Pilihan Antara Pangangkutan Awam atau Sendiri?

1:50 AM Yanty Lee 10 Comments

Salam u olls ,


Huh! Mengeluh tak abis. Syukran , Alhamdulillah Ty baru je sampai di teratak bonda dan ayahanda yang juga kampung halaman. Yang pasti bukan umah ala kampung. Sebab Penang kan , mana nak cari lagi rumah yang betul - betul kampung. Teringin sebenarnya , maybe one day.


Kalau u olls , nak balik kampung ke pergi mana - mana , selalunya perjalanan tu mestilah menggunakan pengangkutan awam atau pemanduan sendiri?


Selalunya , Ty akan drive balik ke Penang. Itupun dulu waktu kakak dan emak masih berkhidmat di Putrajaya sebabnya berteman. Ramadhan yang lepas je Ty redha sorang - sorang. Dan tiap - tiap bulan nya Ty naik flight. Murah je , tak tipu. Rajin kan la tengok ticketing di Air Asia juga Malindo. Kalau nasib baik , u olls bkleh grab dari MAS Airlines. 


Sayangnya , dah berzaman tak naik bus , lama tak lama juga tapi kali ni dari kerja yang penat otak turun ke badan. Akibatnya Ty loya , memang rasa nak muntah je. Dari Putrajaya seawal 6.45petang , tapi sebabkan amik penumpag di Pudu , mak aih. Sesak lalulintas dan KL memang sangat sinonim.



Last minit plan , dan lagipun balik sat ja pun ni. Esok drive kereta satu lagi lik Putrajaya. Sedih pula balik sekejap je tapi atas urusan lain maka terpaksalah. 


Ini nama tiada pilihan , terpaksa naik bas. Kalau perancangan awal , dah in sha Allah dengan izinNya selamat sampai dalam jangka masa 45minit ja. 


Sedihnya naik bas , sesak nafas bau asap rokok perokok tegar. Driver pun sama , sambil drive masih sempat. 


Apapun , apa kita nak buat dan pilih mestilah dirancang sebaik - baiknya. Doakan perjalanan ke KL/Putrajaya esok siang baik juga hendakNya.

10 comments:

  1. Drive carefully Ty, semoga selamat perjalanan nt... ; memang hazab bila naik bas dengan lambatnya..busuk tak selesanya..pcl dah hadap sumua tu dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan PCL. Loya tekak. Terima kasih , jumpa nanti di KL ye.

      Delete
  2. Dkna pon dah lama tak naik bus.. kalo tgk tiket flight murah, balik klate lebih berbaloi sbb masa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... ni sebab last minute dh xsempat nek flight. memang menyesal

      Delete
  3. Dkna pon dah lama tak naik bus.. kalo tgk tiket flight murah, balik klate lebih berbaloi sbb masa..

    ReplyDelete
  4. Hanim dh lama tk naik bas balik kampung huhu. Setakat ni tak ada lgi kenangan pahit dengan bas hehe.

    Hurmm rindu plak nak naik bas hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 kenangan naik bus. tpi sbbkan xberapa cukup rehat dgn stuck jem. pening n rasa loya tu xbest.

      Delete
  5. Drive sendiri lebih selesa tapi kos tinggi. Kalau ada bajet naik jer kapal terbang. Senang dan cepat! Lagi bagus kalau rumah dekat dengan Airport.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. klu nk drive alone mmg xberapa nk berbaloi ikutkan. dan sebab tu Ty selalunya nek flight murah dan dkt je dr umah.

      Delete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen