Urticaria

9:27 AM Yanty Lee 14 Comments

Salam u olls,

u olls tahu apa itu Urticaria? Dalam bahasa melayu nya dipanggil kelopak garam. Pe kaitan dengan Ty, huh ini lah nak cerita.

Ahad yang tak diduga, sedang leka layan filem kat lappy dgn mummy & my sister, Ty sangka gatal biasa ja. Tapi terkeut bila nak mandi petang lepas kemas bilik sebab masa tanggal pakaian, pada kaki dan tangan je yang naik gatal dan memang sangat ngeri dan geli. Tapi mandi dan bersihkan diri dahulu, pastu mummy bagi makan ubat piriton. So sejuk-sejuk lepas mandi dengan makan ubat yang mengantukkan, Ty tertido kejap. Gatal pun dah kurang. Syukurlah.

Tapi.........

Lepas makan malam dan makan lagi ubat, Ty tekad nak masuk tido. Terlelap hanya sekejap sahaja. Tertiba rasa sangat gatal pada bahagian bahu dan badan juga tangan. Tak sedap hati, bangun dan buka lampu bagi terang dan tanggalkan pakaian. Di hadapan cermin, panik dibuatnya. Bila seluruh badan bukan makin kurang tapi makin merebak. Ty tunjuk kat mummy & kakak, masing-masing yang baru sudah solat sangat terkejut dan terus bergegas siap nak bawa Ty gi hospital. Huh,perlu ker? Ty xnak menyusahkan mummy sebab kan kerja esoknya nanti xcukup tido. Tapi mummy paksa juga,redha sahaja.

Di hospital, jam dah menunjukkan kurang setengah jam je lagi nak masuk midnight. Ty memang xsenang duduk,rasa macam nak garu tapi mummy larang. Dapatlah no.giliran yang cun u olls! Taraaaaa....



I love #8!
Sebenarnya kat screen bukan no.sekarang is #0078 tetapi ialah #0076. Ty sakit gatal bukan mata yang xtau baca. Pergh...bermakna bukan tunggu lagi 2 giliran tapi 4 wokeyh. Dan mummy dah start saying no wonder people out there keep talking that Hospital Putrajaya terrible with their slow service and blahblahblahblah..... Ty tahan gatal and sakit sambil berWhatsApp dengan geng blogger Putrajaya, 2 -3 orang kawan from Penang dan berFacebook also Twitter.

No.giliran Ty dah dipanggil,jumpa lovely cute doktor yang tengok whole body Ty dan no worries sebab dia gegurl lagipun mummy masuk sekali. Dan apa depa dua cakap Ty xfaham sebab bahasa hospital kot. LOL What i mean is the symptom in the sciences terms. Yang tau macam nak kena inject dan stay. Huh, I dont want to be admited, oh bantal.buchuk.



Serabai dah rambut, bila kena baring dan nurse jantan ke MA ke yang sangat ganas dan kasar yang in-charge untuk masukkan ubat ke dalam badan Ty. 2 tempat pula tu kena cucuk, sakit sangat, yang belah siku tu sampai meleleh darah kena bed sheet putih tu.Hampeh! Mummy dah pandang sleck. Lembab! dan berdarah sampai tahap mummy masuk tukar glose depa semua pun cam O'Man,rupanya Matron in the club! Doktor tu suh Ty stay tapi jam dah nak dekat 1.30pagi dan mummy decide to bring me home and take care dari rumah, doktor tu lepas sebab mummy kan pernah jadi nurse juga so dia hanya kata kalau worse become worst dan jika ada sesak nafas, kena datang segera. Actually memang rasa hard to breathe tapi malas nak cakap sebab dah sangat kecian kat mummy yang dah mengantuk dan 5pagi nak bangun pergi kerja.

Dapatlah cokelat ubat untuk di makan dan doktor bagi Ty MC untuk rehat takut kalau gatal naik banyak merebak lagi.


Huh serba salah, tapi cam na pula nak kerja kalau gatal je.

Dah sekarang bosan pun ada duk rumah sebab dah bangun sama macam yang gi kerja tapi alhamdulillah ada yang dah susut cuma masih kemerah-merahan. Ty pula dah mula kecut perut menghitung jam, minit dan saat untuk tempuh satu lagi dugaan di klinik lepas waktu makan tengah hari. Ini pun mummy akan teman dan demi anak, mummy kerja separuh hari.

Hurm, betul la orang kata...
「Seorang ibu boleh menjaga sepuluh anak, tapi seorang anak belum tertentu boleh menjaga seorang ibu」
thank you, mummy!
Ty harap Ty xjadi macam tu, Ty akan jaga semua ahli keluarga Ty sampai nafas terakhir Ty. InsyAllah..

Korang jaga diri ye,sihat-sihat owes!

posted from Bloggeroid

14 comments:

  1. so far, sekarang macam mana keadaan yanti?
    hopefully semakin baik.. take care of yourself..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah, thank u for being concern. Syukur alhamdulillah dah pulih sakit yang ini tapi sakit yang satu lagi belum tahu lagi kesudahannya.

      Delete
  2. Teruk jugak tu... Moga cepat sembuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul, thank u for being concern dear... boleh la.. ada hikmah pe yg jdi ty terima.

      Delete
  3. take care ty, jgn takot, doc gigi semua baik2...hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awin syg, syukur sakit yg ni beransur sikit pulih dan pasal gigi hurm tu seperti yang ty gtau di wa.. Meh la jaga ty nanti,xde sapa nnt jg ty kt hospital..sedoh sgt!

      Delete
  4. Jom Join ^_^

    http://nornishanisrina.blogspot.com/2012/10/segmen-colour-monster-by-nisha.html

    berharap sangat kamu Join ^_^ Senang je .. Cume kene colour gambar monster ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah jika berkesempatan, byk urusan peribadi luar nak di buat.

      njoy contest-ing

      Delete
  5. Kalau dlm bahasa melayu, Okje rasa panggil galigate !... anak bongsu OKje pun pernah kena... Tak taulah salah makan apa? Ubat klinik jugaklah. Jap tu mingkin utk kesan yg cepat kot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurm tu la tapi hari kedua ni Ty refer lgi dgn doktor mcm bukan sakit ni more to alergic pula. Ntah la Ty redha dan serah pada Allah je ar OKje. =)

      Delete
  6. ciannye b syg ni ... smga cepat sihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh ok syg... b pun harap cmtu... dh la tgh jauh dgn syg ni.. huhu...

      Delete
  7. baca entry kt atas tak paham.. tgk entry nie baru paham... semoga cepat sihat dear.. take care ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, alhamdulillah ty insyallah akan OK.. Tq kira

      Delete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen