Aidil Fitri bersama Chef Blogger Malaya - Mat Gebu

10:16 AM Yanty Lee 14 Comments

Salam Aidil Fitri u olls , 


selamat hari raya lagi !


Alhamdulillah , tahun ke - 3 ukhuwah persahabatan bersama rakan - rakan blogger yang di mana boleh diumpamakan seperti sebuah keluarga. #kelabbloggerbenashaari  , bukan sekadar sebuah kelab tapi segala susah senang gelak tawa gurau sentap menyampah mentabah dilalui bersama. 


Untuk kali ni , Ty baru berkesempatan untuk ikut sama dengan mereka semua ke Sedenak , Johor (pergi balik hari) bagi bersama - sama beraya di teratak chef blogger terkenal ; Mat Gebu yang lebih dikenali dengan panggilan Pakcik Mat Gebu (PCM). Kenal tak u olls , mesti u olls selalu skodeng dan cilop resepi - resepi dari blog - http://www.tiffinbiru.com/ kan? Jangan tipu , bulan puasa ja traffik blog ni mendadak , sebabnya " nak masak apa ek berbuka puasa hari ni , cari kat blog PCM la! ". Kantoi!


Rasa sangat - sangat lah bertuah. Akhirnya dapat jua bersua muka dengan PCM.


Henpon berdering , menandakan " morning call " dari Kak +Sue Izza tuk kejutkan semua hadek - hadek manje dye bangun dari tidur. Tapi berdesing telinga ke idok , nasib ke mung la.


sebahagian dari geng konvoi tapi tak tahu siapa kepala


4 buah kereta berkumpul dahulu di Masjid Putra , Putrajaya. Lagi 3 buah kereta jumpa di R&R sepanjang jalan. Kesemua nya ada 7 buah kereta berkonvoi ke Sedenak , Johor dari Kuala Lumpul / Selangor.


R&R menjadi saksi pertemuan kami semua. Banyak juga lah berhenti nak sambungkan kereta jadikan konvoi katanya. Tapi tak cukup untuk genapkan jadi "7 Perhentian". Eh. 7 kereta ja.




Syukran , perjalanan kami semua bergerak dengan lancar dan baik sekali. Selamat lah tiba kami di teratak Pakcik Mat Gebu. Ngam - ngam pula tu waktu tengah hari dengan perut masing - masing pun dah berkeroncong berbunyi menandakan masa untuk melahap sampai lebam.



M A R V E L O U S   !

Antara menu masakan hasil air tangan PCM untuk kami ;










SLURPPPPPP ... Sedap sangat - sangat. Tersangat lah sedap. Itu je mampu dikatakan.


Jom minum jus mangga pran 






PCM memang dikenali dengan pinggan - pinggan mangkuk yang cantik dan antik. Tiffin Biru , semua yang bertandang pasti bergambar dengan mangkuk tingkat milik tuan tanah ni bila ke rumah PCM. 


Gambar wajib u olls.




Insiden cemas , lucu dan yang pastinya berlaku dengan tak sengaja.


Duduk tersipu kekenyangan sambil main dengan Adam , anak kepada blogger Ruby[.my] . Isyarat dari Fatin tak jelas , sangat kebluran dengan apa yang nak disampaikan dia. Terkejutnya , bila Ruby tarik Adam dari dukungan dengan rakus sekali. Rupanya sekoq ulat bulu hinggap kat tangan , sebabkan tertanjat gegurl , i olls tercampak dengnan tak sengaja binatang tu dan hinggaplah di atas kain Kak Fiza. Melayang ko , ulat bulu tu. Qaseh pun larikan diri. Najeeb yang tolong tapi bajet cat walk dengan slow motion ke arah Kak Fiza yang cemas terjerit - jerit.  


Oh , ulat bulu .
Terciptalah keriuhan. 


Maafkan saya ye , tindakan reflek.




Monopod

Beraya tahun ni memang kena ada batang mop ni kalau tak , tak happening raya korang. Setuju?
Qhaliff yang baru 2 tahun pun dah pandai handlekan monopod , terkesima sat. 

Seperti biasa , monopod dengan henpon Ty memang bukan lagi di tangan , merata depa ni amik gambar di seluruh pelusuk yang boleh ja bergambar.





photogenic ke photogedik ke photomaniac?


Geng KBBA yang mengamatkan teratak PCM

Pas beraya , kami meleburkan Ringgit Malaysia di Johor Premium Outlet (JPO) . Pada mulanya , tak beria mana pun nak shopping. Tapi ada ja sale dekat butik Esprit  , tergrab seluar jeans (RM20) pastu set perfurme + body lotion + shower gel dari Victoria Secret (RM33), semua pakai serbu angkut membeli. Ladies sangat kan? 


Miracle. Jarang Ty shopping , this is   r a r e  , babeh.


Sampai Putrajaya around 2 am , Alhamdulillah semua selamat pergi dan balik. 


# PCM , terima kasih untuk makanan yang dihidangkan , ada masa kita terjah lagi. =)

14 comments:

  1. Replies
    1. semua pic ada je nak di boom kan... ngeee

      Delete
  2. Replies
    1. Alhamdulillah , meriah beraya dengan PCM =)

      Delete
  3. Replies
    1. Best2. Bila nak ajak pi open house ni?

      Delete
  4. Replies
    1. Sedap kak , PCM masak mesti la sedapkan... yummy.

      Delete
  5. Perghhh! happening sunggoh makanan2 PCM tuuuu sampai telioq cheq! Tahun depan buat lagi nooo, buleh cheq join sama hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. In sha Allah sis , tahun depan kita serang beraya lagi..

      Delete
  6. amboihhh.... sampai tershopping bagai semua.. tapi alang2 kann ke sana...
    nampak baju abam Marqis Careno lebih menyerlah.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haruslah abang Kid , dah stereng dengan pedal terlaju lagi terlajak kan.. Krik3.
      HAHA nak bahan je si Abang Lan Posmen ye.

      Delete
  7. bestnya dapat jumpa n rasa air tgn cmg,,,beruntung,,,,salam kenalan sis,,,sudi2 singgah n be my friends,,,^_^tq



    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen