Merdeka Hunt 2013

4:56 PM Yanty Lee 6 Comments

Salam u olls , 

Entri backdated dari bulan Ogos. Hujung bulan sebab nya merdeka kan. Hari Merdeka tahun ni , Ty dan kawan blog ; Ben Ashaari  ,  Lan Marqius Careno , Sue Izza , Fiza Fantagiro & Weeda sempat menyertai satu treasure hunt yang telah dianjurkan oleh MaTiC yang bertempatkan di Padang Lanai. Kali pertama Ty joinkan diri dalam game  macam ni. Satu kumpulan hanya ada 2 orang sahaja dan Ty geng dengan kakak tiri Ty yang bekeng sokmo tapi amat produktif lagi penyayang ; Kak Sue Izza. 

Awal pagi di hari merdeka , Ty bersama mereka berjumpa di Putrajaya Sentral untuk ke destinasi yang dituju. Masing-masing malas nak drive down. Bila sampai kat sana , kami jumpa abang Lan dan itulah kami pertama Ty berjumpa dengan dia yang sememangnya sengal. Opss. Perut kosong! Tak sempat bersarapan terus dah mula dengan pendaftaran kemudian permainan pun bermula. Okay , pada mula memang Ty blank tapi sekali dah faham pulun la Ty dengan Kak Sue mencuba selesaikan mentelaah bahasa UFO untuk ke bahasa Rumi dan cari jawapan. Ada 10 tasks.


Ni la salah satu kertas dari 10 yang kena terjemaah  - sampai ada yang dah boleh hafal tulisan UFO ni. 
HeHeHe

Halamak , tikus ke manusia ni jatuh dalam tepung ?
Salah satu tasks yang perlu kami harungi.

Setakat tasks berunsurkan tepung , air sampai basah kuyup , bagi Ty salah satu yang betul - betul menduga minda dan mental Ty ialah bila kena minum air milo yang dicampurkan budu . Bayangkanlah sekejap , macam mana reaksi Ty waktu tu untuk tabah dan kuat semangat untuk telan juga air tu. Alhamdulillah , dengan 3 tegukan Ty berjaya telan tanpa henti dan bernafas. Kelakarnya Ty balik cawan plastik foam tu tepat ke arah brader yang in charge dekat check point tu. Maaf noo!! Minum air mineral 2 botol dan berchweing gum untuk hilangkan bau. Satu pengalaman yang Ty takkan dapat lupakan. 

                   
Ty dengan otai , abang Beben
Leh berlakon dan pegang watak gengster tak?
Syamsul Yusof nak extra meh ni kami pun gengster.

Tak menang pun tapi 3 - 3 kumpulan tapi berjaya dapat saguhati.
Jadilah kan dari tak dapat langsung kan.

Sebelum balik sempat la Kak Fiza bawa Ty jalan ke KLCC , eh. Sebenarnya masuk KLCC sebagai jalan tetikus kami untuk ke ke stesen LRT.  Dekat KL Sentral sempat la merempat dengan selamba duduk tepi jalan macam tak de kesah dah dengan orang sekeliling sebab kami semua sangat ponat nak mampuih. Balik je umah , mandi memang habis sental gigi yang bersisa tepung dengan budu semua. Tapi memang seksalah nak bernafas bila hidung tersumbat dengan selesma. Budu oh Budu.

Tenkiu kak Fiza , bawa Ty gi KLCC .
Next time bawa lagi ye.
hahaha.

Walaupun tak menang , dan timba pengalaman baru dengan salam perkenalan dari budu. Ty takkan berputus asa untuk teruskan usaha dengan sertai lagi pengembaraan macam ni. Tektik dah tahu kekonon terror la dengan selok belok kan. Haha.

Yeah! Mek Combi boleh. Oh , itu nama kumpulan Ty dengan Kak Sue.

6 comments:

  1. apa?! budu?! biaq betik?! akak minum milo dgn budu?! habis...skarang budu tu berenang2 la dlm perut akak? 0hh mannn... part air milo tu dah best dah, dah sedap dah... tapi bila campur dgn budu perisa tambahan tu...sedap ke kak? manis tak? lol. xD
    seramnya. kalo saya, ambik tapis, minum milo tu~ (Y) takdelah budu tu masuk dlm perut. lol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dik , kenapa buat teruk ni mcm akak telan berudu sedangkan its budu la. Grrrr.
      Memang la sgt tak best rasanya. kalau best , dah bleh buat as minuman harian. Haha. Kira oklah budu dari ala2 cabaran Fear Factor , mau pengsan. Hihi

      Delete
  2. gile ah! MiloDu. hahaha.. mau muntah kalau minum ni -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat la gila , tahan untuk tak muntah =D

      Delete
  3. bestnyaaa. Tapi minum milo campur budu tu errr tak sanggup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best , tapi tu la part budu tu mmg spoil.

      Delete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen