Bali , Indonesia – Part 1

6:11 PM Yanty Lee 14 Comments

Bercuti lagi!!


Perancangan awal untuk percutian merangkap sambutan hari kekasih jadi kepada salah seorang kawan baik dan rapat Ty ; Ika. Telapak kaki berpijak di bumi Bali , Indonesia untuk empat hari tiga malam (4H3M).

8 Februari 2014
Sabtu , dua pesawat kapal terbang berlepas dengan jam yang berbeza tapi ke destinasi yang sama. Berhubung secara tak nampak melalui Facebook dan Whatsapp , calling pun kurang. Hakikatnya kami semua jarang berjumpa.


Ngurah Rai International Airport - naik perkhidmatan teksi ke hotel ; Rp.90,000.00

Perjalanan hampir 2 hingga 3 jam menemukakan kami jua. Syukran , Alhamdulillah.

Alhamdulillah , jam 20:45 waktu Malaysia bersamaan dengan waktu Bali , kami berempat bertentang mata bila pintu bilik hotel pun juga bertentang sesama.


Sebelum rebahkan badan dan ke alam dan dunia fantasi , kami kononnya nak cuba Nasi Padang di sebuah restoran di seberang jalan berhampiran dengan hotel kami menginap ; Q Hotel. Tapi sebabkan tak kena dengan anak tekak kami , kami hanya mampu lepak dan minum Es Teh Manis (Teh O Ais) dan Es The Tarik (Teh Ais) sambil borak dengan waiter yang melayan lah dengan kerenah kami. Tanya itu dan ini.

our first drink in Bali

Janji sebelum minum jangan terbuka lagu / ayat Kursi kuat – kuat . *troll pertama*


Ini Keropok Kulit Lembu
Tertanya juga dalam hati , awat tak dak pun makanan - keropok jenis ni kat Malaysia. Ka memang ada? Errr..

Sebelum balik , singgah M Mart yang ala – ala 7Eleven gitu nak beli mineral. Dalam M Mart ni pun kecoh dengan kelam kelibut time nak bayar bila ; tak dak duit baki yang mencukupi for return tapi nak bagi penukaran dengan gula – gula. Sangat tak faham , maka tak amik port.

Fuh! Nak lintas jalan raya kat Bali ni memang mencabar , sangat – sangat mencabar. Macam pelesit cheetah gitu mobil – mobil tu suma , u olls. Bila umpama pelesit cheetah mendatang jadi kami kenalah beraksi ala pemecut Negara. Gitu. Turun 0.5kg berat sorang - sorang , okay tak lawak.

Danggggggggg! Bukan eksiden tapi insiden 1 botol daripada air mineral dibeli terhempas jatuh di atas jalan raya sambil tergolek – golek dulu sebelum digilis tanpa belas kasihan lalu berlimpangan mengalir keluar air mencurah – curah membasahi permukaan tar jalan raya.

Kami mampu menyaksikan kejadian tragis tanpa selamat menyelamatkannya.

banyak nye tempat best - best !!

Sampai hotel , lepak dulu sambil tengok peta pulau Bali untuk ke tempat - tempat yang wajib dan patut pergi dan sempat juga berWiFi dengan mummy and daddy sambil berWhatsapp , editing pic sebelum post di IG dan FB segala bagai sambil tunggu Ika mandi. Rebah je atas tilam yang empuk bertemankan bantal buchuk (Opsss , my BB fly w me too !) terus dibuai tiada apa di mimpi.

Sekejap je masa berlabuh tirai.
next entry - Bali , Indonesia - Part II [klik]

14 comments:

  1. Replies
    1. Haha , tak sabaq next troll ke apa ni.. aduh...Oh ayat kursi . oppss!

      Delete
  2. Ohsem sharing..bole refer by the time nk travel ke Bali nnt ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Qema Amaya , ok ok will update more...

      Delete
  3. Assalamualaikum ty, wahh bestnya ke Bali.. next pleaseee ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam Sheila , Okok semua xsabaq ni... stay tuned Sheila!

      Delete
  4. Tak sampai Bali lagi Ty.....
    Amboi bantal busyuk pun bawak sekali jugak yek hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ty pestime sampai Okje....
      Krik2..mestila...tidak tak lena la dan tak lengkap ok.

      Delete
  5. Replies
    1. ye tante nun... ingat saya goyang kaki ka?

      Delete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen