 

Dah banyak main air sebab terlebih masuk air , semua pakat nak berebut buang air. Expectation meleset pada mula nak ke tandas tapi sebenarnya bersih. Lucky us.

Sebelum ke lapangan terbang dan berpisah dengan Mas Ali , sempat singgah ke pantai lagi yang mananya Mas Ali rasa ralat sebab kami tak sempat pergi semalam. Dah nama pun Bali kan , mestilah sinonim dengan pantai.

Pantai Kuta


- Sebuah pantai yang bersih , cantik dan wajib singgah bila berada di Bali
- Menunggu senja dan matahari memang menjadi tumpuan pengunjung
- Banyak kedai dan hotel sekitar kawasan Kuta ini
- Hard Rock Café juga tidak jauh dari pantai 

Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai

- Malaysia menunggu kepulangan kami berempat terutamanya “KERJA”.
- Sesi perpisahan yang sayu dan sebak dengan Mas Ali yang baik dan sporting.

Kalut sedikit suasana kami sebelum itu , apa yang terjadi memang akan tinggal satu kenangan mencuit hati yang akan terus lekat di hati dan minda kami berempat. Kami sahaja yang tahu. Sempat membersihkan badan dan salin pakaian di airport sementara tunggu tibanya waktu untuk berlepas pulang Malaysia dan meninggalkan Mas Ali eh , bumi Bali. 

Oh , ya u olls. Sememangnya sebelum ke departure hall , perlu dibayar tax  berjumlah Rp.150,000.00 (tak sampai RM50 macam tu). Bila Ty Tanya atas sebab apa ntah apa ja dia jawab , umpama itik dengan ayam bersembang. Kata orang buat muka sengal dan cakap dah takda duit boleh lepas tapi allahualam . Berani buat , u olls buat lah. 

Apapun , percutian kami di Bali memang best walaupun tak cukup masa dan hari untuk pusing dan menjelajah seluruh tempat – tempat menarik di Bali. In sha Allah andai ada rezeki , mungkin boleh la lagi ke sana dan ke tempat yang lain pula. Yang pasti , perkhidmatan Mas Ali pasti menjadi pilihan kami.

Buat Mas Ali , terima kasih atas segala nya dan semoga berjumpa lagi.

38 comments:

  1. Goodbye bALI...kan ku rindu mu selalu..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bALI = bainun + ALI , Waduh. Dia sentiasa menunggu mu ke Jawa pula. Eh.

      Delete
  2. Replies
    1. Thank for dropping sweetie sis =D

      Delete
  3. Wah... seronoknya korang bercuti. Teringin nak bercuti jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebetulan , curi la masa sikit ye pi rehat.

      Delete
  4. Wahhh bestnye becuti...
    lepas ni sayangku yg sorang ni nk bcuti kemana pula?

    dek..mehla jengah blog akak http://vitasemulajadi-putrajaya.blogspot.com/
    ngeee bagi sapot pelis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu dan lihat entry seterusnya. Dah pergi dan akan pergi pun ada =D

      Delete
  5. Replies
    1. Jangan la jeles , akak pun dah pi merata kan....

      Delete
  6. Replies
    1. nanti list salah satu tempat Liza pi honeymoon je..

      Delete
  7. Zumal belum pernah pergi jalan2 luar negara... Zumal singgah dr blog Mia Liana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi la Zumal , ada rezeki nanti. Best!

      Delete
  8. wahhhh bestnya gi ke bali.....

    thanks sudi join segmen nak url #3, senarai blog ada di http://www.mialiana.com/2014/04/senarai-url-blog-3.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you sis Mia.
      Yes , sgt best.

      Delete
  9. Bestnya dapat pegi bercuti....

    Saya dapat link blog ni dari http://www.mialiana.com/2014/04/senarai-url-blog-3.html...so ikut blogwalking n follow sekali....jom singgah ke http://diarymissnick.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. bestnye dapat g bali!
    jom singgah http://eykabaha.blogspot.com/ ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes , Eyka ..memang best nanti pi la..

      Delete
  11. hai emma bw dari segmen kak mialiana . Jemput datang ke http://kuemmarosli.blogspot.com/ done follow:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thankxx Emma Rosli for dropping.

      Delete
  12. follow sini 1192 dari segment Mialiana

    ReplyDelete
  13. wah wah bestnyer bercuti.... singah BW sini yan ty :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for dropping , should go for vacay dear

      Delete
  14. Assalamualaikum sheila datang blogwalking daripada blog kak mia liana http://www.mialiana.com/2014/04/senarai-url-blog-3.html

    *bestnya Bali.. bila ntah nak jejak negara indonesia ni.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergila yunk lepas bersalin nanti heee

      Delete
  15. Seronok tu tengok sunset kat tempat macam ni..
    barang2 pun murah .. bagus la.. :D btw salam kenal juga..

    http://timetravelafif.blogspot.com/2014/04/kembara-england-part-5-harry-potter-at.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok gile. Ok la murah je barang yang kiterorg dapat. Salam Kenal juga!

      Delete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen