Resepi : Baked Potato & Brocoli with Cheese

by - November 08, 2015


Baked Potato & Brocoli with Cheese

Bahan - bahan
- 2 sudu besar tepung jagung
- 300ml susu ( Dutch Lady - Low Fat)
- 1 sudu besar butter/majerin
- 110g (atau lebih) cheese parut (grated)
- secubit garam
- serbuk blackpepper
- 2-3 biji ubi kentang (di hiris dan rebus)
- brokoli (di potong dan rebus)


Cara penyediaan
Sos
1. Masukkan tepung jagung dan digaul bersama susu sehingga sebati.
2. Masukkan butter/majerin - gaul.
3. Kemudian , sedikit garam dan serbuk blackpepper bagi menaikkan rasa dimasukkan.
4. Masukkan segenggam cheese dan digaulkan sehingga likat sebelum tutup api.

Susunan Ubi Kentang & Brokoli
1. Sapukan sedikit butter/majerin ke dalam bekas.
2. Susunkan kepingan hirisan ubi kentang yang telah direbus dan diikuti dengan brokoli.
3. Tuang sedikit sos yang telah disediakan , ratakan ke atas ubi kentang & brokoli.
4. Ulang langkah ke-2 & ke-3 sehingga kesemua sos di tuang dan menutupi permukaan atas.
5. Taburkan cheese ke atas adunan.
6. Bakar selama 15-20 minit pada suhu 180℃ / sehingga menjadi kuning keemasan.
Yeah siap di hidang dan makan bersama tersayang.

Sebenarnya , kali pertama cuba sebabnya dah jemu makan makan orang sakit yang kena berpantang itu ini. Jadi tukar selera. Bak kata Mummy Daddy , Ty cerewet sangat. Jaga patients lagi senang dari jaga anak sorang.

Oppss , dalam cerewet pun I gain weight. 

Sepanjang sakit , dapat layan TV. Channel 703 (AFC) jadi fav channel *tertiba*. Jadi dari terpaku mata maka ada la yang termasak kat dapur. 

Rupanya, ada hikmah MC aka Cuti Sakit hampir 20 hari , I learned to cook. Pasni back to cage and work entah bila pula nak memasak dan berasap - kah dapur nanti? Wait for my next update resepi la ye.

Anyhow , hope Baked Potato & Brocoli with Cheese yang chu olls buat menjadi and sedap giler.

Also , thousand thank you so much for those yang praying for me to speedy recover.

Njoy your weekends , folks!


You May Also Like

3 comments

  1. Hi. Kalau letak daging cam ayam dalam tu bole ke? macam style gak nak try.

    ReplyDelete
  2. nampak sedap tapi takut gain fat hahaha

    ReplyDelete
  3. PM alamat please.. bebila i nak terjah.. hahaha nak request makan =D

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen