Resepi : Baked Potato & Brocoli with Cheese

12:23 AM Yanty Lee 3 Comments


Baked Potato & Brocoli with Cheese

Bahan - bahan
- 2 sudu besar tepung jagung
- 300ml susu ( Dutch Lady - Low Fat)
- 1 sudu besar butter/majerin
- 110g (atau lebih) cheese parut (grated)
- secubit garam
- serbuk blackpepper
- 2-3 biji ubi kentang (di hiris dan rebus)
- brokoli (di potong dan rebus)


Cara penyediaan
Sos
1. Masukkan tepung jagung dan digaul bersama susu sehingga sebati.
2. Masukkan butter/majerin - gaul.
3. Kemudian , sedikit garam dan serbuk blackpepper bagi menaikkan rasa dimasukkan.
4. Masukkan segenggam cheese dan digaulkan sehingga likat sebelum tutup api.

Susunan Ubi Kentang & Brokoli
1. Sapukan sedikit butter/majerin ke dalam bekas.
2. Susunkan kepingan hirisan ubi kentang yang telah direbus dan diikuti dengan brokoli.
3. Tuang sedikit sos yang telah disediakan , ratakan ke atas ubi kentang & brokoli.
4. Ulang langkah ke-2 & ke-3 sehingga kesemua sos di tuang dan menutupi permukaan atas.
5. Taburkan cheese ke atas adunan.
6. Bakar selama 15-20 minit pada suhu 180℃ / sehingga menjadi kuning keemasan.
Yeah siap di hidang dan makan bersama tersayang.

Sebenarnya , kali pertama cuba sebabnya dah jemu makan makan orang sakit yang kena berpantang itu ini. Jadi tukar selera. Bak kata Mummy Daddy , Ty cerewet sangat. Jaga patients lagi senang dari jaga anak sorang.

Oppss , dalam cerewet pun I gain weight. 

Sepanjang sakit , dapat layan TV. Channel 703 (AFC) jadi fav channel *tertiba*. Jadi dari terpaku mata maka ada la yang termasak kat dapur. 

Rupanya, ada hikmah MC aka Cuti Sakit hampir 20 hari , I learned to cook. Pasni back to cage and work entah bila pula nak memasak dan berasap - kah dapur nanti? Wait for my next update resepi la ye.

Anyhow , hope Baked Potato & Brocoli with Cheese yang chu olls buat menjadi and sedap giler.

Also , thousand thank you so much for those yang praying for me to speedy recover.

Njoy your weekends , folks!


3 comments:

  1. Hi. Kalau letak daging cam ayam dalam tu bole ke? macam style gak nak try.

    ReplyDelete
  2. nampak sedap tapi takut gain fat hahaha

    ReplyDelete
  3. PM alamat please.. bebila i nak terjah.. hahaha nak request makan =D

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen