ALUMINIUM CHLOROHYDRATE DALAM DEODORANTS

4:58 PM Yanty Lee 4 Comments

Wahai Bloogers ,
Samada ada yang dah tahu atau tidak di sini nak kongsi sedikit maklumat untuk bersama , jom baca.


ALUMINIUM CHLORHYDRATE DALAM DEODORANTS 
Aluminium Chlorhydrate, untuk selanjutnya saya singkat menjadi AC. 
AC terdapat dalam Nivea Deodorant sensitive without alcohol dan juga
dalam Dove Deodorant Silk Dry (tutup emas), tp tidak didalam Dove fresh touch.

Mengapa bahagian ketiak adalah tempat dimana paling banyak perkembangan kanser payudara terjadi.

Penyebab utama untuk kanser payudara adalah kerana pemakaian produk2 ANTI-TRANSPIRANTEN (= anti- peluh ).

Kebanyakan produk yang ada dipasaran merupakan kombinasi dari anti-peluh dan deodorant.
 
Produk Deodorant sendiri tidak berbahaya. 

Bolehlah periksa bahan2 apa saja yang tertera dikemasan produk2 deodorant anti-peluh korang dirumah!
 
 Sekiranya mengandung AC, SEGERA BUANGLAH
JADI
Cuba menggunakan brand2 lain yang tidak mengandung bahan AC ini.
Hal Ini Adalah Kerana :
Hanya beberapa bahagian dari tubuh kita yang dapat mengeleminasi zat2
racun, iaitu bahagian belakang lutut, belakang kuping, diantara kaki dan ketiak.
 Zat2 racun ini dikeluarkan dalam bentuk peluh.
Produk2 anti-peluh mencegah peluh keluar. Dengan menggunakan
deodorant anti-peluh, zat2 racun tadi tidak dpt dikeluarkan dari dalam tubuh,
 melainkan tertumpu atau berkumpul di kelenjar getah bening dibawah lengan.

Asal kanser payudara kebanyakannya ditemui di bahagian atas payudara.
Laki2 tidak sepeka wanita terhadap jenis penyakit ini.
Meskipun laki2 menggunakan produk2 anti-peluh,
 bahan2 produk ini biasanya tinggal melekat dipermukaan ketiak 
dan tidak langsung masuk kedalam kulit
(kerana lelaki tidak mencukur bulu ketiak)
Kaum wanita yang telah mencukur bulu ketiak terus menggunakan produk anti-peluh lebih banyak risikonya,kerana luka2 kecil yang mungkin terjadi akibat mencukur rambut ketiak tersebut,
  bahan2 kimia yang ada dalam produk anti-peluh masuk kedalam tubuh lebih cepat . 
Kanser payudara kian hari mencapai jumlah yang kritikal.
Jadi tunggu apa lagi pergi lah kongsi la kepada kengkawan / awek / balak / saudara mara ye !



Lepas baca entry singgah la ke ruang komen , dan seKLIK  juga, TQ.




4 comments:

  1. ish..gerun akak nora baca. nak cek la karang..tapi, stok baru ni aka beli dove..apa pun cek...

    nanti akak nak kongsi ye..

    ReplyDelete
  2. @Nora Shahaira: kak Nora, yanty pakai Avon nye tapi kena juga check kan, ada gmbr ketiak+payudara yg kes kanser ni tp xlak post dlm n3..

    ok2 check cepat & kongsi ye..=D

    ReplyDelete
  3. dah kelik! n_n

    ta payah pakai deodorant kot.
    hoho. pakai perfume je boleh?

    kenape laki tak cukur bulu ketiak?
    cabut ke cukur lagi bahaya?

    ReplyDelete
  4. @n!da :tq Kelik na.. haha lawak la Nida oi hang ni...
    Hurm laki tak cukur bulu ketiak sebab tak macho nnt nmpk auww kot ;p
    Sembur perfume? tak bahaya ka darling?

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen