Reason

2:12 AM Yanty Lee 2 Comments






Once you go without a reason ,




Never come back with reasons.


2 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Letih

5:57 PM Yanty Lee 2 Comments



Letih kah kita?

Akan tiba masanya bila kita letih,
Letih dengan drama disekeliling kita,
Dengan manusia yang hanya menggunakan kita,
Untuk kepentingan mereka sendiri,
Sampai kita tak ada pilihan,
Melainkan lari,
Lari tanpa menoleh ke belakang,
Lari tinggalkan segala-galanya,
Termasuk semua yang kita sayang.

2 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Semakan Status Permohonan Perumahan Penjawatan Awam 1Malaysia

11:14 AM Yanty Lee 4 Comments

Salam u olls , 

Eh , PA dah gaji hari ni kan , ada juga yang membanjiri dewan peperiksaan untuk menduduki exam KPSL.
Good Luck & All the best

Baru sedar , Ty tak semak lagi status permohonan Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia yang kononnya akan dimaklumkan pada 24hb Mei 2013 , tapi terlupa atau boleh dikatakan terlalu sibuk menerima arahan kerja jadi tak terlintas di kotak minda Ty pun pasal semakan ni. Well , hari Isnin kan semalam , memang macam - macam la tugasan nak dipulun dan buat , walhal tidur kat office pun belum tentu siap semua kerja apatahlagi kalau esok lusa temui ajal pun , pasti kena ada si pengganti untuk sambung siapkan kerja. Lumrah,  dah amanah katanya.

Majoriti Putrajaya-ian mesti mohon Perumahan Penjawatan Awam 1Malaysia peringkat Fasa 1. Dah semakan ke?

Frust sangat ni , bukan sebab tak dapat tapi semakan selanjutnya pada 30 Ogos 2013 pula. Dengan lafaz Bismillah dan penuh berdebar tapi debaran tu kena tunggu lagi beberapa bulan dan hari. Suspen betul la.



Semakan status permohonan :
Sila hubungi 03-8000 8000 (1MOCC) untuk sambungan kepada Puan Hazarina (8046/8212) bagi pertanyaan lanjut.


Buat yang nak semak juga , boleh la masukkan Nombor Kad Pengenalan u olls untuk tahu status semakan dan Ty rasa pasti sama sahaja , bahawasanya kita semua kena tunggu sehingga pada 30 Ogos nanti. Doakan la semua nya yang baik - baik. In Sha Allah , Amin.

Walaupun penantian itu satu penyeksaan , ku akan tetap menanti dengan penuh kesabaran dan debaran.

4 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Jerebu di Putrajaya

11:16 AM Yanty Lee 2 Comments

Salam u olls,



No wonder, bau asap too strong.
Jerebu getting worse.
Mana Masjid Putra?

Bak kata adik Mieza;
"Teruk kan jerebu? - Ya.Ini mungkin asap dari bakaran api neraka & Tuhan nak bagi tanda Dia murka dengan dosa-dosa kita."

Ty just wonder, apa masih ramai kah pengunjung yang mengunjung ke Fiesta Floria yang berlansung dari semalam hingga 30hb ni. Apakah nasib si bunga-bungaan? Ty yang duduk dalam rumah pun, tak tahan dengan bau asap, apatah lagi yang berada diluar sana.

Index pencemaran udara semestinya terlampau tinggi. Kalau pakai topeng sekalipun, Ty tak rasa berbaloi. Tak wajar dan tidak disyorkanlah untuk berada di luar. Tambahan,pada yang mudah jatuh sakit.

Take care everyone. Doakan semoga Dia turunkan hujan yang lebat untuk membasahi bumi ni, dan moga kadar index pencemaran udara berkurangan.

Amin.

posted from Bloggeroid

2 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Come and Leave

8:20 PM Yanty Lee 2 Comments

Everyone is going away for good.
Left me here alone behind.
Such a ungrateful people always surrounding me.
Come and seek for own comfort.
Leave too.
Never ever cross their mind,
Also thought of me.

This is human being who only think of themsevles.

#selfish

posted from Bloggeroid

2 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Video on Instagram

4:27 PM Yanty Lee 10 Comments

Salam u olls , 

Majoriti semua dah tahu kot , Ty baru tahu this morning , pity me.
Tahu apa?

Sila lah UPDATE korang nye I.G.
Sebab nya Instagram dah boleh buat VIDEO la u olls.



Ini Screen Shot dari HTC Ty.

Sangat cool bila Ty reseach about this lates update tru Instagram Blog dan Ty share kan video di bawah untuk korang check it out how cool is it.


Untuk tahu lebih lanjut dan cara penggunaan videa di Instagram , 
Leh singgah sini dan try on your on gadget.
How to Create an Instagram Video in 7 Simple Steps -

K , pas ni pakat pulun la memasing up video dari pictures.

P/S: Bila snap gambar makanan , dikatakan sakit mental. Amik video , sakit apa pula la ye?

10 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Badan Bogel Bentuk Biola?

10:48 AM Yanty Lee 16 Comments

Salam u olls , 
Juga Salam Jumaat.

Pagi yang indah di hari penghulu segala hari ni , 
Ty amat terkejut bila tengah mengodek-godek  dan terjumpa di 
Stats  ›  Traffic sources  › Search Keyword .
Out of 10 search of keyword , 9 of it is relevant 
TAPI
1 je search keyword yang agak mengejutkan Ty.
" Badan Bogel Bentuk Biola "


Prrfftttt.

U olls, kenapa la sangat *teet* tak tahu la apa nak dikata.

Speechless sesangat.
Lucu pun ada.

Bila Ty cuba cari di enjin Google , rupanya ini hasilnya.
Huh , mengeluh sekejap. 
APTB! 
Cuma kenapa la ada juga orang yang boleh mencari pencarian sedemikian ,
bentuk badan dia seperti biola selepas tanpa sebarang seutas benang ke?
Atau hanya rupa bentuk badan tanpa seutas benang sahaja yang di cari?

Ntah apa lagi la yang akan tersasar lagi di Search Keyword akan datang.

Beringat-ingatlah ye u olls , dengan penggunaan internet dan kepada semua pemilik blog / media , 
apa yang kita tulis dan sampaikan serta buat di internet , ada yang memerhati dan jangan keterlaluan sangat.

Do the right thing , at the right time and place.

^-^

16 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Smile That Killing

4:02 PM Yanty Lee 4 Comments





4 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Mana Nak Letak Muka

7:05 PM Yanty Lee 18 Comments

Salam u olls,

Hari ni , Ty dapat kejutan yang luar jangkaan. Memang tanjat gegurl u olls.



Apapun bukan menjaja muka sekeliling 1M hokayh u olls. Sebabnya Ty pun tak tahu menahu sehingga diberitahu petang tadi sebelum balik kerja oleh si otai Abang Ben Ashaari di group Whatsapp.



Alang-alang kakak Ty nak beli buku untuk exam KPSL kelak , Ty pun pulun cari majalah Harmoni. Selamat la cover majalah cun , dan demi abang otai kita juga.

Tapi subhanallah !

Awat la gambar yang sememeh Ty juga masuk majalah. Huhu. Tidakkkkk...

posted from Bloggeroid

18 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Wordless Wenesday - Rare : Dreams of Reality

6:17 AM Yanty Lee 4 Comments

Salam u olls,




Admit it,don't pretending and compare.
posted from Bloggeroid

4 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Pantai Timur , Aku Datang ! - Day 5

12:21 AM Yanty Lee 14 Comments

Salam u olls ,

Hari-hari terakhir bercuti sesakan yang mungkin di Pantai Timur.

Pantai Timur , Aku Datang !
26hb Mei 2013 ,

Arghh , liat nak mampuih nak bangun Subuh , best la tidur di kampung. Sejuk dalam tidur leh berebut selimut dengan si MekSu @ Qaseh sebenarnya. Repacked lugagge - iron baju - mandi. Pergh sejuk gilos wei tapi rasa tak maw keluaq pula. Sampai da orang nak mandi pulak , baru muka toya ja keluaq dengan rasa tak bersalah mandi punya lama. Ready suma , bekpes dulu. MekSu @ Qaseh , kabo ke Mek , terima kasih ye.

        

Kakak Kecik , naah antara gambar Ty dan mereka-mereka di rumah MekSu.

Destinasi seterusnya mengambil masa kira-kira 1-2 jam perjalanan , namun sebelum sampai ke destinasi ada beberapa stopped. Antaranya , selepas keluar dari perkampungan Tok Has , di persimpangan jalan raya, kami singgah sebentar di Masjid Ulul Albab juga dikenali sebagai Masjid Kayu.


Tujuannya kami berhenti semestinyalah untuk bergambar dan juga menjejak kaki ke masjid yang 100% pembikinan daripada kayu. Superb cool , hokayh guys. 

Lepas tu singgah sekejap di rumah kawan Kak Sue , makan lagi u olls , tak cukup bendal bekpes di rumah MekSu @ Qaseh. Bela saka agaknya puwok-puwok ni. Kak Sue singgah pun sebab nak tunjuk muka sebab dah alang-alang da berdekatan lagipun adik kepada kawan dia bakal melansungkan majlis lagi beberapa hari sahaja.



Pengembaraan kami terhenti sebentar di sekitar Masjid Kristal , Ty & Mieza dan solat jamak di situ. Wheeeee , teruja sangat nak baq mai. Sempat la jalan-jalan dan melepak surrounding Taman Tamadun Islam. Tapi kami mengejar masa yang amat mencemburuikan kami semua jadi tak dapatlah lepak lelama.

Bau ikan tak ? Sebab kami singgah di kedai Kak Yah Keropok Lekor di Kuala Terengganu. Masa untuk borong keropok lekor u olls. Tak sah la kan kalau dah ke Terengganu tak beli atau makan keropok lekor. Dalam kereta , berbau semerbak la jawabnya. Mana tak nya dak-dak ni semua pulun makan lapik perut.

yummeyh right?!

Destinasi kami berakhir di Pasar Payang , Kuala Terengganu. Firstly , cari makan nak di isi. Baru melilau dalam pasar tu. Tak de memborong sangat dah cheq ni , adop mood gitu. Dop tahu nape tapi saja je, ley ke gitu? Wi laluan ke saing-saing la pulun memborong.



Sebelum bertolak pulang ke Putrajaya dsbnya , posing - posing terakhir memang sudah antara atur cara yang tak perlu dicatatkan , tapi sendiri mau egat la. Ha hebat sangat kan. Baik pompuan , baik laki. 2 kali 5 sama ja. Bergambar itu wajib , harus , sunat etc.


Bismillahirrahmanirrahim , kami pun gerak pulang ke Putrajaya , walaupun hampir senja. Kami terpaksa mulakan perjalanan. Geng-geng Whatsapp yang tak dapat turut serta trip ni memang terbaik. Abang Ben Ashaari , Sis Lin , Kak Fiza dan PakCik Mat Gebu , berpesan macam-macam pesanan untuk kami semua serta diiringi dengan doa. Thank you ye semua. Pesanan dari Abang Ben , paling gerun. Semua passangers tak boleh tidur. Teman driver. Dan berhenti untuk rehat.

Pergh! Perjalanan berliku-liku , dengan lori-lori. Rasa nak terpelanting semua organ-organ tapi kuatkan mental dan fizikal untuk stick to the driver. Tolong fokus dan teman encek drebar ; MK Syahir.Paling tak tahan , Mawardi sesangat lah jujur dengan tutur kata tentang apa yang dia nampak dalam gelap sepanjang "jalan raya". Kononnya "Ba Alif Ba Ya" puteh , katanya. Rupanya. Lu fikir la sendiri.

Berehat sekejap di kawasan rehat Ajil. Dan terus solat. Sebab gerenti kalau dah jejak ghumah semua terbongkang punya. Boleh pula nak jadi dalam perjalanan , kejadah menda menyala dekat kereta si dak Caer , selamat la ada manual , dari satu page lompat ke satu page nak tahu cara untuk padam lampu yang menyala tu. Terpaksa lah stop kat Lachang sat , restart kereta. Alhamdulillah , berguna juga manual dan aku. HeHe.

Hampir jam 3 pagi kami sampai di Sungai Besi , sesi menukar penumpang dan pengagihan barang. Sebab nak split gitu. Reached safely di Putrajaya dah hampir 4 pagi. Oh My Gosh! Kerja oh Kerja. Kepala sangat weng. Sebab Ty memang tak tidur langsung dan teman the driver. Such a bravo job for me , sebab berjaya berjegay walhal patut ke kontor.

Too bad , Ty tak mampu nak ke pejabat. Dizzy yang amat sekali. Tapi bila terjaga pukul 9 pagi sesungguhnya rasa menyesal tak masuk kerja. Boring staying at home walaupun tonnes of clothes untuk dicuci. Tapi haprak , apa pun Ty xbuat. 

Perjalanan - penerokaan - penjelajahan kami pun sudah berakhir. Mungkinkah ada lagi vacay lagi , tunggu dan lihat. In Sha Allah.


Guys , I am so happy to be with each and everyone of us during the trip we went through together. Thank you from my bottom of my heart for every single things , also sorry too if I do hurt any parties. Glad to know you people , now we just like brothers and sisters. United to be one as a family. No gap, nothing. Between one another. If there's anything for you to speak out and say to me, please do so. Maybe if not in this commenting on the blog of this entry , do not hesitates to just shot me on FB / personally Whatsapp me. Or call me , perhaps. No matter what , I just would like to say that I LOVE U, yes each one of you.  Thank you again for accepting me as one of your friend. =)

14 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Pantai Timur , Aku Datang ! - Day 4

1:40 PM Yanty Lee 22 Comments

Salam u olls ,

Al-kisah pengembaraan pada hari ke-4 di Pantai Timur diteruskan.

Pantai Timur , Aku Datang !
25hb Mei 2013 ,

Si "alarm bernyawa" memang suka aim Ty , apa la dosa dengan dia pun tak taw. Redha je. Bangun la daku dari mimpi nan jauh hingga ke Klingon. *tetiba* Okay, hari terakhir di Homestay An-Nur , lepas bersiap dan check - out. Pengembaraan kami diteruskan , jauh la juga jaraknya. 

Ke manakah?
Rantau Panjang , la weyh!

Antara barisan rombongan Cik Kak Sue @ Cik Ngah
*Mawardi , where were you at? - U know , We know*

Part parking agak teruja , sebab atlast Ty berjaya pegang stereng Persona Abang Eddy sebab kononnya dan katanya dia dah tengah marah jadi nak side parking  pun dah tak reti dan tak boleh. Ini semua poyo la bro! Kata mereka nak shopping sakan , jadi semua pakat draw duit dulu kat bank berhampiran. Tapi sebelum mula shopping til you drop , isi perut dulu adalah harus. Tidak kang nanti ada pula yang collapse.

See , while eating pun we olls still can't get away from camera.

Yeah! It's shopping time! Ty lagi sekali cuma beli palazzo. Tengok betapa kuatnya penangan hasutan si Mieza , was aiming for Yellow Mustard color dan BRAVO ! I got it . Sakan bershopping dan layak dapat award , Ty rasa dak-dak lelaki. Salute lah kengkorang. Selamat konvoi dua buah kereta ja , kalau dak semua depa pakat borong , abes packed bontot kereta Honda Stream dan Persona masing-masing. Mau tidak nya , dengan bantal bolster , tilam toto dan sebagainya.


Abang Baba pun nak interframe masuk belog Ty jugak , kasi chance la kan.

Sebab batuk je Ty tak dapek nak layan keunikkan ais krim yang dijual hanya menggunakan basikal. Cuma jamah semulut dua sahaja , nak habaq apa yang unik pun tak reti sangat. Ais Krim ni dipanggil Ais Krim Baba dan ramuan ais krim ni mengandungi pulut, jagung, roti dan kacang. Unik kan? Bukan ais krim semata-mata.

Serupa anak negro dah berkilat nya ha , dengan panas dan berpeluh. 


Sebelum gerak ke Jerteh , Terengganu - Kampung Qaseh , kami berhenti solat jamak di Beijing. Eh terover pula , koya namanya. Sebenarnya di Masjid Jubli Perak Sultan Ismail Petra atau sinonim nya di panggil Masjid Beijing. Memang feeling di Beijing la u olls. Design sangat cantik , unik dan kreatif. Mieza again bikin Ty cuak , dah abes Ty jamak pun dia tak muncul-muncul , rupanya dia gi mandi. OMGeee.. ini adik manis banyak kelakar la. Dah nama pun feeling berada di Beijing , maka posing la kijo sekoq-sekoq.


Tomey tak ?

Bajet kan?

Wrooom... perjalanan ke Jerteh , Terengganu plop la weyh. Good bye Kelantan , til we meet again. Keleik ke kampung Qaseh di Kampung Tok Has , sebelum sampai dumoh ye , sek-sek ni sumo lapo perot walhal ngatok mate belaka doh , lalu singgah makan dulu di Stesyen Bas Jerteh , hor saing-saing laen sempat mencuba Meggi Ketam  boh , Ty dop pandai nak kekoh ketam , lagipun lapo nasik. 


Nampak sedap la juga special menu ni , kalau dop , adop la jatuh saham puwok - puwok ni kekoh ketam.

Subhanallah , macam ni ke calon suami kengkorang nak?
Opppsss.

Pas melantak , ke rumah Qaseh. Love her house , really "kampung" hokayh u olls. And the best part is,  mandi air telaga. Teruja pun ada. Tapi memang mengaku la tak reti. Sejuk ketaq la malam - malam jiruih air sejuk serupa ada kat kutub utara ja. Dari lembik dan mengantuk semua , teruih terbeliak bijik mata. Sampai payah nak lena, mula la pulun rembat iPad ngan semua gadjet hat orang laen dan tolong mainkan Candy Crush , sebab henpon sendiri kong teruih sambil pillow talk dengan Kak Sue sampai mata betoi-betoi laloq. 

Thank you ye Mek Su / Qaseh jemput dan pelawa pi overnight semalaman di rumah.

Next destination of the trip on the next day , so to be continued.

22 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Pantai Timur , Aku Datang ! - Day 3

10:37 PM Yanty Lee 12 Comments


Salam u olls , 

Hari ke - 3 dalam episod cerita kami di Pantai Timur .

Pantai Timur , Aku Datang !
24hb Mei 2013 ,

Sedap gila tidur dengan meneroka mimpi nan indah apa tidaknya bila tidur di dalam bilik berhawa dingin dengan memeluk erat bantal kesayangan ku. 

Tetapi , gangguan bunyi kejutan daripada "alarm bernyawa" mengamatkan suasana seluruh rumah , ditambahkan pula dengan "alarm henpon" dari bilik hero 2 orang yang tidur mampoih. SubhanAllah , tekanan dibuatnya. Ty juga lah yang DISMISS alarm tu , tapi yang "bernyawa" tu mampu amik hati dengan terus bangun dan siap. 

Sementara tunggu yang lain bangun dan bersiap , Kak Sue & Abang Eddy keluar dan belikan kami semua bekpes. Gila tak weyh , Nasi Kerabu - RM 2.50 ja tapi bapak mak nenek moyang ang punya la banyak portion dia. Jenuh weyh , nak perabih. Tengah mood dieting kalo memang "pi". Rugi-rugi. Tapi minta maap la memey dop leh makang bagi abes.


Kerabu Sare / Kerabu Rumpai Laut
(diratah bersama nasi kerabu)

Selepas makan bekpes bersama , bersiap untuk tujuan ageda yang sebetulnya. Bekwoh jom! Ke majlis kenduri kahwin Abe Que Achmad di Kota Bharu. Entri ucapan tahniah buat abe dah pun hadpate sebenarnya - Que Achmad & Nur Asmawani , Selamat.Pengantin.Baru! Sekali lagi , TAHNIAH abe!




Model jalanan memang cenggini. Tak dapek korang semua nak nolong kami , beriban gambar kami sebenarnya tapi takkan la nak pulun upload semua kan , simpanan peribadi masing - masing di Instagram - Facebook - Twitter dsb je ade. Terjah la kalau rasa nak KAYPOCHI. Oppss.

Destinasi seterusnya , Pasar Siti Khadijah . Sempat la kami gegirls salin baju di tandas , selepas jam 2 petang , operasi meneroka sekitar pasar pun dijalankan. Beli keronsang - keropok ikan - kain pasang - periuk belanga dsb.


Singgah sebentar di sekitar Istana Jahar - Muzium Adat Istiadat Di Raja Kelantan , Istana Balai Besar , Bank Pitis dan bergambar la kerja nya kan , kereta pun parkir surrounding parking area yang ada dan berhampiran di situ ada Medan Selera Kampung Kraftangan.

Lepas solat jamak , kami membawa diri dan bersantai di tepi pantai lagi. Dan inikalilah ni , ke Pantai Irama Bachok.

Sampai je di pantai , beli Sata & Sate Ikan / Lokching , makan lagi. Dan kat tempat orang kan , jadi kena la cuba makanan yang lain dari negeri sendiri dan susah atau tak sesedap yang ada di KL.


Ramai orang bersama teman dan seisi keluarga yang datang beriadah di situ tapi sedikit pun tidak menjadi penghalang untuk kami berehat dan beristirehat bersama. Kenangan terindah adik manis si Mieza di situ mesti cara dia makan sata , menjadi tanda tanya pada semua , kenapa macam renyah je cara dia buka balutan sata , sedangkan orang lain dah makan berbiji-biji. Lepas jamah makan petang , masing - masing dah mula nak bergambar , and this time Ty main air laut tanpa hiraukan seluar basah. 


Nak bergambar solo memang tak leh , ade je yang nak interframe.

Gadis Batu Pantai Irama , Bachok.

Senja pun tiba , kami ke pasar malam berhampiran Pantai Irama untuk tapau makan malam masing - masing dan makan bersama di rumah nanti. Kebetulan teman blogger seorang lagi nak berjumpa , Mat Yie aka Qie , pengapit Abe Que. Kami singgah minum dan sembang di restoran sebentar sebelum gerak lik ke rumah. Hakikatnya semua dah lemau - lembik. Masa di restoran , tergugat iman the girls. Terutamanya adik manis , Mieza. Jeng3X. 

Alhamdulillah , selamat sampai di rumah penginapan dan dapat bersihkan diri. Dinner? Tak lapar sebenarnya , lapaq bantai dari makanan. Lepas makan , layan Candy Crush adalah perkara wajib sebelum tidur.

Penjelajahan hari esoknya agak jauh , boleh dikatakan semua masuk tidur awal.

Ke manakah kami meneroka? Nantikan entri seterusnya.
To be continued...

12 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Pantai Timur , Aku Datang ! - Day 2

11:37 PM Yanty Lee 18 Comments

Salam u olls ,

Rombongan Cik Kak Sue @ Kak Ngah datang lagi , ahaks.
Al - kisah pada hari pertama dah terburai dan terungkai di entri sebelum ni ,
Pantai Timur , Aku Datang ! - Day 1 .

23hb Mei 2013 ,

Masih di teratak keluarga Kak Sue , di Kuala Lipis. Kami sampai lebih kurang jam 3 macam tu. Salin pakaian dan solat Isyak terlebih dahulu sebelum masuk tido. 

Ingat lagi dengan Telur + Timun yang dibeli oleh Kak Sue?

Keheningan Subuh di kampung , memang tak dinafikan betapa liatnya nak bangun dan solat Subuh , namun digagahkan juga. Kekononnya nak lelap sat tapi lain jadinya , bila terlayan game Candy Crush. Few minutes  ja sempat dah kena sergah dari Kak Sue suh bangun , dengan kepala kosong , terus masuk mandi. 

Cheq orang pertama dah siap. Bravo la sangat sebab kalau kat kampung sendiri memang tidak la sedemikian.

Nasi Lemak for breakfast. Yeah , bahan - bahan seperti telur + timun la yang digunakan oleh Kak Sue untuk menjamukan kami.

Selesai bersiap dan makan sarapan pagi , masanya untuk gerak ke Kelantan. Dalam perjalanan , kami berhenti di Machang  untuk menjemput Mawardi , jemput tepi jalan dekat bustop je , sempat la makan kuih muih yang dibekalkan dari emaknya. 



Syukur Alhamdulillah , perjalanan kami berjalan dengan lancar dan semuanya baik - baik sahaja. Kami singgah sebentar di Pasar Pasir Mas , untuk mencari sejenis makanan yang unik di negeri itu. Ia adalah sejenis siput / kerang diberi nama ETOK ( mohon tidak diterbalikkan ejaan nya , TK ).


Sedap ! My first time ,  of course. Boleh la tengok video kami yang ala - ala jakun dengan makan baru yang dirasa.

Lawatan sambil belajar sejarah diteruskan ke Wat Photivihan  untuk  mengimbau kembali sejarah The Sleeping Buddha yang terletak di Kg.Jambu , Tumpat. Dan difahamkan bahawa ianya adalah antara yang terpanjang di Asia Tenggara ; kira - kira 40 meter. Eh , terbagi sedikit informasi pula. 


Tu dia , dari Kuala Lipis , Pahang ke Machang - Pasir Mas - Tumpat. Dalam sehari berjalan sakan kan. Eh Kami semua dak abes bersakan lagi , memandangkan semua pakat lapar , kami pekena pa yang patut di sekitar gerai - gerai berdekatan dengan Pantai Sri Tujuh , Tumpat. Jangan terliur ye , kalau yang mengandung , maafkan cheq naa.


Nampak tak , tak jelas lagi tak tau la apo nak dikato.  Nom Nom Nom ... it's Seafood Celup Tepung  nak habaq mai kat u olls , m-a-r-v-e-l-o-u-s ! Ini hanya ala - ala jajan gitu , nasi kena bendal juga. Kalau dak kuruih nanti anak mummy daddy , kan. 

Kebuntalan selepas melantak membawa kami bersantai seketika di tepian pantai , terasa tenang dan kosong seketika tika bermain dengan air laut yang pasang. Bergambar bersama mereka untuk disimpan untuk kenangan hari tua. 


Selesai sesi photography bersama , kami menuju ke Homestay An-Nur , Wakaf Bharu ; tempat kami semua menginap untuk 3 hari 2 malam  ,  hanya RM150 untuk satu malam , dengan keadaan rumah yang sangat selesa adalah berbaloi.

Untungnya , the girls dapat memanjakan diri memasing dalam bilik yang berair-con dan syukur nya dalam bilik utama ni juga ada bilik mandi + tandas , tak la rasa kekok nak ke hulu ke hilir depan dak - dak lelaki. Jejak ja kaki , semua terus bersihkan diri dan bersiap sebab nya pengembaraan kami masih belum selesai.

Kupu - kupu malam dah kami semua , ke Wakaf Che Yeh  pula , u olls. Lebih kurang macam up/down-town di Kuala Lumpur / Selangor dan mana-mana berkenan , mereka memang gila shopping. Baik perempuan , dan lelaki. Tak ada beza nya. 

Pulut Ayam  


Dan sempat Kak Sue perkenalkan satu lagi makanan dan yang pasti nya memang tengok pun menyelerakan too bad Ty dah start batuk yang menjejaskan selera tekak dan deria rasa. Kasihan kan sama diri ku ini. Sungguh menyedihkan.

Oh OK , Ty hanya berhasil membeli sehelai seluar Palazzo dan semuanya gara - gara hasutan dan godaan serta tunjuk ajar dari sifu kami , Mieza. Screw you , girl ! But I like it.

Duit tak leh perabih di sini , jadi kena kawal nafsu masing - masing. Letih berjalan sekitar Wakaf Che Yeh , tidur pun nyenyak malam tu. Bukan hanya gadjet memasing je dicaj satu rumah tapi kami manusia pun perlu rehat dan re-charge untuk ageda keesokan harimya pula.

Dah lewat juga sekarang ni , masa untuk Ty rehat la juga kan. Esok entri untuk Day 3 pula , In Sha Allah.

To be continued...

18 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Pantai Timur , Aku Datang ! - Day 1

12:29 AM Yanty Lee 16 Comments

Salam u olls ,

huh! mengeluh gegiler sebab perlu hapdate jejugak kerana ini trip antara yang terindah tambahan pula bersama dengan kesayangan Ty. Mereka memang superb ; tempat bergossip , mengadu , berkongsi , meluah , merendek , dan segala - galanya. Weird thing is , they are just bloggers yet so close there if like knowing each one another 25 years back. Ahaa , 25 tu umur Ty tahu ni , bajet cam bijak sangat la kuar-kuar dari  peyot mummy.

Hokayh! Tengok tajuk entri tu , bajet kan ? So WHAT?! De gua kaco lu ka? Tak dapek nak gi Istanbul , Pantai Timur pun orait la kan. Hello - Hello - Hello , again Pantai Timur hokayh! Bermaksud rombongan Cik Kak Sue @ Cik Ngah bukan ke satu negeri sahaja. Sakan dop? Memey la!

Penerokaan menjelajah dengan jayanya ini adalah hasil kerjasama bersama Kak Sue Izza , Abang Eddy , MK Syahir , Najeeb , Mawardi , Mieza dan Qaseh. Konvoi hanya 2 buah biji kereta sahaja. Tujuan asal adalah ke majlis perkahwinan tetapi telah menjadi sebuah percutian mini buat kami.

Pantai Timur , Aku Datang !

22hb Mei 2013 ,
Bermula jam 830 malam , kami semua ahli rombongan Cik Kak Sue @ Cik Ngah berkumpul di Petronas Presint 9 , paling lambat tuan drebar ketua rombongan sebab ada urusan kerja di  Kuala Lumpur dan atas sebab - sebab tidak dapat dimaafkan dielakkan.

Hampir jam 10 malam baru la Abang Eddy muncul dan tunjuk batang hidung dia. Kami semua dah lemau , sampaikan ada yang main dengan kucing jalanan dan terkena cakaran waris jari hantu kucing dan penat , selesema bagai. Hamekaw , main lagi! Bergambar itu memang toksah nak heran la , memey semua pantang ada yang tala lense je mesti posing maut tapi tak tahap ala - ala majalah Mangga atau Playboy lagi la setakat ni.

stock geli - geli Mieza & Jeeb - Kucing pon jadi dah xde Berbird , eh !

Paling best nya , Cik Kak Sue Izza @ Cik Ngah dan lagi ajak pi beli telur + timur bagai . Cer teka pe dia nak buat dengan bahan - bahan tu semua.

My MENGADA & GEDIKS tukang driver , MK Syahir.

Setiba semua ahli rombongan yang bertolak dari Putrajaya berjaya dikumpulkan , maka bermulalah pengembaraan kami semua tapi memandangkan semua masih tak melantak pe - pe lagi , kami berhenti dan mencari makan di stesen minyak petrol pam Petronas Solaris Serdang sebab mereka kekononnya nak melahap Nasi Kandar tapi rupanya ada antara mereka tak tahu macam mana nak order. OMGee! Ty kebetulan ke Starbucks jadi xdapek nak nolong mereka. 

Makan "light" dining dinner mereka di ;


Gara - gara Abang Ben si otai la mereka nak pekena Nasi Kandar too bad lain yang depa semua order. Me? Naah , tak mam sebab dah mam ubat. Bukan ubat kurus hokayh tapi ubat - ubatan mencegah dari terusan jatuh hati sakit. Oh ya , actually Ty demam ! Hampir spoil kan mood bercuti ku sahaja. Grrrrr... Tapi, cafe ni memang famous di Penang la dulu kala , now da cawangan kat Selangor / Kuala Lumpur. Walaubagaimanapun , mungkin Nasi Kandar je la kot yang marvelous tapi bukan BeeHoon/Mee/KuehTeow Tomyam , sebab kami panggil menu tersebut as BeeHoon/Mee/KuehTeow CUKA . Pity Qaseh for the food that she had that late night

Did you ever see this kinda "BIG FAN"?
Perut memasing dah de isi , perjalanan ke Kuala Lipis , Pahang pun bermula. Kami nak gi beraya umah Dato' Siti Nurhaliza sebenarnya , nampak tak menipu di situ bab puasa pun belum lagi. Ahaaaakss....... Kami ke sana hanya untuk bermalam semalaman sahaja di teratak Cik Sue Izza @ Cik Ngah.

Pukul berapa sampai? Dah masuk next day , maka next entry la jawab nya.
To be continued..

Any how , Kak Sue Izza & Family , Terima Kasih sebab sudi menjemput kami yang sengets bermalam di teratak yang sesangat aman-damai -tenang dari pelusuk dunia bandar. I LOIKE! TQSM yeah!


16 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

HTC One

11:15 PM Yanty Lee 24 Comments

Salam u olls,

Dah tido ke? Huhu esok dah mula kerja, what a day to go through right. Namun kerja tetap diKERJAkan , ahaks. Rezeki datang dari Allah.

Seharian di Lowyat bersama mummy , kakak , kak Sue dan abang Eddy. Semuanya gara-gara separuh nyawa Ty dalam keadaan tidak sedarkan diri ; koma gitu.

Siapa dia? Tidak is apakah dia?

Sebelum tu, Thank You so much to my mummy for the new baby. Akhirnya, got my new baby namun tak boleh HOORAY sangat dan melompat macam katanya si Kak Sue. Sebabnya ke'serabut'an mengenangkan si separuh nyawa Ty sikit pun tak boleh diredakan.




My new baby ; HTC One

Akhir sekali , si separuh nyawa Ty mendapat treatmentnya namun katanya 'nadi jantung' yang kurang elok. Ty tak kisah apa pun kos untuk merawatnya janji Ty nak ia sembuh seperti sediakala. Mohon semua kengkorang tercayang turut doakan separuh nyawa Ty cepat sembuh ye, tQ!

Kepala , mata , badan dah terlalu letih , masa untuk mengecas semula tenaga untuk hari esok. Begitu juga dengan si separuh nyawa Ty dan new baby born Ty yang memerlukan hampir ke 8 jam rehat untuk aktif bersama dengan Ty keesokan hari.

Mudah-mudahan esok semua nya baik-baik semuanya, itu saja la yang dihendak Ty. Amin.

Tq Allah SWT. Tq Mummy. Tq Kak Sue & Abg Eddy.
posted from Bloggeroid

24 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Que Achmad & Nur Asmawani , Selamat.Pengantin.Baru!

11:42 PM Yanty Lee 8 Comments


Salam u olls , 


pinjam pic erk , abe.

First of all , nak jugak wish ke Abe Que sekali lagi - TAHNIAH ! 
Terima kasih juga sebab menjemput Ty untuk hadir ke majlis raja sehari Abe di Kelantan.

barisan jemputan dari gerup wasak Putrajaya.
Dari Kiri (Bawah) : Najeeb , Abang Eddy , MK Syahir , Mawardi

Syukur alhamdulillah , Ty dan geng Whatsapp yang lain selamat sampai ke majlis sebelah perempuan. 
Frust nya xdapat jumpa "sepupu" tu , jeng jeng jeng .. SIAPAKAH?

Ty dan gang di atas patutnya bersama dengan beberapa geng yang lain juga , tapi atas sebab - sebab tertentu yang tidak dapat dielakkan maka hanya kami ber 8 sahaja lah yang menjelajah ke negeri - negeri Pantai Timur. 

Kak Sue merangkap sebagai ketua rombongan. Thank you sis , great job!

Kak Fiza , Abang Ben , Cikali , Sis Lin , PakCik Mat Gebu
In Sha Allah , we will meet up in the next event yeah.

Owh , perjalanan kami tidak hanya semata - mata untuk menghadiri masjlis Abe Que sahaja , sebenarnya kami telah pun menjelajah dan menjejakkan kaki masing - masing ke negeri - negeri di Pantai Timur , dari Kuala Lipis , Pahang ke Kelantan dan ke Terengganu.

Next entry Ty UP kan pasal penerokaan bersama gang ngok ngeks ni yeah u olls.

Abe!
T.A.H.N.I.A.H

8 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen