Makan Malam Romantik Di Bintang Revolving Restaurant , The Federal Hotel KL

12:18 PM Yanty Lee 18 Comments


Salam olls ,

Pernah rasa ada keinginan untuk menikmati romantic dinner sambil menikmati pemandangan yang cantik? Ty dah merasai sendiri di Bintang Revolving Restaurant , The Federal Hotel KL.

Ty ke sini dari petang ke malam. Dengan putaran 360 darjah , rasa bertuah sangat dapat lihat dengan mata sendiri pemandangan panorama dari mentari ke senja dan malam. Tambahpula dengan hanya duduk menikmati makanan yang dihidangkan sahaja , sekeliling kota raya Kuala Lumpur dapat Ty lihat.


Untuk pengetahuan uolls , The Federal Hotel ini adalah merupakan restoran berputar yang pertama di Malaysia. Dan juga seusia dengan negara kita , yang mana dibuka juga dirasmikan oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra , Perdana Menteri Malaysia Pertama pada 28 Ogos 2017. Manakala Bintang Revolving Restaurant dibuka pada 1964. Ia adalah sebuah tempat yang amat sesuai untuk meluangkan masa bersama keluarga , pasangan , rakan atau urusan perniagaan bersama rakan perniagaan. Antara waktu dan hari yang menjadi tumpuan ramai adalah apabila menjelang Valentine's Day dan New Year's Eve Countdwon , yang mana akan dapat menyaksikan pertunjukkan bunga api dengan lebih dekat dan jelas di langit sekitar Kuala Lumpur.

Okay , meh Ty kongsikan apa Ty makan sepanjang malam yang sangat tenang lagi romantik di sini juga menjadi signature dishes ;

{Lettuce with crispy beef streaky , chopped egg , anchovies & smoked salmon}
Pembuka selera ni memang sedap , bila rata ni lupa diri sekejap Ty macam dah tak makan makanan yang lain nak dimakan. Sedap sebab ranggup dan segar sayurnya.

{Coriander & capsicum coulis}
Isi ketam segar dengan sayur salad pun ranggup memang puas hati sangat bila ngap dalam mulut.


Licin okay Ty hirup , cam tak puas semangkuk. Walhal kalau mushroom biasanya Ty payah nak telan.


{Local Lobster & Prawn with seasoned prawn broth}
Sekali hirup dah tahu itu memang adalah isi ketam , first time Ty rasa sup ketam versi ni.


Burger ni memang sedap. Kenyang kalau makan sorang.


{served with banana fritter , grilled pineapple rings & tomato grilled}
Sos dicicah memang sedap dan ranggup bila di makan. Portion sebesar ni pasti mengenyangkan.

{Sauteed with bird's eye chilli & curry leaf in carbonara}
Ini juga antara menu yang rare Ty pernah cuba. Walaupun berkuahkan carbonara tetapi ada rasa asia nya bila rasa cili padi dan daun kari terasa ditambahpula dengan telur masin. Memang wajib try!

Gebu isi ikan salmon ni , manis dijamah bila makan bersama sos dan sayur-sayur yang segar lagi ranggup.

{Rosemary flavor of lamb cutlet served with black pepper sauce & baked potato}
Bila menu ini dihidang, gembira tak terkata orang yang suka makan daging kambing yang sangat sedap. Licin uolls!

{choice of ice cream ; vanilla / chocolate / strawberry}
Rehatkan perut dengan suapan terakhir dengan dessert ni , makan donut dengan ais krim.


Menarik kan makanan kat sini , sambil makan makanan yang sedap bersama tersayang dapat berputar sekeliling Kuala Lumpur pula tu. Pastikan menjadi antara "wishlist" uolls untuk ke sini nanti , okay?!

Bintang Revolving Restaurant boleh memenuhi kapasiti sehinga 160 orang. Beroperasi mulai jam 5 petang hinggan 12 tengah malam pada setiap hari. Pengunjung boleh memilih anatar dari 2 hingga 4 hidangan set makan malam ataupun secara ala carte.

Sebarang maklumat ataupun tempahan adalah melalui ; 03-21489166 / www.fhihotels.com / [email protected] .

Alamat : 35 , Jalan Bukit Bintang , 55100 Kuala Lumpur.
Instagram thefederalkl
Twitter FederalHotel

18 comments:

  1. Bestnyaa , bila nak bawa saya pula 🤣🤣🤣

    ReplyDelete
  2. best, kan makan kat sini. tiba-tiba rasa nak pergi lagi

    ReplyDelete
  3. Dah lama teringin mkn kat sini .

    ReplyDelete
  4. Wahhh sesuai untuk celebrate anniversary ni.

    ReplyDelete
  5. Wahhh sesuai untuk celebrate anniversary ni.

    ReplyDelete
  6. bestnya , kita x pnah lagi berpeluang dinner kt sini.

    ReplyDelete
  7. yeah great place to dine and nice view in the night. follow your gfc too :D
    www.mymumbest.com

    ReplyDelete
  8. soup and spaghetti tu, ya Allah, ngences air liur

    ReplyDelete
  9. bestnya memang dah lama masuk wishlist

    ReplyDelete
  10. done masuk list angan-angan..bestnya..

    ReplyDelete
  11. Pelik sikit fakta Ty tu.... mungkin tersilap kot ke hakak yg salah baca, dirasmikan oleh almarhum PM yg pertama tp pada tahun 2017.

    Aduh Ty rasa nak menangis tengok makanan yg sedap sedap di pagi hari ni

    ReplyDelete
  12. اَللّهُ اَكْبَرُ
    Cantiknya view
    Sedapnya mknn

    ReplyDelete
  13. Pernah makan sekali tapi style buffet. Bestnya kalau dapat pergi candle light dinner pulak hehe

    ReplyDelete
  14. wahhhh,,, untung laa awak.. makanan disini memang sedap.. kalau buat diner romantik alahaiii bestnyaa....

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen