Apa Yang Menarik Di Pulau Pinang

10:42 AM Yanty Lee 16 Comments


Salam uolls ,
Menjelang hujung tahun ni bermakna bermulalah juga musim cuti sekolah , musim kenduri kendara dan Ty pastilah uolls yang mana sudah bekerja keras dari awal tahun ingin pergi bercuti. Ada yang sudah merancangkan pelbagai jenis aktiviti juga program untuk merehatkan diri. Tapi Ty juga pasti ada di kalangan uolls yang belum. Betul juga kata sesetengah orang sesuatu yang tidak dirancangkan adalah lebih menyeronokkan. Jadi bagi yang tak tahu nak ke mana tu , apa kata uolls ke negeri kelahiran Ty iaitu Pulau Mutiara Pulau Pinang .


Kenapa uolls kena ataupun wajib ke Pulau Pinang? Banyak sebabnya. Bukan sahaja dari kisah sejarah negeri Pulau Pinang , tempat menarik untuk dikunjungi hinggalah dengan makanan dari negeri Pulau Pinang ini. Apa yang Ty boleh katakan pada uolls , rugi kalau tak pernah jejakkan kaki ke Pulau Pinang dan meninggalkan juga mengabadikan kenangan abadi bersama keluarga , tersayang juga rakan.

Okay  kalau sembang pumpang lebih – lebih pun tak best kan , meh Ty kongsi sikit dengan uolls semua serba sedikit  mengenai tentang negeri Pulau Pinang.


Pulau Pinang adalah sebuah pulau yang terletak di pantai barat Semenanjung Malaysia. Walaupun Pulau Pinang mungkin merupakan negeri terkecil kedua di Malaysia, penduduknya sangat padat. Pulau Pinang dibahagikan kepada dua, iaitu tanah besar di mana Seberang Perai dan pulau itu dihubungkan dengan jambatan sepanjang 13.4km, jambatan terpanjang di Malaysia. Ibu kota Pulau Pinang, George Town adalah bandar pertama yang pertama di Malaya untuk menerima status bandar oleh piagam raja yang diberikan oleh Ratu Elizabeth II. Istilah "Pulau Pinang" datang dengan bahasa Melayu kontemporari Pulau Pinang yang bermaksud "pulau pokok pinang". Hari ini Pulau Pinang dikenali sebagai Pearl of the Orient dan dikenali sebagai salah satu tempat pelancongan di Malaysia.


Ampa oii , jom la pakat pi jalan kat Pulau Pinang. Nak buat apa ja bila bercuti kat Pulau Pinang nanti? Ni dia mai cheq nak habaq ampa semua apa yang patut lagi wajib tau things to do in Penang dan pergi jalan – jalan tang mana bila sampai di negeri Pulau Pinang ni.

Sebagaimana uolls tahu , Pulau Pianng ini kini lebih dikenali sebagai Pearl of the Orient, jadinya terdapat banyak perkara untuk dijelajahi di Pulau Pinang. Senarai perkara yang harus dilakukan, untuk melihat, untuk mengalami dan bahkan juga untuk makan tidak pernah berakhir. Seriously , apa yang boleh Ty bagitahu pada uolls adalah memang takkan puas berjalan punya nanti. Dari makanan yang sedap – sedap hinggalah ke mural artistik yang secara kreatif. Uolls akan lebih suka berjalan sekitar tempat mural ini kerana mural – mural ini berada di mana sahaja sekitara jalanan, berikut adalah beberapa aktiviti yang pasti akan memikat hati uolls.

Harmony Street
Jom kita mulakan dengan berjalan – jalan sepanjang Harmony Street


Uolls adalah digalakkan untuk singgah ke Masjid Kapitan Keling untuk mendapatkan info yang lebih tentang sejarah mengenai masjid ini. 

Street Murals


Sepanjang uolls berjalan di sekitar celah – celah bangunan , uolls pastinya akan berhenti semata – mata untuk bergambar dengan mural – mural yang antara hasilnya yang dilukis dengan begitu kreatif sekali pada dinding – dinding bangunan lama juga karya mereka juga membawa kembali ke zaman kanak – kanak dahulu. Ini adalah antara sebab utama ataupun menjadi tumpuan para pengunjung untuk datang bercuti di Pulau Pinang kerana ianya lebih dikenali semenjak menjadi tular di media social.

Little Penang Street Market


Di sini  uolls boleh cuci mata dengan membeli hasil dari sebuah projek komuniti kecil yang telah bermula menjadi sebagai sebuah pasar membeli barangan yang menjual hasil kraf tangan dan makanan, sementara pembeli juga akan dihiburkan dengan persembahan muzik secara langsung, seni visual, dan juga pembacaan buku. Suasana adalah sangat menyenangkan dengan peniaga – peniaga yang ramah. Sekitar jalan akan dipenuhi dengan pelbagai jenis barangan kreatif dan ini adalah antara sebab untuk singgah di sini untuk melihat sendiri kesenian dan kebudayaan di bandar, ia dibuka dari pukul 10 pagi hingga 5 petang.

Sebenarnya banyak tempat dan aktiviti yang wajib buat dan pergi bila di Pulau Pinang. Antara tempat – tempat menarik untuk dilawati ialah ; 

Penang Hill / Bukit Bendera


Salah satu tempat pelancongan yang popular di Pulau Pinang dan wajib bagi pengunjung yang datang bercuti di Pulau Pinang. Macam – macam kat atas tu , selain dapat menikmati pemandangan Pulau Pinang uolls mesti cuba ais krim manga dan lain – lain juga kat sini.

Kek Lok Si Temple


Terletaknya Kompleks Kuil Buddha terbesar di Asia Tenggara. Yang mana menempatkan sebuah rumah untuk Pagoda1000 Buddha yang menggabungkan gaya Thailand, Cina dan Burma dalam satu struktur.
Cheong Fatt Tze Mansion


Sebuah tempat yang sangat berharga dengan penuh adat feng shui nya. Pada mulanya ia merupakan rumah seorang perindustrian Cina. Rumah agung itu merupakan yang terbaik dalam seni bina Cina abad ke-18 dan ke-19 yang mengambil masa lebih daripada 7 tahun untuk dibina. The Blue Mansion adalah lekukan sempurna kehebatan dan pencapaian Cheong Fatt Tze, yang kini menjadi tempat mercu tanda fabrik warisan bersemangat George Town Penang, sebagai hotel butik dan tarikan bersejarah.

ESCAPE Adventureland


Taman yang mengkhususkan kepada individu dalam aktiviti zip-lapisan dan aktiviti petualangan yang menyeronokkan seperti kejatuhan percuma dari platform melompat 20m, slaid tiub dalaman dan ayunan tali pokok. Buat saat-saat yang tidak dapat dilupakan dengan cepat anda melalui udara terbuka.

Made in Penang Interactive Museum


Merupakan muzium 3D yang pertama dan terbesar di Malaysia , tiada yang membosankan apabila disini. Semuanya adalah lebih daripada keseronokan semata-mata dengan seni menipu atau mural 3D yang menyeronokkan dan menarik untuk melihat karya seni yang mempamerkan ciri-ciri imejan 3D secara kreatif.

Penang War Museum


Muzium ini mempamerkan keadaan dan suasana yang berlaku ketika peperangan pangkalan tentera Jepun semasa Perang Dunia II, kisah-kisah yang menyedihkan dari tahanan perang yang disiksa untuk mendapatkan maklumat mengisi tempat ini. Terokai terowong bawah tanah gelap, kubu peluru lama serta meriam meriam di sini.

Fort Cornwallis


Salah satu mercu tanda terkenal di Pulau Pinang yang dibentangkan dalam bentuk bintang dengan kapel abad ke-17, sel penjara, kawasan penyimpanan amunisi dan lebih banyak lagi di dalam kubu.

Penang Khoo Khongsi


Khoo Khongsi Pulau Pinang adalah rumah kaum Cina untuk individu yang mempunyai nama keluarga Khoo. Rumah klan bertindak sebagai representasi komitmen sosial dan rohani keluarga tertentu antara hubungan lanjutan, nenek moyang dan masyarakat luar.

Wat Chaiya Mangkalaram


Sebuah kuil Thailand yang dibina pada tahun 1845, Wat Chaiya Mangkalaram menempatkan patung gergasi Buddha. Mengukur panjang 33 meter, dikatakan sebagai yang ketiga terbesar seumpamanya di dunia.

Okay , apabila bercuti di Pulau Pinang uolls tak perlu risau di mana nak cari makanan. Majoriti di mana sahaja ada kedai makan jalanan hinggalah restoran mewah juga ada. Pi tang cerok mana pun ada punya aih makanan yang takkan mengecewakan. Boleh dikatakan mesti teringat – ingat nak pi makan lagi. Jom Jalan – Jalan Cari Makan !

Char Kway Teow Basah Parit/ Longkang , Bayan Baru


Dihidangan bersama udang dan kerang yang segar dicampur yang meliputi kway teow yang disajikan di sekitar kawasan longkang besar. Menjadi tumpuan orang sehingga ke tengah malam.

Nasi Kandar Beratur


Mendapat namanya dari kenyataan bahawa gerai itu hampir selalu dilihat dengan garis panjang orang dan semua untuk alasan yang baik. Hanya campuran daging dan jenis graviti yang berlainan menjadikan anda lebih gemar.

Teochew Cendol , Penang Road


Diuruskan oleh keluarga Tan sejak tahun 1950-an, resipi keluarga berumur lima dekad ini adalah merawat yang sangat baik di petang di Pulau Pinang berkat campuran kelapa dan sirap yang sejuk namun manis dan kaya. Hanya kedai hawker kecil di tepi jalan sahaja tapi ramai orang sanggup membasahkan tekak dengan cendol di sini.

Hameed Mee Sotong Pata , Padang Kota Lama


Ini juga menjadi tumpuan ramai , dari dibuka sehinggalah nak tutup. Mee yang digoreng dengan sambal sotong yang memang pasti akan membuatkan rasa akan datang lagi dan lagi. One of my own favourite food to eat when Im back to hometown.

Restoran Kapitan


Antara port yang menjadi tumpuan orang juga kerana bukan sahaja menyajikan nasi kandar , menariknya di Kapitan ini ada menu yang lain seperti Cheese Nan Chicken Milani dan Beriyani. Cawangannya pun banyak ; Gurney Drive , Queensbay , Lebuh Chulia.

Mee Udang ,Teluk Kumbar


Di Teluk Kumbar ni , orang akan pergi makan makanan hidupan laut selalunya kerana dekat dengan laut. Antara menu yang menjadi tumpuan ialah Mee Udang. Banyak gerai di sini.

Roti Canai Gemas Road


Hanya sebuah gerai kecil sahaja yang beroperasi di kawasan hadapan sebuah rumah pangsapuri. Tetapi tak pernah putus orang yang datang untuk menjamu selera di sini. Menjadi tular di media sosial dengan kelainan persembahan roti canai nya yang dihidangkan bersama kepingan cheese , hirisan bawang juga telur goreng. 

Astaka Taman Tun Sardon


Dekat astaka ni , sejak awal pagi lagi sudah pun ramai dengan orang yang datang untuk bersarapan juga membeli barang basah sebagainya di pasar basah berdekatan. Pelbagai jenis makanan dan juadah kuih muih dijual di sini. Contohnya Nasi Lemuni , Kuih Serabai , aneka sandwich dan macam – macam lagi. Apa yang Ty boleh katakan ialah semua makanan mesti uolls cuba bila ada di Penang ni.

Roti Bakar  & Roti Canai, Transfer Road


Uniknya kawasan makan ini adalah di lereng kaki lima sahaja. Pengunjung akan menikmati sarapan pagi mereka dengan melihat atau menghadap jalan raya yang sesak dengan kesibukkan lalu lintas. Roti Canai nya disajikan boleh di makan dengan isi daging atau pun ayam. 

Nak bercuti di Pulau pinag tapi tak tahu nak menginap dekat mana? Mai Ty kongsi antara hotel dan tempat yang mana mungkin dapat memberikan keselesaan untuk korang sekadar merehatkan badan setelah sepanjang hari menjelajahi sekitar negeri Pulau Pinang.

Eastern and Oriental Hotel


Sebuah hotel bertaraf lima bintang yang diasaskan pada tahun 1885. Hotel ini merupakan penghormatan sejati kepada era British-Raj ketika pertama kali dibuka ia mempunyai pinggir laut terpanjang (merangkumi 902 kaki persegi) dari mana-mana hotel di dunia, dan terus dialu-alukan personaliti terkenal dunia pada masa itu termasuk Rudyard Kipling, Somerset Maugham, Douglas Fairbanks dan banyak lagi.

Shangri-La’s Rasa Sayang Resort & Spa


Dibahagikan kepada dua kawasan (dengan jalan masuk yang berasingan dan pintu masuk untuk setiap satu), Shangri-La Rasa Sayang Resort and Spa yang bertaraf lima bintang ini adalah harta yang mengagumkan yang merentasi 30 ekar sepanjang pantai Batu Ferringgi yang terkenal.

G Hotel Kelawai


Hotel mewah lima bintang di Georgetown yang menawarkan bilik dan suite yang bergaya serta kemudahan moden dan perkhidmatan yang berkualiti, menjanjikan pengalaman penginapan yang menyenangkan di Pulau Pinang. Ia adalah 10 minit berjalan kaki ke Gurney Plaza, Wat Chaiya Mangkalaram, dan Dhammikarama Buddha Burma Kuil.

Lexis Suites Penang


Menawarkan kolam renang terjun dalaman dan perkahwinan premium di setiap bilik, hotel ini pasti menjadi kegemaran di kalangan pelancong. Mereka juga menawarkan kolam renang luaran di sebelah Roselle Coffee House, salah satu daripada dua restoran yang menyajikan hidangan antarabangsa.

23 Lovelane Penang


Sebuah hotel butik warisan yang memenangi anugerah yang terdiri daripada empat bangunan warisan yang dipulihkan dengan indah: Bungalow Anglo-Indian, Straits Eclectic Building, 1920s Jack Roof Annex dan Indian Shophouse.


Tempat nak pergi dah tahu , nak makan apa pun dah tahu , nak menginap mana pun dah tahu tapi tak tahu nak pergi ke Pulau Pinang untuk bercuti bagaimana? TRAVELOKA kan ada , uolls! Jadi uolls bolehlah rancangan untuk dapatkan tiket penerbangan lebih murah di TRAVELOKA juga. 

Bagi yang ingin memandu kenderaan sendiri atau menaiki bas juga boleh. Perkhidmatan bas beroperasi di Terminal Bersepadu Selatan (TBS) akan berhenti untuk menurunkan penumpang di terminal bas Sungai Nibong. Kadar tambang bas adalah di antara RM30 / RM40. Perjalanan darat ini mengambil kira – kira hampir 4 hingga 5 jam bergantung kepada traffik.

Tak sangka kan sebenarnya banyak tempat – tempat menarik dan aktiviti yang boleh kita kunjungi dan terokai bersama di negeri Pulau Pinang malah bagi Ty banyak lagi tempat lain juga yang boleh kita terjah di seluruh negeri – negeri di negara Malaysia ini. Jom usha – usha negeri –negeri lain pula di https://www.traveloka.com/en-my/infographic/malaysia/unseen-malaysia yang boleh dimasukkan dalam wishlist nanti.

Unseen Malaysia | 41 Bucket-list-worthy Destinations Unseen Malaysia | 41 Bucket-list-worthy Destinations. View the interactive version here

Okay uolls , Ty harapkan apa yang Ty kongsikan tentang tempat – tempat menarik di Pulau Pinang ini akan membuatkan uolls tak sabar untuk datang dan bercuti nanti.

16 comments:

  1. dah 6 tahun tak jelan2 penang. InshaAllah nak holiday ke penang la, byk tempat dan hotel best2 kat penang

    ReplyDelete
  2. Tak pernah p penang.. bawak laa bawak laaa jalan sini πŸ‘‰πŸ»πŸ‘ˆπŸ»

    ReplyDelete
  3. Banyaknya tempat menarik di Pulau Pinang ni. Makanan pun nampak sedap-sedap belaka. Nak pergi lah

    ReplyDelete
  4. ritu ah g kedah. penang belum .. nti pas kawen leh la jelajah sana hehehe

    ReplyDelete
  5. Penang banyak bende yang best! Akk pun suka g sana....

    ReplyDelete
  6. Memang plan nak cuti² ke Penang ni, dah lama tak pergi. Nanti boleh rujuk sini, banyak betul dah tempat menarik.

    ReplyDelete
  7. of course sebut ja penang, terbayang macam-macam makanan sedap

    ReplyDelete
  8. yg jambatan baru tu tak pernah naik lagi.. heheheh

    ReplyDelete
  9. Belum pernah sampai Pulau Pinang! Banyak rupanya tempat menarik di sanaπŸ˜ƒ

    ReplyDelete
  10. bestnya penginapan kat penang tu..teringin nak check in semua..

    ReplyDelete
  11. wah !! bestnya !! kebetulan Pulau Pinang memang ada dalam senarai percutian kakak sekeluarga.. hee~ boleh la jadikan entri yanty ni sebagai rujukan kakak.. thanx ya !!

    ReplyDelete
  12. Penang Hill je pernah sampai,yang lain memang kena pergi lah. Mau seminggu cuti ke Penang ni.

    ReplyDelete
  13. wahhh, mengundang betul gmbar makanan dalam entry ni. bencik

    ReplyDelete
  14. penang banyak benda baru dh la ni..dulu pergi padang kota, dengan art dinding je..kena pergi lagi

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen