Singapore Day Trip - Percutian Jimat Saya

8:58 AM Yanty Lee 22 Comments


Alhamdulillah , rezeki Ty dapat ikut peserta / pelancong dari Malaysia bercuti santai di Singapore bersama - sama dengan team media atas jemputan daripada travel agen Percutian Jimat Saya.


Pakej ke Singapore yang ditawarkan oleh Percutian Jimat Saya (PJS) sangatlah MURAH. Hanya RM135/- seorang sahaja dan bagi yang ingin ke USS , harganya RM330/- seorang termasuk tiket masuk.

Berbaloi - baloi !

Bergerak dari KL Sentral , malam hari Jumaat. Jadi bagi yang nak bawa diri lepas penat bekerja sangatlah boleh. Naik bus , tido tengok - tengok bangun dah pun sampai oversea gitu.


Pihak travel agen akan brief dan pastikan semua peserta isi "White Card" untuk urusan masuk keluar di Singapore. Janji passport mesti ada. 


Peserta / Pelancong akan di beri sedikit snek dan air mineral untuk kudapan malam sebelum dibuai mimpi indah.

Botol air jangan dibuang , boleh digunakan di tandas-tandas yang tidak ada pili air untuk beristinjak

Sebelum Subuh , kami selamat sampai di RnR Gelang Patah. Di mana , semua peserta / pelancong boleh mandi , solat juga sarapan pagi. Pihak PJS hanya menyediakan Nasi Lemak untuk sarapan kecuali minuman. Di sini juga pihak PJS akan sekali lagi semak samada semua peserta dah siap isi ke tak White Card.

White Card - 2 keratan. Satu serah nak masuk Singapore & satu lagi simpan baik-baik untuk serahan sebelum keluar dari Singapore.

Don't(s) in Singapore
1. No chewing gums
2. No cigrattes. (Not more than 3 boxes unwrapped - Not full unless one of it being used)
3. Google sendiri.

Okay , nak tahu mana je Ty berjalan sakan seharian suntuk di Singapore? Check this out , man!

1. Merlion Park


Merupakan hot spot wajib setiap pengunjung yang datang untuk singgah dan bergambar sesakan - sakannya.


"Merlion" gabungan daripada Mermaid dan Lion . Digelar "Mama Merlion" yang mana sentuhan dari separuh ikan dan singa.

2. Gardens by The Bay




Ada 2 dome yang menempatkan jenis -jenis bunga 4 musim tapi nak masuk kena bayar , maybe some other days. Taman tasik yang penuh dengan bunga teratai. Tenang sangat. Serombong asap yang sangat unik dengan hiasan seperti pokok. Waktu malam dengan cahaya lagi cantik.

3. Bugis Street



Tempat membeli belah dengan harga yang murah. Janganlah bandingkan duit MYR dengan SGD pula. Tapi boleh - lah nak dapatkan keychain , fridge magnet ataupun baju t shirt di sini. 

4. Kampung Gelam




Kawasan yang penuh dengan sejarah di kalangan orang - orang Melayu terutamanya. Nama kampung ini berasal dari sejenis pokok yang banyak didapati suatu ketika di Kota Singa.

5. Restoran Zam Zam


Kedai makan yang direkemenkan untuk singgah dan makan tengahari. Untuk makan tengahari , PJS tidak sediakan maka ongkos SDN BHD. Boleh kongsi-kongsi.




MESTI CUBA ! Air Katira ; SGD2. Sedap , rasa dia nak soya ke bandung gitu tapi uniknya tu memang menyesal kalau tak rasa. Sayangnya laku dan laris , tak sempat nak rembat tapau 1 sebelum balik. Antara makanan yang Ty kongsi dengan Bro Framestone & Sis Iena ialah Nasi Beriyani Daging & Murtabak Ayam. Anggaran makan tengahari RM21/seorang.

6. Masjid Sultan



Kewujudan Masjid Sultan ni sejak tahun 1975. Adalah yang tertua di Singapore juga bagi orang Johor. Dijaga dengan rapi tak kira di luar mahupun di dalam. Antara bahan yang digunakan di sesetengah bangunan katanya adalah hasil kreatif dengan menggunakan botol kicap yang disumbang oleh orang - orang miskin dahulu kala.

7. Street Art di Haji Lane






Damn s p e e c h l e s s bila dapat tengok betapa superb cool nya lukisan di dinding kat sini. Hampir kesemua dinding leret kedai penuh dengan lukisan yang memukau mata. Kat sini boleh lepak santai , ada pub , bar dan cafè - cafè hipster.

Nak ke Sentosa Island , ada 2 cara ; naik MRT / naik teksi SGD10

8. Sentosa Island


Jom masuk Casino! Tak ada apa nak dihairankan sebab di sini orang Malaysia hanya perlu tunjukkan passport sahaja dah boleh masuk secara percuma. Tak kira la bertudung atau tidak. Gamble tu tak payahla. Sekadar nak lepak tengok dan dapat minum air percuma bolehlah masuk. Kalau bagi warga Singapore sendiri , mereka masuk dengan bayaran dikenakan SGD100.



Gambar je , tak masuk pun.

9. Papa Merlion


Kalau pada awal kita berkenalan dengan si mama , dan sebelum balik serempak pula dengan papa nya di Sentosa Island.

10. Palawan Beach




Kawasan pantai yang sangat cantik tuk tengok sunset. Jadi kami naik tram ke sini. Bukan sekadar tengok matahari terbenam , macam - macam ada tuk cuci mata. 

Lepas layan perasaan kat tepi pantai , masa untuk balik. Berkumpul dan bergerak ke Imigeresen. Berhenti di RnR Machap untuk mandi , solat dan makan malam. Dan dalam 2 pagi hari Ahad , selamat sampai di KL Sentral.


Walaupun one day trip , nampak padat tapi sangat berbaloi dengan harga pakej PJS yang tersangatlah murah. Trip ala backpackers. Barulah namanya traveller!

" 20SGD sudah lebih dari cukup tuk ke Singapore "

Kalau berminat , bolehlah terjah / hubungi pihak PJS sendiri di :

Facebook : Percutian Jimat Saya
Instagram : @percutianjimatsaya
Telefon : 0109834622

Untuk makluman , banyak lagi pakej percutian yang PJS tawarkan , contohnya seperti Mabul (boleh search di blog ini sebab Ty ke Mabul dengan PJS) , Royal Belum ,  Hatyai , Korea , Melbourne , dan banyak lagi. 

Jom plan next vacay!

22 comments:

  1. Kak ty bestnyaaa rasa rugi tak ikut fuhh yaya tak pernah pergi singapore lagi :')

    ReplyDelete
  2. Wah menarik jugak ye pakej percutian jimat saya nie..kalau ada rezeki teringin jugak nak ke Singapore..

    ReplyDelete
  3. Wah menarik jugak ye pakej percutian jimat saya nie..kalau ada rezeki teringin jugak nak ke Singapore..

    ReplyDelete
  4. Tak pernah p lagi. Hadoii syoknya.

    ReplyDelete
  5. Tak pernah p lagi. Hadoii syoknya.

    ReplyDelete
  6. Pernah ke Singapore tapi masuk ke USS je..x de round kat Singapore..boleh masuk dlm kiv list next time..

    ReplyDelete
  7. Bestnya! Rasa macam nak prgi jugak!!!!

    ReplyDelete
  8. Waaah, bestnya dapat gi Singapore
    Ok, masuk dalam bucket list untuk next trip

    ReplyDelete
  9. Waaah, bestnya dapat gi Singapore
    Ok, masuk dalam bucket list untuk next trip

    ReplyDelete
  10. Wah, bestnya..... Rasa macam sedap dan menyelerakan je makanan tengahari korang he...23x

    ReplyDelete
  11. 20SGD waggg murahhh hahaa , lama tak pergi singapore, walaupon dekat je sebenarnya

    ReplyDelete
  12. Ada pakej untuk budak2 jugak ke?

    ReplyDelete
  13. wah...murah...thanks Ty share contact tu..nak pi jugak la

    ReplyDelete
  14. Bestnyer..memang dah lama nak p Singapore gak..maklumlah dekat je kan..Tapi kena kumpul duit lebih sikit..Ekonomi USD dn MYR macam tak seimbang..

    ReplyDelete
  15. Bestnya..nak pergi singapore gak..belum pernah pergi

    ReplyDelete
  16. Menarik ni! Akak last dapat gi Singapore tahun 2002 ... rindu ngan Pulau Sentosa! Next time nk bawak² la kalau ada rezeki :)

    ReplyDelete
  17. walau sehari pun dah banyak tempat boleh pergi kan...

    ReplyDelete
  18. Eh murah juga bajet ke Singapore ya...boleh try nanti

    ReplyDelete
  19. tang makan tu brenti and prati lama sket.. ehehe.. dapnye !!!

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen