Rope Walk | Lorong Kulit

Tuesday, March 25, 2014

Salam u olls ,


Rope Walk atau juga dikenali sebagai Lorong Kulit yang terletak berdekatan dengan Stadium Pulau Pinang. Landmark lain yang juga berdekatan dengan kawasan ini ialah seperti Penjara dan Hospital Besar.


Merupakan tempat atau pasar pagi yang menjual pelbagai jenis barangan ; pakaian , keperluan rumah , mainan kanak - kanak , barangan antik. Terdapat juga pelbagai jenis minuman dan makanan dijual di kaki lima dan di astaka bersebelah dengan tapak perniagaan di Rope Walk ini.

Zaman sekolah dulu , Ty dan geng hoki juga teman rapat Ty kerap juga ke sini selepas latihan sukan sebelum sesi persekolahan bermula pasa sebelah petang. Tapi sekarang , Ty ke sana hanya singgah untuk berjumpa dengan BFF Ty ; Ain yang juga merupakan salah seorang peniaga di Rope Walk. Ain dan mak ciknya bekerja dengan papa dia dengan menjual barangan antik yang didapati dari seluruh pelusuk dunia. Sementara  tu,  papa Ain pula beroperasi di kedainya sendiri; Kenangan Silam di Campbell Street.

Rata - rata peniaga akan datang awal untuk memulakan perniagaan masing - masing. Seawal jam 8 pagi lalu lintas mula sibuk di kawasan ni. Nak cari apa atau makan apa semuanya ada. Macam - macam ada juga macam - macam ragam orang di  sekeliling. Suasana pagi yang riuh rendah dengan kesibukan orang ramai yang datang ke situ. 

Di pintu masuk ke tapak Rope Walk , ada di jual pelbagai jenis air untuk menyejukkan tekak dan air minumam berperisa Cokelat selalunya menjadi pilihan dan kegemaran pengunjung di situ.  MUST TRY!

Nanti ke Penang jangan lupa singgah tau  dan pasti teruja. 

6 comments

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

© Yanty Lee. Design by FCD.