Panik Kawan Bersalin

11:39 PM Yanty Lee 1 Comments


Salam u olls ,

3Jun2016 Alhamdulillah kawan opis Ty selamat bersalin boyfriend baru tuk Ty. Gitu...eh.

Kisahnya , dari jam 5 pagi member dah mula rasa sakit. Kebetulan pula pengasuh anaknya cuti. Jem kepala dia mikir sapa nak jaga anak dia kalau betul bersalin karang kang (pasaipa KeyEll sangat). Nak jadi cerita , pepagi masuk opis , dapat Whatsapp dari member minta dalam mood on standby kekdahnya untuk datang dan tolong jaga si "brother to be". Memang manja rapat segala jenis macam la dengan Ty.

Paniknya bila si member kata sakit dah tapi hubbynya datang kerja. Bila call berkali - kali bertubi - tubi laki bini ni tak jawab. Panik bak hang. Geng opis hat len pun sama naek kalut suh habaq ja kat bos pakat pi amik ja anaknya. Waduh. Ko ghase hakak berani nak nghadap sorang - sorang pi ghumah member ni? Memang idok ler teman.

Bos kecik letgo. Blah terus capai kunci kereta. Takda masa dah nak drama swasta keep on calling ka texting ka. Sampai rumah member , husband dia pun balik juga. Kelakarnya dalam dok sakit dia dok nak sidai baju la , mop la , sebab tak nak ghumah semak kalau dia bersalin nanti susah semua tak berkemas. Aku yang jem.

Fuh! Respect bertabik spring. Ty tolong kejut juga la brother to be. Bangun dan laloq peluk tido balik. Uwaaarrrghhhh. Mentabahlah wahai anak oi. Pas mandi siap-siap. Terus culik nak bawa lik opis , sementara Abi & Umi dia gi hospital.


Yeah , ini si "bro to be" , my lil ensem boy. Sempat dapatkan dia morning breakfast dan of course la kena pow "red car". Sebab dia ingat aje kat Ty setiap kali nampak kereta warna merah on the road , he'll mention "aunty". So sweet of you , darling.

Around 11 something , Abi nya Whatsapp dan terus call (takdan nak reply) maklumkan Echa , member cheq dah selamat bersalin. Terbangun Ty punya lega happy tak tau nak describe la moment tu. Confuse sat juga di situ. Panik dari pagi tadi dah reda.

Lunch hour terus bawa Abang Ummar ke Presint 8. Tak dapat jumpa Umi & adiknya lagi. Tapi dia cam feeling sangat dari okay all the way , sampai kat traffic light area Shell , dia terus langkau dok atas badan peluk tak lepas. Muka cam sedih. Sedang kan lagi sikit ja nak sampai. Fuh , selamat la cekap gua bawa kereta , kalau dak dah mau pi sondoi rapat pungkoq kereta orang walaupun bukan dok da tang "blind spot" kereta depan (mohon jarakkan kenderaan anda dari MrReddy saya!). Janganla nanti jealous dengan adiknya sudah ler.

Member still dalam labour room. Tertiba sendiri terpaku diam. Sat ja masa berlalu dah 9 bulan. Teringat yang dia dapat good news kata preggy , hari sama lah mak member tinggalkan semua. Rini , takdan tengok cucu. Confuse lagi kan , awat Ty pula emo. Sebab I can feel what my friend is feeling and going through the hard time herself deep inside by her own.

Sebelum gerak balik opis , bawa si abang makan lunch kat [email protected]  Dah jadi abang dah kan, dari pagi sampai tenghari well behave. Easy to handle and manage. Alhamdulillah , mampu tolong mana boleh ja.

Happy for her. Raya awai tapi berpantang moment.

1 comment:

  1. haishh baca entry ni pun dah bleh byg kalutnya masa tuh... well new abg la ni...jaga adk leklok ler pasni no jeles2 lg2 klu adk laki..hikhik

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen