WAJIB PERGI BATAM ! : Hari Pertama Di Batam

by - February 26, 2020


Salam uolls,

Entry kali ini Ty sekadar nak kongsikan antara tempat yang menarik dan wajib untuk dikunjungi di Batam.

But before that , Ty percaya kalau yang pernah dengar kisah dari orang - orang tua / lebih lama yang mengatakan Batam ni tempat yang agak bahaya terutamanya untuk anak gadis, kononnya akan di bawa lari dan sebagainya tapi come on , pandai jaga diri di mana kita pergi di mana - mana saja. Okay uolls let's start our story journey together.

Batam Tour ini Ty pergi dengan rakan blogger dari Malaysia dan juga Singapura ; Emas Putih , Mimin Adam , Hasif Hamsyari dan William.

Hari Pertama
Terminal Feri Puteri Harbour , Johor
Malam sebelum nya , bermalam di hotel mur - mur sahaja di sekitar Larkin sebab datang dari Putrajaya naik bas dan stop di Larkin Sentral. Dan kerana miss comunnication maka Ty dan dak Mimin terlepas feri jam 9 maka kena la tunggu la next feri sambil lepak breakfast and update blog.


Harga Tiket : RM16/per person


Perjalanan mengambil masa hampir sejam lebih juga. View, dapat tengok Singapore.


Dan dari atas feri ini , dah ada yang akan jual simcard Indonesia dengan data jadi bat yang tak free roaming like me boleh la beli untuk kegunaan beberapa hari di sini.

International Ferry Terminal Batam Center



Yahoo , dah sampai dan memang masa ini da set in mind ~ Imma ready to get tanned! Selepas di jemput , kami erus di bawa ke restoran bagi makan tengahari dan ya , kami berdua sahaja terlepas meronda dan melawati tempat menarik , so sad.

Restoran Sari Bumbu

TRIED CUCUMBER JUICE
Penat. Selera makan tu kurang sebenar dan lebih kepada excited nak berjalan aje. Maka jamah sikit dan merasa makanan yang lain dari kebiasaan makan.

Nagoya Hil Mall


One of the mall yang menjadi tumpuan. Seperti mall yang lain , apa sahaja nak di cari dari keperluan diri hingga makanan pun boleh didapati di sini. Tapi confius nya , souvenir yang dijual lebih banyak tulis Singapore. Sejam juga lah kami berlima meronda - ronda sebelum dijemput untuk ke hotel.

The Golden Bay Hotel
Untuk malam pertama , kami menginap di sini. Hotel ini adalah hotel bertaraf 3 bintang. Alhamdulillah , selesa dengan kemudahan yang ada di sini termasuklah service. Nak jadi cerita , kad bilik boleh tercicir , mujurlah hanya tercicir dalam van. 



Info The Golden Bay Hotel ;
Telefon : +627787711666
Instagram : @golenbay_hotel

Restaurant D'Steam Peranakan Live Seafood
Okay , sebelum mengakhiri malam yang pertama di Batam , kami di bawa bermakan malam di D'Steam Peranakan Live Seafood. Ya! Its fresh seafood and its a alive guys. Seronok pula tengok depan - depan.



Mewah betul makan malam kami , and for the fisrt time Ty cuba makan "Siput Gonggong" dan menjadi makanan signature dan untuk medapatkannya memang bukan mudah dan harga adalah mengikut harga pasaran.


Lebih info mengenai restoran ini boleh check it out from their Instagram  - @dsteam_seafood .

Klik untuk Hari Kedua Di Batam.

You May Also Like

1 comments

  1. Saya memang sudah book ticket untuk pergi tapi kena cancel sebab virus

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen