Pantai Timur , Aku Datang ! - Day 4

1:40 PM Yanty Lee 22 Comments

Salam u olls ,

Al-kisah pengembaraan pada hari ke-4 di Pantai Timur diteruskan.

Pantai Timur , Aku Datang !
25hb Mei 2013 ,

Si "alarm bernyawa" memang suka aim Ty , apa la dosa dengan dia pun tak taw. Redha je. Bangun la daku dari mimpi nan jauh hingga ke Klingon. *tetiba* Okay, hari terakhir di Homestay An-Nur , lepas bersiap dan check - out. Pengembaraan kami diteruskan , jauh la juga jaraknya. 

Ke manakah?
Rantau Panjang , la weyh!

Antara barisan rombongan Cik Kak Sue @ Cik Ngah
*Mawardi , where were you at? - U know , We know*

Part parking agak teruja , sebab atlast Ty berjaya pegang stereng Persona Abang Eddy sebab kononnya dan katanya dia dah tengah marah jadi nak side parking  pun dah tak reti dan tak boleh. Ini semua poyo la bro! Kata mereka nak shopping sakan , jadi semua pakat draw duit dulu kat bank berhampiran. Tapi sebelum mula shopping til you drop , isi perut dulu adalah harus. Tidak kang nanti ada pula yang collapse.

See , while eating pun we olls still can't get away from camera.

Yeah! It's shopping time! Ty lagi sekali cuma beli palazzo. Tengok betapa kuatnya penangan hasutan si Mieza , was aiming for Yellow Mustard color dan BRAVO ! I got it . Sakan bershopping dan layak dapat award , Ty rasa dak-dak lelaki. Salute lah kengkorang. Selamat konvoi dua buah kereta ja , kalau dak semua depa pakat borong , abes packed bontot kereta Honda Stream dan Persona masing-masing. Mau tidak nya , dengan bantal bolster , tilam toto dan sebagainya.


Abang Baba pun nak interframe masuk belog Ty jugak , kasi chance la kan.

Sebab batuk je Ty tak dapek nak layan keunikkan ais krim yang dijual hanya menggunakan basikal. Cuma jamah semulut dua sahaja , nak habaq apa yang unik pun tak reti sangat. Ais Krim ni dipanggil Ais Krim Baba dan ramuan ais krim ni mengandungi pulut, jagung, roti dan kacang. Unik kan? Bukan ais krim semata-mata.

Serupa anak negro dah berkilat nya ha , dengan panas dan berpeluh. 


Sebelum gerak ke Jerteh , Terengganu - Kampung Qaseh , kami berhenti solat jamak di Beijing. Eh terover pula , koya namanya. Sebenarnya di Masjid Jubli Perak Sultan Ismail Petra atau sinonim nya di panggil Masjid Beijing. Memang feeling di Beijing la u olls. Design sangat cantik , unik dan kreatif. Mieza again bikin Ty cuak , dah abes Ty jamak pun dia tak muncul-muncul , rupanya dia gi mandi. OMGeee.. ini adik manis banyak kelakar la. Dah nama pun feeling berada di Beijing , maka posing la kijo sekoq-sekoq.


Tomey tak ?

Bajet kan?

Wrooom... perjalanan ke Jerteh , Terengganu plop la weyh. Good bye Kelantan , til we meet again. Keleik ke kampung Qaseh di Kampung Tok Has , sebelum sampai dumoh ye , sek-sek ni sumo lapo perot walhal ngatok mate belaka doh , lalu singgah makan dulu di Stesyen Bas Jerteh , hor saing-saing laen sempat mencuba Meggi Ketam  boh , Ty dop pandai nak kekoh ketam , lagipun lapo nasik. 


Nampak sedap la juga special menu ni , kalau dop , adop la jatuh saham puwok - puwok ni kekoh ketam.

Subhanallah , macam ni ke calon suami kengkorang nak?
Opppsss.

Pas melantak , ke rumah Qaseh. Love her house , really "kampung" hokayh u olls. And the best part is,  mandi air telaga. Teruja pun ada. Tapi memang mengaku la tak reti. Sejuk ketaq la malam - malam jiruih air sejuk serupa ada kat kutub utara ja. Dari lembik dan mengantuk semua , teruih terbeliak bijik mata. Sampai payah nak lena, mula la pulun rembat iPad ngan semua gadjet hat orang laen dan tolong mainkan Candy Crush , sebab henpon sendiri kong teruih sambil pillow talk dengan Kak Sue sampai mata betoi-betoi laloq. 

Thank you ye Mek Su / Qaseh jemput dan pelawa pi overnight semalaman di rumah.

Next destination of the trip on the next day , so to be continued.

22 comments:

  1. musim cuti sekolah barang kat kelantan agak mahal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dkna , agakla. nak tawar pun susah. Masa ini la nk buat duit.

      Delete
  2. dah lama xmandi air telaga...xde ke gambo kat umah meksu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ade tapi gambar meksu la banyak. Nanti suh meksu upload lam FB je la.

      Delete
  3. gilakan kalau shopping kat rantau panjang,sejidddddd tu haaaaaa....rasa taknak balik pon ada kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agakla. Klu xrushing n gi dgn fam sendiri maybe lagi la xtaw bonet keteta muat pe. Hikhik.

      Delete
  4. Seronok giler tgk tu jln2 ngan dorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak la , mana xnyer , xseronok dah lama xhadap la nak up entri. ahahaha

      Delete
  5. Replies
    1. Tak la sakan mana pun , Mesia je pun.

      Delete
  6. mcm dok kt china kn msjid tu...dlm nya pn sama ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik la dalam pun, design dia mmg superb nice.

      Delete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen