Balik Kampung di Musim Perayaan - 9 jam

7:16 PM Yanty Lee 3 Comments


Salam u olls ,

Sungai Buloh - Rawang ; selepas subuh 6 Feb 2016

Asal ada cuti perayaan atau musim cuti mesti semua pun sibuk nak balik kampung walaupun bukan perayaan untuk di sambut pun. Saja nak balik bercuti dengan keluarga dan yang sewaktu dengannya.

Raya Cina lagi sehari dua ja, Ty pun sibuk balik Penang. Nak gak sambut CNY, kononnya Daddy kan cina. Ahaks! Sebenarnya cheq tak kebuloq pun nak balik sebab taw mesti jem berejam-rejam sambil berpanjang lela.

Tapi cheq balik ni atas urusan peribadi; Mr.Reddy dan Daddy

Sepanjang perjalanan dari sebelum Subuh yang gelap gelita sampai dah cerah, jalan raya penuh sesak dengan kereta tapi traffik slow nak mampuih. Patutnya 5 6 pagi orang baru liat nak bangun ini dah atas jalan dok drive bukan kapoq bantal buchuk.

Jem! Kenapa selalu jem dikaitkan dengan musim perayaan sampai dah set in mind semua orang asal cuti panjang mesti jem punya la. Apa yang punca jem sepanjang jalan Ty lik hari ni ialah sebabkan kemalangan dan sikap rakyat Malaysia yang keypochi. Sikap memandu yang merbahayakan diri sendiri dengan cuai atau letih dsb itu perkara biasa. Yang keypochi ni part paling keji sebabnya mereka perlahankan kenderaan semata - mata nak tengok apa yang berlaku. Snap photo viralkan, feeder yang pantas kononnya,l epas tu lancarlah semula perjalanan.

Paling tak faham,  all the way break-ing tapi tak tahu apa punca sampai ke sudahnya. Prrffftt.


Alhamdulillah , selamat sampai Pulau Pinang selepas hampir 9 jam off & on tersangkut dalam kesesakkan jalan raya.

Sedihnya tak dapat ke Perlis untuk raikan bersama majlis perkahwinan sepupu. Kurang satu family belah lelaki. Melepas lagi keinginan melantak nasi minyak. Masih mode selamat berdiet la kononnya. 

Oh. Mungkin juga bakal hanyut istilah diet untuk seminggu. Rugilah back to Penang - heaven of food tapi diet. Silap - silap Raya baru dapat balik lama lagi. Pengurusan cuti 2016 semakin kejam.

Apapun,  Happy Holiday and Gong Xi Fatt Choi!

3 comments:

  1. mujurlah sy berasal n bekerja di Kelantan..

    ReplyDelete
  2. 9 jam T_T mak aihh. kebas bontot. I kampung dekat je, Melaka. and tak pernah balik waktu jem. selalu raya ke 3,4 baru balik. malas nak lama lama dlm kete. jem sikit penah la

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen