Minggu Pertama - Program Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10 Dengan Coach Cem

12:30 AM Yanty Lee 31 Comments


Salam olls ,

COACH CEM

Peluang yang Ty grab ini sememang berbaloi , ini adalah antara job task sebagai seorang blogger yang mengikuti Program Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10 yang berlangsung hampir seluruh pelusuk 1 Malaysia dengan coach - coach yang bertauliah.

"Hang dah kurus , nak kurus apa lagi?"

Excuse me , nak habaq mai nak kurus ni sekejap je tau tapi nak maintain kurus bukan senang. Sekaligus nak kurus biarlah sihat , live life healthy and stay fit. Itu yang Ty nak sebenarnya. Ya , tidak dinafikan , KPI untuk capai BMI tidaklah seperti peserta - peserta lain sebabnya BMI Ty adalah di paras NORMAL. Tapi kalau tidak mengamalkan cara pemakanan dan gaya hidup yang sihat , tak ada faedah nya la oi!

"Dalam 6 minggu program , boleh ka kurus?"

Okay , ini memang Ty rasa boleh kasi starlight dekat orang yang tanya. Hello , awak tu dah gemuk puluhan tahun sepanjang hayat , giler apa nak kurus dalam masa 6 minggu. Tapi adalah cara yang diberi tunjuk ajar oleh coach untuk terus amalkan selepas program ini malah boleh sahaja ikuti lagi pelbagai program lain sebagai suntikan pada diri sendiri lebih bersemangat untuk mencapai apa yang diimpikan. Bak kata coach NRO ; "Misi Raya tahun ni mesti muat pakai baju kebaya bukan baju hujan" - DEEP !

MINGGU PERTAMA
( Berat : 61.8kg )
 

Perkara pertama , semua peserta termasuklah Yanty adalah diwajibkan untuk mengisi beberapa borang untuk simpan dan rekod oleh coach untuk pemantauan selama 6 minggu. Coach Cem sendiri monitor sesi penimbangan , maka tiada istilah auta uolls.


Bukan sahaja itu , sesi bergambar pun ada ye uolls. Setiap angel kena posing yang mana perlu diabadikan bukan hanya untuk buat kenangan tetapi bertujuan perbandingan dari minggu pertama ini sehinggalah minggu ke - enam kekdahnya.

KICK - OFF , sesi bagi terkejut segala lemak yang tepu ada dalam badan  masing - masing. Dan ini sebenarnya hanya baru permulaan sahaja , tetapi kalau dah lama tak bersukan - bersenam memang balik terbongkang oi.

Push Up  (2 mins)
Yeah , Ty berjaya buat 31 Push Up !

Squats (2 mins)
Ty pass juga test ni sebab dapat buat 42 kali oii. Bergetar tulang rusuk erh bukan kepala lutut.


Cardio Jog - Tasik Cyberjaya (<12 mins)
Hooray , Ty manage 11 mins. Fuh sikit lagi.

Plank (2 mins)
Berjaya tahan sehingga saat ke 101 aje u olss. Sakit sebab surface tu , tak bawa yoga mat.


Sebelum balik , Coach Cem bagi amanat sikit. Ajar ktierorang pasal pemakanan. Dah kena start la diet yang sihat kiranya kan , sebab peserta wajib turun 1kg pada setiap minggu , kalau tidak peserta akan di denda. 

Jujur Ty cakap , memang rasa penat ya amat. Balik rumah terus rasa berat kepala sebab workout bawah terik matahari. Lama tak bersosial , terbongkang seharian di rumah. Diva Run esoknya pun Ty terbabas tak pergi. Kah!


Sememangnya semangat nak mengejar KPI tu ada tapi mampu atau tidak Ty dan peserta lain harungi sehingga tamat program ni , bacakan entri minggu kedua nanti.

31 comments:

  1. besnya. yg penting.. maintain.

    ReplyDelete
  2. Menarik gak Ty...sure boleh punya kan...caiyork !!

    ReplyDelete
  3. Betol tu nk maintain mmg susah... bila tak maintain nk turunkan balik lagi susah.hehehe

    ReplyDelete
  4. Wahhh .. sis kena kuat okey.. kena tahan segala godaan makan2 tu.. nanti kurus ler dia hehee..

    ReplyDelete
  5. Fuhh best lah program ni. Maintain kurus dan sihat

    ReplyDelete
  6. Huwaaaa.. Ai is nangis klu join program mcm ni.. Byk sgt godaan..

    Good luck!!

    ReplyDelete
  7. bagus la ty, dah kurus pun still ada kesedaran nak maintain kurus dan sihat. itu yang terbaik.

    ReplyDelete
  8. Adoiii. .sis pn masuk jugak hritu. . Tp dpt maintain sat ja. .Pastu raanaapppp. . Hehhe

    ReplyDelete
  9. Terbaiklah, bagus program camni.

    ReplyDelete
  10. Betul.. bukan mudah nak maintain kurus sihat ni

    ReplyDelete
  11. bagus, agaknya kalau saya yang da berisi ni buat mesti x sampai berapa minit da lelah. Thanks share info. salam kenal :)

    ReplyDelete
  12. I pun nak kurus.. bagus dapat exercise macam ni..
    Baramai-ramai, determination pun higher..

    ReplyDelete
  13. Tahniah. Kekalkan prestasi pastikan tiada dendaan yang diterima. Semoga kekal sihat dan cantik untuk musim perayaan kelak.

    ReplyDelete
  14. Wah.kena turun sekilo seminggu ni..bagus ni..semoga terus semnagat untuk dapatkan berat badan ideal..

    ReplyDelete
  15. Bestnya dapat join program macam ni. Tapi semangat kena kuat kat. Kena istiqomah sebab nak wajib tueun 1kg setiap minggu tu. Good luck Ty ☺

    ReplyDelete
  16. Hehe. Suka statement gemuk puluhan tahun sepanjang hayat tu! Yelah nak kurus pun ingat sehari dua je ke kannn. Tak ingat pulak dah berapa lama tak jaga makan dan excercise. Saya masalah tummy je tak flat. Huhu. Malas jugak bersenam dan sebagainya. So chaiyok!!! Teruskan berjuang ya TY!

    ReplyDelete
  17. statement gemuk puluhan tahun sepanjang hayat tu win sangat..sama ngan akak la ni hahaha..ekceli akak kena turunkan 5 kilo je..untuk berat yang ideal..kalau dah asyik pi food review acaner nak kurus akak ni..keep it up Ty..teruskan jangan sekerat jalan je..takut tengok aktiviti macam ketat je

    ReplyDelete
  18. Patut makin nampak kurus heheheh rumanya ada pergi proram kurus ni kita ni nak join juga lah heheheheh... Tapi tu lah setiap hari ada jer food review kena pergi macam mana nak kurus ni...

    ReplyDelete
  19. Wahhh bagus betul program macam ni! Sebenarnya nanti, hasilnya bukan setakat makin kurus, tapi saya yakin boleh melatih diri jadi lebih berdikari dan sihat. Iyalah... Sebab dah terbiasa selama enam minggu kan!

    ReplyDelete
  20. Kurus memang idaman setiap wanita apa tah lagi mahu maintaikn. Yang penting bila kurus badan pun sihat, program sebegini harus ada lebih kerap untuk mengurangkan persatuan obesiti yang di hadapi rakyat Malaysia.

    ReplyDelete
  21. Tak sabar nak baca hasil minggu terakhir kak Ty. Untuk orang yg normal BMI macam mana hasil dia.

    ReplyDelete
  22. Bestnya join aktiviti fitness macam ni airah pun dah kena diet dan bersenam ni berat dah naik

    ReplyDelete
  23. Best program ni. Ajar kita macam mana nak maintain badan agar kelihatan kurus sentiasa. Klu ada tips menarik hiighlight dalam satu entri bileh??

    ReplyDelete
  24. wah hang dah kurus awat nak kurus lagi? exercise bukan untuk kurus je tapi sebenarnya nak latih badan jadi lebih berstamina. I pun rasa I perlu buat work out sebab nak bina balik stamina yang telah hilang... bila tak ada stamina energy level pun sangat low, nak buat kerja ngantuk sokmo

    ReplyDelete
  25. Wahhhh. lama x buat exersice..exercise bkn utk kurus tp untuk sihat juga

    ReplyDelete
  26. Bestnya joint aktiviti gini, kak tiap2 hari jalan kaki gi kerja...dah kira exerciselah tu..maintain

    ReplyDelete
  27. Being slim is certainly something that most people want to achieve but above it all, being healthy and fit is certainly one goal to keep at. I think this is a great exercise program-it will certainly assist in maintaining the figure and overall health form.

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum Kak Ty, Terima kasih kerana sudi tinggal jejak di blog onie tau. Btw, Kak Ty, adakah ini program dari KKM?

    ReplyDelete
  29. Suka tengok tapi tak larat huwaaa bestnya

    ReplyDelete
  30. wah menariknya! Ika suka aktiviti kurus bersama kawan. kalau buat sorang sure ke laut. hopefully kat area penang ada program jom kurus. boleh Ika join hehe

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen