Hargailah Ibu Sementara Masih Ada

9:26 PM Yanty Lee 10 Comments


Salam u olls ,

Lama tersepi sebab urusan kerja luar kawasan dan daerah. Okay tajuk entri cam sedih hakikatnya betul la kan ? Hargailah sesiapa pun yang pernah "ada" ataupun "singgah" dalam hidup kita. Sebab nya dari mereka , antara baik dan buruk tu la kita bangkit dan teruskan kehidupan sampai saat ini. Tak perlu disesali , disalahkan pada dia atau diri sendiri  kerana diakhirnya tiada siapa pun yang benar mahupun salah.



Susahnya hati seorang ibu bila anaknya dalam kesusahan. Tengok saja la hampir seharian Mummy cheq call. Waduh , risau dia cam masalah besar. Memang pada hakikatnya , Ty pun susah hati tapi cuba tuk "cool down". Kekonon "All is well" , gitu. 

Gara - gara bila 'blogger bakal beraksi di dapur'. 
Ty memang gelabah! Cheq tau makan ja. Dapur la paling tak suka jejak dan kalau nak masak pun memang mood dari tengah laut nak jejak ke simen lantai dapur tu boleh dikira la berapa kali. Bukan tak minat cuba I'll full after I've cook eventho I haven't eat yet.

Kenapa gelabah? 
Sebab , nak masak atau satu resipi yang mudah dengan langkah - langkah yang senang tuk satu menu. Apapun minta izin keluarga dulu , sebab kelak tak mahu ada isu "lupa asal usul". Dan Ty mencemaskan keadaan , Mummy usaha cari dan fikirkan menu dan resipi mudah. Kemain WeChat / Whatsapp selain call.

Dalam dok dengaq dia berletiaq , "Tulah , mummy masak xmo nak belajaq", terlintas kat kepala hotak dengan rasa sebak sebab bersyukur sangat that I still have her. Daddy dari tepi pun kalut dok bagi idea. Siap semangat nak turun KL tuk sama-sama support shoot nanti. Oh tidak! I is pemalu , terpaksa stop them not to come down.

"Dan apabila mata ibumu sudah tertutup , 
maka hilanglah satu keberkatan di sisi Allah 
iaitu 'DOA SEORANG IBU".

Jadi , hargailah wanita itu - ibu , isteri dsb.

10 comments:

  1. Sementara ada hargai sebaik baiknya..

    ReplyDelete
  2. Betul tu Hargai semasa dia ada

    ReplyDelete
  3. betul tu kak.. setuju sgt. kalau dok jauh, benda paling utama kena pikiaq adalah family.. huhuhu

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah..bersyukur sangat kerana Allah swt memnjangkan umur Mak kita..

    ReplyDelete
  5. ok nak kol mak kita lah rindu plak hehe

    ReplyDelete
  6. hargailah mereka sementara masih ada..

    ReplyDelete
  7. kami menanti Ty nye cerita pasal beraksi di dapur tu..
    you can do it =)

    ReplyDelete
  8. Assalam Ty,
    hati seoarng ibu
    insyaAllah nanti Ty sendiri akan merasai nikmatnya :)

    ReplyDelete
  9. kene kerap masuk dapur ni..hehee..mak sentaisa risaukan anaknya

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen