Hantu Cempedak

7:00 AM Yanty Lee 8 Comments


Salam u olls,

Balik kampung baru ni, merengek-rengek seketoi Yanty kat Daddy suh beli cempedak kat pasar.

Kalau orang lain lebih suka durian. Tapi Ty tak. Terbaliknya Ty memang lebih bergaduh menangis portion Ty dirembat.

Jadikan cerita, Daddy game Ty baiknya.

Dia kuar , beli barang bagai. Masa dia balik , Ty tengah menempel kat Mummy sambik main game "Word Search". Tapi dengan la Daddy cakap kata dia dah "booking" cempadak nak beli tapi dia xcukup duit. Dia minta duit. Bila Ty pow duit Mummy sebab wallet mummy ada kat bilik atas. Kami dua beranak sambung main game. Daddy pun keluar tapi xdengar game buka ke enjin kereta ke motor ke. Tertiba, Daddy masuk balik rumah dengan satu plastik beg besar yang berisikan cempedak.


Terus menjerit!

Lepas masak lunch dan makan. Dan-dan tu juga Ty ajk Daddy goreng. Tengah korek isi nk goreng , sempatkan saja masuk dalam mulut.


Alahai. Macam mana la nak kekalkan istilah diet ke nak bermisikn kurus kalau balik Penang , Mummy Daddy masak ke bawa gi makan ke belikan ke semua makan an kegemaran.

Sedih tau bila berjauhan , maka ala kadar. Maka apa yang sempat. Beli luar dengan harga mahal tapi be minyak , tawa , kelat. Tak rasa berdosa ke erk peniaga² dok aniaya pembeli? Kaut keuntungan yang tak halal. Ish..ish.

Kadang - kadang , mungkin ada hikmah kenapa masih berstatus bujang. Sebab I still have my parents , especially during my ups and down time.

How I miss them , and Penang too. Eventho , not village girl.

8 comments:

  1. ooo dulu kecik2 kat kg antu cempedak berbungkuih baju putih dok gayut kat pokok cempedak hahahaha

    ReplyDelete
  2. sedap tengok cempedak tu, kalau IQ, tunggu dah goreng tu, mengadap je cempedak goreng ni xpuas2

    ReplyDelete
  3. Makan time hujan, panas2 memang sedap cempedak goreng

    ReplyDelete
  4. ya ampun !!! ape la punya entri buat perut akak berbunyi.. sedap ni makan panas2.. lepas tu kan.. biji cempedak tu rebus.. makan macam makan nugget.. hee~ mana la nak cari cempedak ?????

    ReplyDelete
  5. Besarnya isi cempedak tu. Anak-anak ni hari tu nak makan, sekali bayar RM5 untuk biji. Mahalnya!

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen