Era 90-an : Ding Dang & Tora

11:30 AM Yanty Lee 10 Comments



Sape kenal benda / jajan kanak - kanak ni?

Tak adil kot kalau Ty nak highlight hanya kanak - kanak zaman di era 90 - an saja yang kenal dengan jajan ala mainan ni. Sebabnya , di sesetengah tempat / penempatan masih boleh dapat Ding Dang , Tora dan seangkatan dengannya seperti Jojo

Cumannya , di era 90 - an memang top la zaman tu dengan benda alah ni. Jangan tak mengaku sudah la , high class kekonon. Ada yang sanggup simpan duit poket sekolah , paw mak ayah segala cara la sebab berebut nak dapatkan mainan je pun dalam dia. 

Ty jumpa Ding Dang & Tora ni masa Ty di Jerteh. Ty beli semata - mata nak bawa balik ke Penang dan tunjuk dekat kakak juga adik. Nostalgia sangat. Abang +Eraz Fadli pun ada dalam simpanan katanya , untuk Zara ke?

Pada awal 90-an setiap hari pasti boleh lihat Ding Dang & Tora mengiklankan semasa waktu kartun , tagline "Tora Datang Lagi" memang pastilah menghantui budak - budak dengan pelbagai mainan bersaiz kecil yang baru setiap kali kemunculan di kaca TV. Marketing sangat kan yang kopak si mak bapak. (semestinya bukan gua)

Mainan kecil dalam tu , Ty bagi dekat anak buah je. 

10 comments:

  1. Hehe.. Zaman abg Eraz kecik dlu, 80-an memang gila beli benda ni.. Bukan nak makan apa dalam tu, tapi nak tengok apa benda yang ada dalam tu. Mainan.. Hehe..

    ReplyDelete
  2. memang nostalgia sangat jajan ni. hahah. dulu dulu suka beli ^^

    ReplyDelete
  3. haha..memang nostalgia sangat..terkenang zaman kanak2 dulu..bila dah dapat ding dang atau tora pun hati dah cukup gembira tapi budak2 skang tak berapa pandang..huhu

    ReplyDelete
  4. Dulu kecik kecik kemain suka beli Tora Datang Lagi ni. Hahaha.

    ReplyDelete
  5. momen zaman knk2 kiter dulu memang best hehe sekarang knk2nya more into gadget ajee huhu..

    ReplyDelete
  6. happy giler bile mak or abah belikan ding dong or tora ni..hehe suka main mainan n coklat bulat tu...ish rindu zaman kanak2 dulu..skrg anak2 adyik dengan games jer...

    zuerieybeautysecret.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. memang nostalgia sungguh bila ingat balik. terus pergi cari kat kedai bila ada mainan baru dah kua kat tv. hehe. coklat dia pon sedap!

    ReplyDelete
  8. Legendd tu Kak Ty..aritu msa kt homestay kami snao sesenyap wt pekasm..heehhe ^_^

    ReplyDelete
  9. Ingat...sebab selalu beli tuk anak hihi....zaman okje dulu Chikedis Ty...

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen