WAJIB PERGI BATAM ! : Hari Kedua Di Batam

by - February 27, 2020


Salam uolls,

I'm back to Bcontinue my second day short trip in Batam.

Hari Kedua
As usual , bangun pagi dan prepare ourselves for breakfast sebelum check out dan di jemput untuk mulakan tour sepanjang hari. Ya , check out sebab untuk hari kedua ke kawasan / daerah lain jadinya kami akan menginap dan bermalam di hotel lain.

Dan bermula perjalanan melawati tempat  tempat menarik di Batam , antaranya adalah seperti :

Masjid Muhammad Cheng Hoo



Cantik sangat masjid ini , dari luaran nya pasti tiada siapa yang menyangka ia adalah sebuh masjid kerana kelihatan seperti tempat beribadat agama Cina.

Sejarah mengenai masjid ini , nama masjid dikatakan mengambil nama seorang laksamana yang bernama Laksamana Cheng Hoo di mana beliau pernah singgah ke Batam ketika sedang pernah berlayar untuk menyebarkan ajaran agama Islam. Bagi mengenangkan beliau maka terbinalah masjid ini.


Replika Kapal Golden Cheng Hoo



Berdekatan dengan masjid , terbinanya sebuah kapal tersergam indah yang dibina sebagai replika bagi tumpuan pengunjung untuk melihat keadaan dengan mengimbau kembali detik Laksamana Muhammad Cheng Hoo dahulu kala.

Harga Masuk : Rp10,000 termasuk T-Shirt



Memandangkan ketika Ty singgah , sesi cleaning jadi tak berkesempatan lah nak masuk. Mampu tengok dari luar sahaja. Tapi andaikata korang yang ke sana dan minat sejarah jangan lepaskan peluang ke sini ye.

Jambatan Barelang



Ini adalah antara spot wanted pengunjung untuk datang dan semestinya bergambar.


Jambatan pertama dibina di Batam yang menggabungkan 3 buah pulau iaitu Batam, Rempang dan Galang, maka terhasilnya nama jambatan ini.

Pantai Terih



Sebenarnya kawasan ini adalah kawasan paya bakau tetapi menjadi tumpuan kerana sesuai buat Instagrammer memenuhi gambar yang cantik yang lengkap dengan keindahan di antara warna langit terbentang luas serta pantainya. Bak kata orang muda sekarang , Instagram-worthy gitu.

Pantai Vio Vio



Lagi tempat yang menjadi spot bergambar. Cantik! Boleh bergambar dan bermandi manda di pantai di sini. Fasiliti seperti pondok yang di panggil Gazebo boleh di sewa. Tempat makan dan bilik air juga ada di sini.


Harga Masuk : Rp10,000/seorang (Percuma bagi kanak-kanak 5 tahun ke bawah)
Harga Sewa Gazebo : Rp200,000

Ex Camp Vietnam

Ini ada penjara.


Singgah melawati sebuah kem lama pada zaman peperangan , memang seram dan menakutkan sebenarnya ketika berada di sini. Tetapi a good experience when get to know the history. Di sinilah tempat orang - orang warga Vietnam menyembunyikan diri selepas lari dari tanah air mereka ketika waktu perang saudara di antara Kem Komunis iaitu Vietnam Utara (Vietnam Demokratik) dan Vietnam Selatan (Vietnam Republik).


Kawasan kem ni banyak monyet , kami sempat juga bagi makan.

Tebing Langit


Dari Pulau Galang kami ke Sekupang pula , menjadi tumpuan kerana merupakan tempat pelancongan yang mana berada di atas sebuat kawasan bukit dan sambil bergambar dapat menikmati keindahan dari atas.


The view is so beautiful dan memang berjam - jam lama nya akan diluangkan untuk bergamabar sahaja.

Narwastu Spa

Refreshing sangat bila dapat minum air serai ni wei!

Kenapa ke spa pula? Dari pagi menjelajah dan sakan berjalan jadi masa untuk manjakan diri kami. Dan Narwastu Spa ini adalah sangat recommended . Perkhidmatan berkonsepkan mobile homespa  lagi memudahkan pelanggan kerana mereka boleh juga datang ke rumah.

Sikit info mengenai spa ni ;
Phone:+62 812 6888 4355
WhatsApp:+62 812 6040 8191
Email: [email protected]

Batam Harbour Boutique Hotel


Seperti yang Ty kata di awal enry , malam kedua kami semua menginap pula di sini. Memang selesa dan lega dapat rebahkan diri atas katil untuk rehat sebelum mulakan hari esoknya pula.

Klik untuk Hari Ketiga Di Batam.

You May Also Like

1 comments

  1. Terima kasih kerana berkongsi... Sudah plan satu famili trip ke Batam masa cuti sekolah

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen