Bahayanya Pembakaran Tembakau Dalam Rutin Harian

Thursday, October 14, 2021

Hi gais, Ty nak kongsi sikit info dan pengalaman yang lebih mendalam tentang bahayanya pembakaran tembakau dalam rutin seharian. Kita semua sedia tahu apabila sebut sahaja perkataan “tembakau”, ia akan mengingatkan kita kepada rokok. Tobacco Harm Reduction (THR)
Tobacco Harm Reduction (THR) adalah strategi kesihatan untuk menurunkan risiko penyakit kepada individu dan masyarakat secara meluas yang berkaitan dengan penggunaan produk tembakau. Ini adalah contoh konsep mengurangkan bahaya serta strategi untuk menangani penggunaan racun.

Konsep Tobacco Harm Reduction (THR) merujuk kepada pengurangan tahap penyakit (morbiditi) dan kematian akibat penggunaan tembakau di kalangan perokok. Walaupun menghilangkan pendedahan kepada nikotin dapat mengurangkan bahaya, THR menyedari bahawa hal ini tidak selalu dapat dicapai oleh kerana pengguna mungkin tidak selalu dapat atau ingin berhenti merokok. Oleh itu, THR menyokong pengguna beralih kepada nikotin dalam bentuknya yang kurang berbahaya.


Bagaimana Tar Rokok Boleh Menyakitkan Anda?
Tar rokok adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan zarah kimia beracun yang ditinggalkan dengan membakar tembakau. Bahan ini membentuk hasil berwarna coklat atau kuning yang terdapat pada sebatang rokok setelah perokok menghisap di mana-mana. Maka, di sinilah berlakukan pembakaran. Ia tidak sama dengan tar yang digunakan di permukaan jalan.

Tar boleh didapati di dalam produk tembakau yang dibakar dan tahap tar akan meningkat apabila ia  habis. Hembusan terakhir sebatang rokok mengandungi tar sebanyak dua kali ganda daripada sedutan pertama. Tar asap rokok melumpuhkan silia di paru-paru dan turut menyumbang kepada penyakit paru-paru seperti emfisema, bronkitis kronik, dan barah paru-paru.


Apa yang Nikotin Lakukan pada Perokok?
Dari 10–14mg nikotin yang terdapat dalam sebatang rokok, hanya sebilangan kecil yang masih bertahan dalam proses merokok sehingga utuh, dan perokok hanya mengambil 1.0-1.5mg per rokok. Nampaknya jumlahnya sedikit, tetapi ia masih akan menyebabkan ketagihan.

Perokok hanya akan ketagih kepada nikotin, tetapi toksin lain di dalam asap tembakau juga boleh membahayakan. Nikotin dapat diperoleh dari pelbagai produk dan tahap bahaya dan ketagihannya juga berbeza-beza. “Spektrum bahaya” ini terdiri dari tembakau asap (rokok) di bahagian atas, hingga nikotin perubatan (produk terapi penggantian nikotin, atau NRT) di bahagian bawah.

Sukar untuk menentukan kedudukan sebenar produk lain yang lebih baru dalam spektrum ini, terutamanya kesan jangka panjangnya terhadap kesihatan. Dengan sejarah penggunaan yang lebih panjang di Scandinavia dan AS, kajian mengenai bahaya relatif dari snus selama beberapa tahun telah dilakukan. Secara amnya ia akan diletakkan di hujung bawah spectrum.


Pembakaran asap ini sebenarnya terdiri dari 3 iaitu :
1. Pembakaran pantas.
2. Pembakaran spontan.
3. Pembakaran letupan.

Pembakaran ialah tindak balas kimia antara bahan termasuk oksigen dan biasanya ia disertai dengan penjanaan haba dan cahaya dalam bentuk api. Kadar atau kelajuan daripada hasil gabungan  ini menjadi tinggi. Sebahagiannya adalah sifat tindak balas kimia itu sendiri kerana tenaga yang dihasilkan adalah lebih banyak sebelum dapat dihilangkan ke medium di sekitarnya. Maka dengan hasilnya, suhu gabungan dinaikkan untuk mempercepat tindak balas dengan lebih banyak lagi.

E- Cigarette
Baru-baru ini, terdapat banyak kajian mengenai potensi peranan e-rokok atau lebih dikenali dengan panggilan vape


Beberapa bukti menunjukkan bahawa e-rokok atau ‘Vape’ dapat membantu perokok untuk berhenti merokok. Walau bagaimanapun, mereka masih tidak bebas daripada bahaya merokok. Kebimbangan mengenai penggunaan rokok dikalangan remaja dan penggunaan produk tembakau dua kali masih membimbangkan.

Bagi perokok individu, berhenti sepenuhnya adalah pilihan terbaik untuk mengurangkan bahaya. Sekiranya perokok tidak dapat berhenti, risiko penyakit akibat penggunaan tembakau dapat dikurangkan dengan beralih sepenuhnya ke produk yang benar-benar kurang berbahaya. Menghisap rokok produk tembakau atau nikotin tidak akan membawa manfaat kesihatan yang sama.


Okay gais , pengalaman sendiri tu Ty mungkin tak ada tetapi bagi mereka yang mengenali Ty pastinya sedia maklum bahawa Ty memang anti dengan perokok terutamanya bau daripada pelbagai kandungan setiap rokok yang dihisap dan dihembuskan oleh perokok terutamanya kenalan Ty. Lucunya , 2 tahun lepas Ty berjumpa jodoh tetapi dia seorang perokok dan boleh dikatakan seorang perokok tegar. Ty sampai bergaduh juga la dengan dia untuk dia berhenti. Ya, untuk terus berhenti bukanlah satu perkara yang mudah kerana Ty percaya bukan pasangan Ty sahaja seperti ini kerana dia telah merokok sejak di usia remaja lagi. Walaupun perkara ini sebenarnya tidak seharusnya berlaku tetapi naughty boys are exist gais. 

Setelah percubaan untuk berhenti merokok hanya berlaku selama 2 hari je gais , si dia terus demam ibarat demam malaria. Dan kerana dek situasi itu, dia cuba untuk mengurangkan pengambilan rokok pada setiap hari. Andai kata , dulunya dia boleh merokok hampir 10 batang sehari, si dia cuba menahan nafsu daripada merokok dan mengurangkannya daripada 20 batang sekotak untuk bertahan ke 3 atau 4 hari.

Ikhtiar lain yang Ty juga cuba membantu dia dengan menghadiahkan Vape perisa yang tidak mempunyai bahan bahaya seperti kandungan nikotin untuk si dia di hari jadinya. Sebagai permulaan memang kelihatan sukar dan kekok untuk membiasakan diri tetapi lama kelamaan dia mula selesa.

HEAT – NOT-BURN (HNB)
Gais! Tahu tak selain vape yang kita semua sedia tahu , terdapat alternatif lain juga yang mana ianya tidak sama dengan rokok biasa atau rokok elektronik.


Heat-Not-Burn (HNB) ini sebenarnya merupakan satu alat seperti rokok yang tidak membakar dan lebih kepada produk tembakau yang dipanaskan. Bagi mereka yang sukar untuk berhenti merokok secara mendadak atau yang hendak beralih ke alternatif yang kurang memudaratkan , alternatif HNB ini boleh menjadi pilihan mereka, kerana HNB boleh memberikan pengguna nikotin yang mencukupi dengan tidak melalui proses pembakaran. Umumnya, pilihan ini kuranglah kemudaratannya berbanding dengan rokok tradisional yang memerlukan api dan kebakaran.

Tidak dapat dinafikan bahawa tidak merokok adalah pilihan terbaik. Tetapi bagi mereka yang ingin meneruskan, mengetahui pilihan yang mereka buat dan risiko diambil, dapat membantu mereka untuk membuat keputusan yang lebih baik serta lebih tepat.

8 comments

 1. Harap perokok yg baca post ni boleh stop merokok

  ReplyDelete
 2. Nice. Nie boleh share dengan kawan yang peminat rokok tegar nie yang berusaha nak berhenti. Tapi betul la - perokok kalau berhenti tetiba, memang jatuh sakit kan.

  ReplyDelete
 3. hakikatnya rokok n vape pon ade bahayanya...nk sihat stop merokok n kalau boleh jgn merokok...kesan rokok kpd penghidu asap rokok lagi bahaya..

  ReplyDelete
 4. This is a very good information sharing. Smoking destroys us. Please la sedar guys. Smoking has no benefits.

  ReplyDelete
 5. Agak payah untuk minta perokok tegar untuk berhenti merokok. Macam-macam alasan diberikan walaupun fakta bahaya rokok sudah terbentang depan mata. Geram juga rasanya. Semoga perokok tegar cepat sedar kesilapan mereka.

  ReplyDelete
 6. betul.. kalau org dah mula.merokok nK draatik berhenti mmg dia akan sakit . slowly kena kurangkan atau pilih opt lain

  ReplyDelete
 7. perokok akan beri macam macam alasan utk terus smoking. susah nak stop tak mustahil

  ReplyDelete
 8. Saya ada kawan yang dah berhenti merokok. Masa mula-mula berhenti rokok dia demam dekat seminggu.

  Wife dia suruh sambung isap rokok asalkan tak deman teruk sangat. Mengamuk dia kat wife. Orang bermatia-matian nak berhenti merokok disuruhnya sambung merokok.

  Kelakar pulak bila teringat balik.

  ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

© Yanty Lee. Design by FCD.