Nikmati Pelbagai Jenis Durian di DurianBB Park

7:30 AM Yanty Lee 38 Comments


Salam & Hi uolls,


Durian, buah segala raja yang mana Ty rasa kaki hantu durian memang tak akan menolak lah bila dijamu durian. Tapi Ty bukanlah kaki atau hantu cuba bila dapat makan tu, Ty makanlah juga kecuali macam baru ni Ty kat Gopeng tu memang Ty seriously mabuk sebab overdose makan durian.


Kali ni, Ty dapat jemputan dari pihak DurianBB Park, Jalan Imbi. Memang terasa berdosa sangat sebab Ty bari sahaja ikut serta Program Jom Kurus 1 Malaysia dengan #teamcyberputra di bawah pantauan Coach Cem. Tapi tu la bkononnya nak makan sekadar merasa. Yes, I is makan apa yang patut sahaja walaupun free flow untuk durian paling mahal iaitu During Musang King dan D24.


DURIAN YANG ADA
Menariknya dekat sini, uolls boleh datang untuk menikmati hampir 5 jenis durian :
➡️ Durian Kampung
➡️ D101
➡️ D13
➡️ D24
➡️ Musang King


Diberi satu pinggan yang telah disusun ikut susunan tadi. Dan perlu dimakan mengikut turutan. Okay, ini memang jarang berlaku. Dari niat nak jamah 1 ulas terpaksalah pejam mata try kesemuanya. Bukan selalu dapat peluang ni, betul tak?


Durian Kampung, jugalah menjadi my favourite sebab rasa dia manis dan boleh buat layan. Walaupun bukan orang kampung, tapi Ty suka. Isi warna kuning muda.
Durian D101, Ty tak pasti dan tak tau la nak kata tapi yang pastinya ada sikit rasa masin. First time rasa lagu ni.
Durian 13 pula rasa agak kelat payau camna nak habaq tak tau.
Durian D24 ni terasa pahit sekali dengan asid  pun ada. Cam selalu dok makan lebih kurang camni kot.
Durian Musang King, Ok yang ni memang tak pernah kot makan atau kalau pernah pun Ty jarang dapat. Harga dia sekilo pun boleh tahan mahal. Ada yang mencecah ratusan Ringgit Malaysia uolls. Rasa dia combination betul ada rasa asid gassy. Memang sedap patutlah mahal uolls wei. Dan telah menyebabkan Ty tertambah satu ulas lagi.


Jadi ceritanya, Ty kawal nafsu Ty sampai ulas yang ke-6 sahaja. Sebabnya dah mula rasa pening. Bala sebab dah start diet no sugar tiber makan camni sistem badan mungkin terkejut. Jenuh minum air banyak-banyak taknak bagi panas badan.





Ok, Ty suka konsep yang DurianBB Park ketengahkan di mana suasana dan ruang untuk makan durian adalah teramat selesa. Bukan sahaja boleh datang makan durian sambil bersantai dengan keluarga ataupun teman malah boleh book bilik berhawa dingin dalam kontena untuk majlis rasmi atau tidak formal seperti sambutan hari jadi. 


Dan paling penting , mereka amat menitikberatkan tentang kebersihan. Pekerja sentiasa memakai topi plastik di kepala , mask penutup mulut dan sarung tangan plastik. Hygiene sangat.

Buat uolls yang ingin merasa produk lain berasaskan durian juga ada dijual. Ada biskut, ais-krim dsb.




Harga durian adalah mengikut harga pasaran buat masa ini. Konsep idea ini adalah dari seorang pemuda berasala dari Hong Kong yang datang ke Malaysia untuk bercuti, di mana beliau telah mencuba makan durian dan beliau amat menyukainya. Kerana menjadi kesukaan beliau, terus membawa buah durian hingga ke Hong Kong untuk mengetengahkan perniagaan di sana. Dan sambut amat mengalakkan. Difahamkan, durian ini adalah dari dusun di Raub, Pahang yang juga di bawah penguasaan pihak FAMA.

Buat uolls yang teringin nak makan durian, serbu DurianBB Park ok!

More info at :
Instagram : @durianbbpark
Mobile / Whatsapp : +60 1-2678 5445
Alamat : No. 15, Jalan Kamuning, Off Jalan Imbi,55100 Kuala Lumpur, Malaysia

38 comments:

  1. teringin nak pergi bawak family. Cici tak makan durian , tapi anak Cici memang peminat no 1.

    suka konsep tempat ni yang selesa.

    ReplyDelete
  2. Best Kan dpt merasa semua jenis durian

    ReplyDelete
  3. menariknya kedai ni! memang kalau teringin nak makan durian, IQ nak pergi sini la!

    ReplyDelete
  4. I cuma tahu 'musang king and D24 je. Kedai ni nampak selesa dan bersih nak makan durian. Tak de la macam yg i selalu nampak kat tepi jalan tu. But me...tak makan durian camni. I cuma makan cucur durian je. hahahaha Tak leh telan kot makan raw cam tu.

    ReplyDelete
  5. Not my cup of tea la durian ni. Seulas 2 boleh la makan. Pernah makan durian yang paling sedap. Namanya durian udang merah. Kalau durian Musang King ni tak berapa suka sebab rasanya seakan pahit pahit sikit. Tapinya ada je peminat durian Musang King ni. Harga durian sekarang ni huiiiii mahal juga ye...

    ReplyDelete
  6. Wahh bestnya.. mmg pesta dan pameran durian besar2an kat sini. Puas hati bila dpt rasa mcm2 jenis durian... rasanya, klu saya kat situ pun mmg akan kembung durian la.. best!

    ReplyDelete
  7. wow sedap nyer!!!
    untung nyer yanty dpt gi event gini...
    i love durian. tapi sesekali lah. baru syok makan dgn anak-anak.
    cantik la deko tempat tu. sarung bantal pun gambo durian :) hi hi hi

    ReplyDelete
  8. wahh skrg kt sana pun dah ada durian park..penang still ada fruit farm kat balik pulau tu..situ pun boleh makan durian jugak..deko kedai ni pun warna kuning..mmg layanlah makan durian kat sini ye..sedap2nya..kut lah nti tersinggah bolehlah try makan durian sini plak

    ReplyDelete
  9. eh bestnya !! kan best kalau ada bagi tahu harga makan macam tu, musang king tu sebijik rm10 kan? kalau nak merasa je tak pe kot, kalau makan puaskan nafsu eh memang ratus ratus gak makan durian...


    nak pergi la nanti tiba tiba rasa macam sanggup

    ReplyDelete
  10. wah banyaknya durian.jeles tgk.Musang King tuh teringin nak makan tau.dari oreggy anak bongsu sampai sekarang x dapat makan lg musang king. Sebab harganya nauzubillah mahal.tapi okaylah harga dengan kualitinya kan. Tapi tengok Yanti makan sedapnya lahai.Macam macam jenis durian boleh makan dan boleh compare durian mana lagi sedap rasanya kan

    ReplyDelete
  11. Ty, yang biskut macam biskut rokok tu harga macam mana? nampak menarik pulak sebab tak pernah makan lagi biskut rokok perisa durian. kalau ais krim tu macma dah biasa sangat

    ReplyDelete
  12. TY kalau husband AR dapat tau ni memang habis lah. Dia tu hantu durian. Segala musang dia pi buru. Dia punya hantu sampai AR yang tak makan durian sebelum kawin jadi makan jgk dah. Haha. Nanti boleh la plan surprise bw husband ke sana. Eh terbyg2 dah duk mkn musang king nih. Adeh eh eh hahaha

    ReplyDelete
  13. Sedapnya durian!! Ingatkan kota kemuning, jalan kamuning rupanya. Jauh -.-

    ReplyDelete
  14. Ala.. makan durian tak gemuklah.. hehe. LEpas ni boleh diet dan workout balik. Good luck eh kat Jom Kurus nanti.

    Anyway, saya pun peminat durian. Haritu terlepas date nak datang kat sini. Kalau tak memang berhantu juga saya ni kalau dapat durian

    ReplyDelete
  15. wowowowowow syorga doriyan ni ya ampun..klu akk datang kat sini blh betapa tak nak balik2 dah hahahaha....sedapnya tgk yg yanti makan first2 tu..

    ReplyDelete
  16. Meleleh ailio tengok ty makan...alaa takde ke kat shah alam ke.. kalau dekat dah ajak daddyG cari...nak durian nak durian nak durian😍😍😍😍😍

    ReplyDelete
  17. Wow! So tempting delicious! I love kampung durian too ;) high 5 ! Cheers, siennylovesdrawing

    ReplyDelete
  18. bestnya dapat menikmati durian dari yang gred bagus. tentu sedap sekali kenduri durian gituuu!

    ReplyDelete
  19. Maksudnya DurianBB Park ini buka hari-hari lah walaupun tak ada musim durian hehehe mesti sekarang ni harga masih mahal lagi nak pergi juga...

    ReplyDelete
  20. Samalah bukan Hantu Durian tapi makan je durian. Best lah tempat ni santai pastu dapat try semua jenia durian. Bawa famili pun rasa best dapat spent time sambil makan.

    ReplyDelete
  21. ya Allah tergodanya tengok banyak2 macam ni ooooh mai..!!

    ReplyDelete
  22. Terliurnya tengok. Confirm favourite place for most durian lovers!

    ReplyDelete
  23. It's been a long time I didn't eat Durian
    but I would like to try Durian Kampung
    as you said it's nice

    ReplyDelete
  24. Oh this is so cute! I love durian, so do my family member. Would love to visit it maybe around this weekend. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  25. YaAllah macam-macam durian ada.kena korek korek tabungla cmni nak makan durian

    ReplyDelete
  26. Bestnya dapat makan macam-macam jenis durian. Macam best je pergi sini.. Kena cari masa cuba ni

    ReplyDelete
  27. Best nya semua durian... I nak makan lagi sekali... yummy!

    ReplyDelete
  28. Wah!! So many species of durian. Although I am not crazy over this King of Fruits, I still would love to go and enjoy them all!

    ReplyDelete
  29. Siapa Tak makan durian pasti menyesal seumur hidup. Sedap wei...bermusim,bukannya setiap hari ada.

    ReplyDelete
  30. Wow a whole durian park! I only tasted a durian candy and its good, but quite rare here in Manila coz many doesn't like it. This is heavenly!

    ReplyDelete
  31. Tetiba rasa lapar durian.. hehehe

    ReplyDelete
  32. Waaaaah... durian ni ada banyak jenis kan.. tak sempat nak rasa semua jenis durian

    ReplyDelete
  33. Adui...sedapnya, kak memang hantu durian, mengadap dia 2/3 bijik pun xpa sedap giler..

    ReplyDelete
  34. So much durian to indulge. I can always eat a lot and never can stop tapi takut gemok jugak... Hahahahahhaa

    Racheal

    ReplyDelete
  35. i dunno why but i've stop eating durian since long ago

    ReplyDelete
  36. Durians!!! All types of durians!!! Wow... I am so gonna to visit this place soon :)

    ReplyDelete
  37. Ya Allah, bestnya dapat makan durian. Nyummy sangat

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen