Ke Melaka Lagi

9:20 AM Yanty Lee 15 Comments


Salam u olls ,

Rasa macam selalu sangat dah pergi Melaka , apatahlagi baru ja juga ke mesyuarat penutup pejabat pun di Melaka. Sampaikan bole dah nak hafal jalan. Tapi kali ini merupakan percutian pertama untuk tahun 2016 sekaligus hadiah in advance hari jadi daripada +noor affida raffika mohamad nazari . Best friend dari darjah satu , gaduh baik segala pun stick together.

Dari perjalanan ; tol & petrol , hotel , makan & minum ditanggung. Segan pula cheq , tapi hadiah kan kekdahnya.

Tak banyak yang sempat terjah dalam 3 hari 2 malam di Bandaraya Melaka Bersejarah ini. Petangnya dah settle urusan check - in , kami berjalan di Jonker Walk dalam 5 minit dari hotel.

Ais Krim Gulung menjadi tumpuan , rata - rata kiri kanan peniaga berbangsa Cina saja tapi ada 2 remaja Melayu menarik perhatian semua orang. Memandangkan BFF memang hantu ais krim , we give it a try.

Kuali goreng tuk leper dan gulung aiskrim

Mango + Double Choc

Macam - macam jualan ada kat sini. Unik belaka. Dari makanan sampai la barang - barang perhiasan / keperluan. Etc.

Herbs

Kami memecah peluh sampai ke Bandar Hilir. Lepak dan bergambar sebelum senja dan patah balik ke hotel. Tapi sempatlah kami gedik bersama naik beca pusing sekitar. My first time actually.


Dah wangi - wangi bersiap , kami ke Umbai untuk makan malam yang mana driving about 30 minutes dari bandar.

Perkampungan Nelayan Umbai

Aiming to eat inside here tapi penuh

Again , my first time to be here

Bab pilih memilih menu makan malam bukanlah part cheq , tolong cari tempat duduk ja sebab bapak ramai gila manusia. Kesabaran amatlah diperlukan di sini. Selamat tak crowded yang panas , if tak dah pitam ai olls.

Makan malam , sesi ternak lemak tak ingat dunia hanya dalam RM180 sahaja. Hang pandang aku , aku pandang hang sebab like seriously  murahnya. Makan tuk 5 orang kot.
Antara menu makan malam we ols

Balik hotel dengan perut kekenyangan sangat - sangat. Sampaikan dekat pukul 3 4 pagi pun takleh nak tido lagi. So berpillow talk la jawabnya. Tapi Ty hanyut dulu , dapat peluk BB memang goodbye, world!


Hari ke dua , berjalan sekitar Bandar Hilir. Semua tempat dijejaki. Tapi tak semua gambar ada pada Ty. Sebabnya bateri kong. Memang sesi bakar lemak , dari Menara Taming Sari sampai St.Paul Hill. 

Sejarah - gambar dari dalam kapal besar tu

Muzim TUDM

Us

Panas lit lit baq hang. Dah mula tak berapa sihat si kondisi minah ni. Lik hotel , terus tak sedar. Xjadi ke Pantai Klebang. Sob sob sob.


Malamnya , berjalan lagi sebabnya pakej hotel dah included tuk Malacca River Cruise tu. Fuh , bercinta naik natang ni. Kalau ada BB , mo lena dah. It takes about 45 minutes u olls. Lepu sebab dah biasa nek dari techit.

Hari ke 3 , sebelum balik ke sarang. Sempatlah gi makan Assam Pedas yang memang sinonim dengan negeri Melaka ni. Malas nak pusing jejauh , jadi melantak bertentangan dengan Dataran Pahlawan aje.

Not bad

Sampai Putrajaya , sempatlah lagi pusing - pusing dulu sebelum balik ke KL katanya tapi last - last bermalam je di ghumah ai olls.

TQ babe , for the treat and everything.

"Many people will walk in and out of your life, but only true friends will leave footprints in your heart."


15 comments:

  1. Bestnya bercuti. Sedapnya ais krim gulung xD Nak juga :D

    ReplyDelete
  2. Wahh sedapnye banyak makanan disini

    ReplyDelete
  3. Wahh sedapnye banyak makanan disini

    ReplyDelete
  4. woww mmg sedap sgt asam pedas melaka ni...

    ReplyDelete
  5. Wahh mcm best jer aiskrim gulung tu...terliuq tgk 😍

    ReplyDelete
  6. Puas meronda ronda ya Ty...alhamdulillah...syukur ada bff yang superb...

    ReplyDelete
  7. aiskrim gulung memang layaaann .. :))

    ReplyDelete
  8. wahh ada ice cream gulung lah mcm kat Thailand je.. nk try lah nnti kalu gi Melaka..bestnya..

    ReplyDelete
  9. ty.. macam sedap jer eskrim tu.. kat putrajaya tak de ke sesapa nak jual cam ni hehehe

    ReplyDelete
  10. syoknyaaaa...tahun 2016 ni dok kena jimat so cuti2 kena rangkum dengan aktiviti balik kg je la sobs sobs

    ReplyDelete
  11. amboihhh sotong goreng tepung bersepah..

    ReplyDelete
  12. bestnya bercuti. and foooddddd

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen