MENARIK : Mesej Tersirat Dari Filem Pendek TNB Sempena CNY 2017

8:36 PM Yanty Lee 7 Comments


Salam u olls ,

Hampir seminggu kaum berbangsa Cina terutamanya di negara ini menyambut perayaan Tahun Baru Cina. Begitu juga di kalangan kita juga turut memeriahkan sambutan perayaan ini bersama. Dan rasanya belum terlambat bagi Ty mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina. Dan juga terima kasih pads mereka yang juga memberi ucapan selamat kepada Ty dan keluarga walaupun tidak lagi menyambut setelah perginya mendiang nenek beberapa tahun lepas.


Cerita pasal sambutan CNY ni , Ty ada tengok sebuah filem pendek hasil daripada pihak TNB bersempenakan CNY 2017. Sangat mendalam maksud filem yang ingin disampaikan. U olls dah tengok ke belum? Kalau belum ni amik masa sedua tiga minit dan hayati filem pendek ni.


Dah tengok? Mendalam bukan? Mesej yang tersirat tetapi besar maknanya buat kita semua. Filem pendek ini sebenarnya menceritakan kisah seorang ibu mertua yang mahukan masakan sedap untuk makan besar bersama yang di masak oleh ketiga-tiga menantunya. Sayangnya , mereka bertiga sekadar mahu menunjuk kehebatan masing-masing. Dan ibu mertua tidak suka akan kesemua masakan. Setelah penyelesaian dibuat oleh bapa mertua dengan mengabungkan masakan-masakan tersebut dan menjadi satu hidangan yang menarik dan sedap. Apa yang mesej ingin disampaikan ialah apa juga perkara perlulah ada kemuafakatan dan kerjasama supaya lebih baik outputnya.

Selain dari layan filem pendek ni, ada satu game ni pun best layan. Nama game ni ialah "Mystery Dish". Jom korang main sama dan tengok apa katanya. Leh komen sama yang mana dengan Ty.

Nak main game Mystery Dish ;
-  Klik : Unveil Mystery Dishes
-  Klik : Discover What Mystery Dish You Are & Join The Table
- Pilih pilihan jawapan u olls
- Dapatlah jawapan u olls. Boleh la share di FB / IG / Twitter etc.



Ini lag hasil dari Ty main. Gitchew katanya. Ada yang sama tak? Komen sikit leh!

7 comments:

  1. menarik webfilm tu, banyak mesej berguna yang disampaikan. TOH tu pun menarik, boleh cuba buat.

    ReplyDelete
  2. wahhh..sweet gituu result kak ty..hihi

    ReplyDelete
  3. pakmertua bagus dan bijak sebab settle masalah ..mertua bising yang amat..

    ReplyDelete
  4. dalam banyak2 iklan di tv, iklan TNB ni je la yang menarik ditonton. Tapi yang game tu akak baru tau je ni hehe

    ReplyDelete
  5. Awesome! Gigih juga la nak dapat costume and setting macam tu kan. Hahah

    ReplyDelete
  6. Tapi lawak gila, masak cam nak kungfu lawan..hahaha

    http://axlensa.blogspot.my

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen