Food Hunting Ke Negeri Sembilan

7:27 PM Yanty Lee 27 Comments


Salam uolls,

Ok, ini entri personel Ty.

Ceritanya tengah bulan Jan lepas, Ty dengan kengkawan ofis ke Negeri Sembilan. Memang plan dah kisahnya.


Lepas saja Ty terlibat dengan program ofis - BMI Morning Walk. Terus balik, siapkan apa yang patut. Walaupun letih sebab tak berapa cukup rehat apatahlagi tidur. Tapi 'Food Hunting' yang main redah I know won't regret me. So 3 of us, Eyna & Chai ate til we bloated.


First check point, gitu macam masuk marathon pula. Kami serbu durian! Kononnya nak cari yang viral di Facebook tapi tak jumpa, asal nampak kereta banyak, jadi itu la menjadi spot we olls.



Durian as our starter kekdahnya. Curlass kan. Abang Sado Viral kopekkan hokeyh. 


Sebab kan we olls nak makan lagi, makanya kena kawal nafsu untuk terus berkenduri durian.


Dari Jelebu, kami meredah lagi jalan ke mana entah yang membawa kami ke Restoran Warisan Terachi. Sebabkan suasana restoran ni ala kampung dengan pemandangan sawah. Jadi kami pun tertarik untuk singgah makan. Sedihnya itik salai dah habis.




Sementara tunggu hidangan makanan yang dipesan siap, kemain masing-masing nak posing bergambar. Memory to be kept katanya, gitchew! 


The food kat sini not bad, sedap dan every dishes ada rasa. Price pun worth it eating here.

Dah kenyang melantak, sesi gossip sambil transfer gambar lah siap tumpang caj henpon bagai. Kami ke Senawang pula untuk tujuan utama dan sebenarnya.


Yeah. Ini adalah yang Encik Chai kita nak makan sangat. Satay Tulang Jelebu yang bertapak depan kedai mamak kat Senawang.


Maybe my tank small, terkemut-kemut walaupun nak habiskan hanya 5 batang cucuk. Rasa dia sedap sebab apa yang semua orang selalu kata kalau kuah dia tak ummpphhhh jadi semuanya spoiled. Puas hati sangat. Harap kengkawan Ty pun suka la sebab dah lama duk sebut nak gi makan kat sini.

Lepas makan, sembang santai sambung gossip dalam perjalanan balik semula ke pangkal jalan menuju Putrajaya.

Alhamdulillah, road trip sambil melantak tak ingat dunia selamat pergi mencekik dan selamat balik. Jom layan short video ni.


Den tumpang jalan-jalan nismilan yo.

27 comments:

  1. Puas jenjalan dan makan2 mcm ni.. mmg menyeronokkan :)

    ReplyDelete
  2. Makanan N9 is the best. Tak sabar rasanya nak buat trip food hunting nanti. Hehe!

    ReplyDelete
  3. Memang melantak tak ingat dunia kot. Suka makan dlm suasana damai tu. Yg Sate tulang Jelebu tu teringin tul nak rasa.

    ReplyDelete
  4. tak pernah try lagi satay tulang hehe.. nampak cam best. Palign suka tengok view yang tepi padi tu :) thanks your share pasal kedai makan menarik. Next time kalau on the way balik kampung mertua kat melaka boleh la singgah Restoran Warisan Terachi hehe

    ReplyDelete
  5. Wah...korang berjalan Dan makan. Berjalan Dan kenyang perut kena seimbang baru seronok.

    ReplyDelete
  6. Ni baru betul2 JJCM. Dari yg pertama sampai yg akhir semua best best belaka. Buat yg baca berkeroncong perut. View dekat restoran warisan kerachi tu cantik sgt. Boleh bookmark entri ni.

    ReplyDelete
  7. Bestnya food hunting. Memang menternak lemak betul ni ty. Satay tulang tu nampak sedap sangat. Kalau tersinggah dekat senawang boleh lah try nanti.

    ReplyDelete
  8. Ya Allah lapar teruih dibuatnya.. ahahahaha.
    Doyan tu menggamit sangat siyes ahh x ouas makan doyan rasa sejak beberapa tahun ni

    ReplyDelete
  9. terliur tengok durian dengan satay tu
    hahaha

    ReplyDelete
  10. Mata tertancap pada durian dan satay hahahhaha. Dedua pun favourite emi tu. BEstnyaaaa, makan banyak-banyak pun layan je sebab memang suka.

    ReplyDelete
  11. Wahhh bestnya jalan2 cr makan..makan durian kampung lak tu..perghhh sodappp

    ReplyDelete
  12. Seronok trip macam ni. Apatah lagi dengan kengkawan sekali. Blh release tension bila dpt mkn sedap

    ReplyDelete
  13. I nakmakan durian.. Yummy!.. Let's makan... Negeri sembilan banyak lagi makanan yg best best kan?

    ReplyDelete
  14. Apo x ckp nak pi terjah Nismilan? Akak dh tentu2 orang sana kan...hahaha..apa pun terbaik kan makanan org nogori...

    ReplyDelete
  15. wah yanty! jjcm ke nismilan yo?
    hadoi lah. semua tempat yanty gi tu semua aida lom sampai :)
    pernah tahu sebab aida involve odit semua restoran di nismilan.
    cuma kalu balik umah mak mertua kat senawang, makan kat umah jer lah.
    org tua mana nak berjalan keluar. penat kata nyer hi hi hi hi

    ReplyDelete
  16. Jauhnya pergi cari maknanan tapi ada geng yang sekepala ok best ajak swkali jer terus nak pergi heheheh sedap semua makanana tu Durian sana murah ker....

    ReplyDelete
  17. best food hunting jauh-jauh. sambil-sambil menenangkan fikiran gituu. lagilah best kalau pergi tempat jauh pastu makan berbaloi dengan sedapnyaaa!

    ReplyDelete
  18. Saya kalau dah dapat durian lain tak pandang dah haha

    ReplyDelete
  19. omg sedapnya, makan durian lepas tu makan satay makan sambal belacan mak aih best gila lifestyle untuk harini... durian kampung tu murah lah rm12 sekilo kat area hulu langat rm15 sekilo sabo je la hehe btw nice sharing ! malam malam lak baca bikin lapo

    ReplyDelete
  20. Tengok lauk pauk tu ya Allah sedapnye. Terliur pulak rasa. Dah lah memang tengah lapar sekarang ni. Tambah lagi dengan durian. Berhuhu je la kite kat sini

    ReplyDelete
  21. Allahu,ada memacam gak eh Jelebu nih. Suasa a di jelebu tu best yang amat.

    ReplyDelete
  22. Uish tak pernah sampai jolobu lagi.. kono pie ni.. Tengok durian paling tak tahan tu. sebab memang hantu durian

    ReplyDelete
  23. Sedapnye.. nanti nak singgahlah esk nak ke rembau dekat dah kan! durian tu macam murah saje he he he

    ReplyDelete
  24. Best jugak food hunting ni. Now ada idea dah boleh food hunting. Selalunya roadtrip aje kan.

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen