Kesihatan didahulukan , Nyawa diutamakan.

1:15 AM Yanty Lee 4 Comments


Salam u olls , 

Firstly , syukur ke hadrat Ilahi kerana Alhamdulillah Ty sudah pun beransur sembuh dari sakit yang hampir seminggu dan atas dorongan sekeliling secara tak nampak yang memaksa Ty untuk ke klinik dan paling mencabarnya bila Ty dipantau makan ubat on time. Thank you semua! (You know who you are.)

Hari Isnin. Hari permulaan untuk semua orang yang keluar untuk menuntut ilmu juga punca rezeki. Kecuali negeri Kedah , Kelantan , Terengganu. They don't have "Monday Blues" but do they starts with "Sunday Blues". Bayangkanlah if tertiba kena bertukar kerja di salah satu negeri ni , pastu macam mana nak "twist" the mood. Arghh , forget it!

As entry before this , Ty kena present (bukan hadiah noks!) data yang mentah - mentah ; raw data yang berterabur la kononnya menjadikan satu main data kat pihak atasan unit sahaja ye bukan jabatan. Bak kata jiran seopis ; nenen susu manusia laen , orang laen dapek namo. Tapi dia tak bersuara ok u olls , dia re-act. Nak imagine? Suka hati u olls la.

Tapi lepas tunjuk , ada sahaja hendak ditambahbaikkan , sampaikan tahap semua desk clerk kena buat benda yang sama , Jumaat ada meeting unit pula dah. Raplah. Kerja hakiki lagu mana nak sedap eh siap. Pelik nya , ada yang perasan , ada yang mula tunjuk baguih , tapi dulu bukan kemain la kalah "French Kiss". Lumrah atau politik pejabat? Ty dah malas sangat nak baik dan bercampur cukup la bertegur atas urusan kerja. Cukup lah ditindas dan dipulau dulu. Moga tuhan saja yang membalas andaikata ada yang memburukkan / memfitnah Ty. 

Tak sempat buat banyak mana pun kerja , lepas lunch dengan mummy. Ty dating dengan mesin pencetak , banyak memo bayaran kena cetak sebelum berpindah pihak tangan ke urusan bayaran. Tapi masa amat mencemburi Ty , Ty cun sangat cam Scarlet Ortiz kan. Opss. 

Tepat jam 5 petang , aneh - pelik - weirdooooooooooooo (tarik eh u olls) sebab ........


Okay , pelik kan? Buat yang selalu contact Ty asyik - asyik ada kat office , kata macam - macam la kat Ty. Tapi Ty rasa badan ni perlukan rehat dan paling tepat sekali otak Ty perlu rehat dari kerja dan manusia yang hanya tahu amik kesempatan sahaja. 

Setelah disahkan sakit oleh doktor , banyak mana pun la kerja jangan berani lagi la persoalkan - "Dah tau banyak kerja , kenapa balik pukul 5?". Nyawa Ty ni satu je , jantung intan payung berlian untuk yang menghargai kewujudan Ty dalam hidup mereka. Ty tak kata tak akan tak buat kerja tapi Ty juga manusia biasa yang perlukan kehidupan seperti biasa. Robot / Mesin pun boleh rosak kalau over used them kan? Got my double meaning there?

Ungkapan yang selalu didengari bila jatuh sakit ; Kerja , kerja juga tapi kesihatan kenalah jaga sama. Tapi Ty sebagai PA nak ubah la sikit jadi ; "Kesihatan didahulukan , Nyawa diutamakan", okay tak? Bila kesihatan dan nyawa baik lagi mantap maka pasti la pencapaian kerja pun ke arah bertransformasi yang lebih cemerlang , bukan begitu? Mudah - mudahan , In sha Allah.

Kerja lah atas usaha sendiri , Kejarlah nama dengan bakat sendiri juga.

4 comments:

  1. haizz sian adek aku yang sorang ni :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan nak kecian sangat , tolong usahakan pertukaran 5 tahun please!

      Delete
  2. Jalan termudah apply!! hehe sebb skg tgh mula pertukaran dalaman..lalala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apply? Boleh beri tunjuk ajar sikit tak cara permohonan tersebut?

      Delete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen