Jadi Seperti Saya Bukan Rashid

9:21 PM Yanty Lee 12 Comments


Salam ,
Ok , straight to the point. Sebenarnya Ty memang tak ambik port apa yang terjadi sangat di sekeliling. Tapi bila fenomena #jadisepertirashid berleluasa sampaikan menjadi bahan berita di buletin utama TV3, ini memang menakjubkan. 

Bagi yang kaki layan game ataupun suka melayan Facebook , mesti tahu dengan applikasi permainan yang mengarut - mengarut ni - #jadisepertisaya. Klik pada permaianan lepas tu akan generate lah keputusannya.

Bab ini , Ty memang tak main dan layan. Nak like dan komen apatahlagi scroll wall Facebook pun tidak. Jarang berlaku la nak boom Facebook atau Instagram kengkawan.

Tapi

Ampun , Ya Allah kenapa lah tertekan men natang ni.

Ya.  Ty tak tahu kenapa boleh terklik dan tak sabar pula tu nak tahu keputusan , walhal kelakar dah baca hat kengkawan yang pulun main. Majoriti sama ja jawapan komputer generate ni. Cumanya yang Ty nya ni memang rare sikit dan lain dari mereka.

Terbeliak mata. Isu panas! HUTANG , u olls. Hampir 50 like dan beberapa komen juga la dari kengkawan. Ada kata baguih , pastu sedar diri kalau tak berkemampuan.

Gulp. Setuju sangat pada komen depa - depa ni. Kalau kita tak mampu , hidup lah dengan kemampuan kita sendiri takyah nak lagak bergaya sampai tahap head to toes u olls berjenama antarabangsa demi jangan "standard". kepala hotak ang ! Tapi hutang bertahun sana sini tak langsai. 

Jangan pula , bila si yang meminjamkan nak minta hutang dengan yang meminjam tu sampai tahap dari Whatsapp ke SMS ke Call tak berjawab. Sedangkan masa nak pinjam tu tak sampai seminit kawan tu tolong. Mana air muka ang noh? Sampaikan orang yang nak minta hutang pula rasa segan. 

Beringat , bukan semua orang hidup senang. Adakala orang lain pun ada masa perlukan atau terdesak dengan Ringgit Malaysia atas urusan masing - masing. Kalau empunya boleh berusaha cari duit , kenapa diri sendiri tu tak usaha juga? Jangan pernah hidup dengan penuh alasan ataupun mengharapkan simpati mahupun mengambil kesempatan ke atas orang lain.

Kredit to Nakbebel

Mungkin boleh cuba cara ni tuk bayar hutang keliling pinggang tu.

Tips untuk bayar balik hutang :
1. Catit berapa jumlah yang dipinjam
2. Catit dari siapa dipinjam
3. Bayar sikit - sikit setiap kali dapat gaji dan catit tarikh , jumlah yang dibayar.
4. Elak dari pinjam dari B semata-mata nak bayar kepada A.
5. Cut cost persendirian / bajet.

Sedar tak sedar , In sha Allah langsailah hutang tu. Takkan nak tunggu esok ni mati dengan harapan semua pakat dok kata "Saya halalkan" pula. Agak - agaklah der!

Senang cerita #jadisepertiYantyLee pinjam hari ni esok bayar kata my.vonvon.me . Well benda baik , kena la ikut, kan?

12 comments:

  1. Hahaha.. betul. Yun Sing ni terkenal dengan 'pinjam duit org ingat nk bg balik.. org pinjam duit xingat pula bila dia pinjam' Bahaya xD

    ReplyDelete
  2. Hahaha.. betul. Yun Sing ni terkenal dengan 'pinjam duit org ingat nk bg balik.. org pinjam duit xingat pula bila dia pinjam' Bahaya xD

    ReplyDelete
  3. Bab nie paling takut...nk pinjam mmg mudah..nk bayar tu hurmm kalau terlupa hutang la sampai ke tua..tu bab lupa klu sesaja..sendiri mau ingat la kn..hehehe

    ReplyDelete
  4. Bab nie paling takut...nk pinjam mmg mudah..nk bayar tu hurmm kalau terlupa hutang la sampai ke tua..tu bab lupa klu sesaja..sendiri mau ingat la kn..hehehe

    ReplyDelete
  5. Saya ni dah lama menantikan org tu bayaq hutang, ada jumpak bila time balik kampung tapi tak pula cerita bab duit yg dia nk langsaikan..tggu punya tggu dah lebih 10 tahun..masih menantikan janji manis.

    ReplyDelete
  6. hahaha setuju sgt2 la. orang nie kalau berhutang bukan nak ingat pun kita pula yg nak beringat kat depa.padahal depa yg berhutang senang lenang ja dgn duit kita.

    ReplyDelete
  7. HAHAHAA .. terjebak jugakk . heee .. yana pon sama , bila hutang org , once da ada duit trus settle hutang depa , bit then when it comes to them , depa lupa yg depa ada hutang kita . hhuhu

    ReplyDelete
  8. Ermmmm...mcm tu lah manusia yg tidak pernah bersyukur.suatu hari nanti dia tahu la langit tinggi rendah.

    ReplyDelete
  9. heheh rasanya ramai yg menunggu 'dihalalkan' kot. tu ramai jenis tak kisah tak bayo hutang lagi lagi kalau orang yang rapat

    ReplyDelete

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen