BR1M 2.0 - Syukran Rezeki Dari Allah SWT

12:00 AM Yanty Lee 14 Comments

Salam u olls , 


Baru - baru ni Ty ada kongsi yang Ty ada menerima SMS mengenai penerimaan BR1M 2.0 seperti di dalam entri ; BR1M 2.0 - Alhamdulillah . Sebab kan hal ini , Ty amik cuti dan pergi ke lokasi yang disuruh itu dengan Qaseh selepas Ty hantar mummy dan Kak Nora ke pejabat. 

Lebih kurang jam 9 pagi kami dah berada di lokasi dan telah ramai pun beratur untuk mengambil surat pengesahan penerimaan BR1M 2.0 sahaja. Baucer BR1M telah diberikan mengikut 2 sesi pada hari Sabtu ; 23 Februari yang lepas. 

Al kisah , pada mulanya nama Ty tidak ada pada senarai bujang. Ye , Ty sangkakan hanya menerima Baucer BR1M 2.0 yang berjumlah RM250. Rupa - rupanya , Ty layak untuk menerima baucer BR1M bernilai RM500 kerana Ty ada senaraikan tanggungan seperti abang OKU dan adik bersekolah. Syukran , Alhamdulillah. Rezeki Ty. Nampaknya , balik Penang nanti , kena belanja dan kongsi bersama abang dan adik Ty.


Ty ikut Kak Zila dan Kak Eila ke Pusat Komuniti Presint 11 untuk dapatkan baucer BR1M 2.0. Selepas sedikit taklimat daripada Ahli Parlimen UMNO Putrajaya , semua penerima pun dapat lah baucer masing -masing. Memandangkan anak Kak Zila , Aqish tak berapa sihat , jadi kami terus balik daripada menukarkan baucer tersebut kepada wang tunai. Oh kami ke IKEA untuk menikmati MEATBALL sebenarnya.


Alhamdulilah , sesungguhnya bahawa rezeki terletak dalam kekuasaan Allah atau di tangan Allah, bukan di ta­ngan makhluk. Oleh itu , Ty bukan haiwan ye u olls. 

Apa yang plan Ty dengan duit BR1M ni , Ty pun tak pasti lagi. In Sha Allah , Ty akan menggunakan dengan bijak dan simpan sahaja kot sekiranya tiada apa - apa yang memerlukan untuk Ty menggunakannya.

Kata-kata pedih yang Ty suka dari salah seorang mak cik ; BR1M umpama Seorang ibu menyusu anaknya , tapi anaknya lupa diri dan tinggalkan ibunya bila dah berjaya yang langsung tak kena jasa ibunya. Konon macam BN dah beri pada rakyat yang memerlukan , bukan meminta diundi pada PRU tapi renung-renungkanlah. Dalam maksud dan kata -kata tu kan. What say YOU?

Thank U Allah , Thank U BN.

14 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Domino's for Dinner

10:53 PM Yanty Lee 8 Comments

Salam u olls ,

Apa korang makan untuk makan malam hujung minggu ni?


Mummy Ty dah masak Nasi Goreng tapi tak cukup dan mummy minta orderkan McD / Burger King. Malangnya McD tak ada delivery service di Putrajaya. Burger King pula dah tak boleh buat order walaupun lagi 2 minit ke 9.30 malam dan katanya sebab hujan. Huh. Kempunan mummy Ty nak makan burger.

Ty saja online dan jejak ke website Domino's , Ty hanya order BBQ Chicken Wings , Banana Kaya  dan   Chicken Lasagne , itu je pun dah RM31.15 hokeyh u olls. Yang bersyukurnya , ada extra Banana Kaya. Bak mummy kata , special deal kot dapat. 





Alhamdulillah , kami kenyang makan bersama sambil layan drama kat tv3 , Janji Shirah. Happy Ending.

Oklah , nak prepare baju untuk kerja esok. Good Night u olls.


8 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

I-City with Zara Arissa

7:40 PM Yanty Lee 10 Comments

Salam u olls , 


Last Friday night , Ty dan family juga Zara Arissa with her papa & mama menjejakkan kaki ke I-City, Shah Alam.

Memandangkan my mummy pun teringin sesangat nak pergi , jadi sekaligus la plan journey ke sana. Kira still a birthday celebration buat si kecik Zara Arissa yang dah genap setahun pada hari Khamis bersamaan 21 Februari yang lepas dan telah ada sambutan kecil-kecilan di rumah Ty di Putrajaya memandangkan mama nya ; Kak Nora ada urusan di Putrajaya.

Okay , Ty hanya mampu bergambar dengan lensa DSLR Nikon sedikit sahaja sebab papa Zara Arissa lupa nak caj bateri. Oleh yang demikian , terpaksalah masing - masing dengan lensa gadjet masing - masing termasuklah mummy Ty. Pakat bawa hala tuju masing - masing di sekitar I-City. Jenuh dok calling la Whatsapp-ing. Landmark nak jumpa balik ialah pokok Krimas , haha.

Sayangnya , kami semua tak berkesempatan untuk masuk ke Snow Walk kerana ada baby tak dibenarkan. Naah , meh cuci mata dengan gmabar - gambar dengan design lampu yang sangat cantik . 

Zara sempat take a ride dengan her papa kat track ni.



















Fuh ! Banyak juga rupanya Ty amik gambar dari Note Ty ye, lepas berjalan sampai kaki lenguh sudah , kami berehat sebentar di sini (gambar bawah) . Papa Zara sempat layan racing kereta ; as he says "I'm the only boy". Sporting betul Zara's mama & papa. 


By 11 something baru kami semua gerak balik , nanti Zara dah besar acaner pula la rupa I-City ni ye. Maybe dah boleh masuk ke dalam Snow Walk next time. In Sha Allah. 


Raya Cina nak hampir ke penghujungnya , jadi Ty nak ucapkan Happy Chap Goh Mei bagi penganut beragama Buddha.

Huh , seminggu umah Ty riuh dengan telatah si kecik Zara Arissa tapi sekarang dah sunyi. Rindu pula, perkara paling best yang Ty dan Zara sama - sama buat bersama ialah pada hari jadi Zara yang pertama , Zara drive dengan Ty sahaja pergi jemput tok mummy dan Auntie Ros dari tempat kerja. Cer korang bayangkan?

Malam semalam mengubati rindu dengan bervideo call melalui Tango. In Sha Allah , balik Penang nanti boleh jumpa Zara lagi. 

10 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

WHATSAPP Versi Terengganu.

8:38 AM Yanty Lee 10 Comments

Salam u olls,

Happy weekends.
Okay, ada Geng Whatsapp among the bloggers; Cikali do share a joke last night tapi Ty dah tidur. Maka Ty hanya sempat baca tadi.

Jom layan al kisah WHATSAPP Versi Terengganu;

Sebelum akak nikoh,tok kodi ngesoh name ic pengatin laki.kodi kata nok tanye soalan skit.pengatin laki debo doh ni.

Kodi: lame dh kenal hok puang ni?

Pgntin: dlm 2 thn lbih

Kodi: hoo molek la...mesti g dating sokmo ni dok?

Pgtin:kdg2 je Tok.dia trg sy duk kl

Kodi: Doh xjupe,org muda leni org ngorat wat sek sokmo la ni

terangkat pggung pgntin&wali dengor soalan tu*

Pgntin: Mnada Tok,kang haram!

Kodi:bakpe haramnye,kang ada niat nok nikoh.wat sek la.barang percume!

Wali: hoi! mung tok kodi jgn wt aib ank nantu aku gitu depang org rama ning!!!!

Kodi: ce wt mari talipon mung aku nk cek

*kodi mitok ngan pgntin*

Pgntin: talipon saya ikut suka saya la nk save menda pun

Wali: wi la awang eh kalu mu rasa mu dok wat

*ketor tangan pgntin bg fon ke kodi,muka meroh merang doh*

Kodi: doh ni fail natang ape?wat sek la ning ke org panggil menda gining?

*wali cepat2 bangun g tengok,pgntin pun sama naik...saksi bejerebat atas belakang*

Ramai2 pakat kata "oooo WHATSAPP!!!" sebut la betul2

Haha.Faham dop?

lOl.
posted from Bloggeroid

10 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

BR1M 2.0 - Alhamdulillah

4:43 PM Yanty Lee 16 Comments

Salam u olls,

Okay , penantian itu satu penyeksaan

Akhirnya Ty dapat juga maklum balas melalui SMS sahaja mengenai penerimaan BR1M 2.0. Kenapa Ty kata menanti dengan terseksanya , sebabnya selepas je Ty dah emel kepada [email protected] untuk nak tahu status kelayakan , dan syukur Ty LAYAK ! Dan ada pula yang dah pun dapat surat dan sebagainya untuk pergi ambil. Dan hanya menganggap pemberian BR1M 2.0 diberi mengikut peringkat.

Namun , hari - hari balik rumah mesti check peti surat namun hampa belaka.

Tapi , selepas balik dari makan malam dengan mummy , sister dan sis Nora' and her hubby ; bro Zainol also baby ; Zara Arissa di Red Wok , Bangi terus buka handphone yang ditinggalkan gara - gara tak ada bateri - kena caj. Berkobar - kobar gitu , sebab terima SMS dari Kak Zila , dia dapat dan menanyakan samada Ty dapat tak. 


Baca je SMS yang Ty terima ,tersengih sampai telinga u olls, gumbira la kunun kan. Teruja gila baq ang! Tido malam semalam pun lena.

Terima kasih atas segalanya. 

16 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Masih Aku Cinta - Shila Amzah

12:41 PM Yanty Lee 16 Comments

Salam u olls ,

Rasanya 1Malaysia dah tahu al kisah cinta si cantik , Shila Amzah. Tapi Ty sibuk dan tak tahu pula perihal lebih lanjut pasal gossip -gossip artis ni. Hari ini Ty seperti dipanggil untuk tengok video yang dimuatnaikkan Shila Amzah di Youtube. Lepas kawan - kawan Ty berborak hal percintaan Shila & Shanaaz masa hang out Ty bersama mereka sempena CNY dan sambut birthday girl , Affida di Chili's Gurney Plaza,Penang baru ini.


Okay , this video brought up by her that she sang the song Ombak Rindu memang sedih and as Ain said. Pity her but do understand her feeling til dia bawa diri alone to a place. Chaiyok-chaiyok , Shila! 

After the issue , ramai mentioning that Shila ada lagu baru dan ditujukan khas kepada Shanaaz yang , bertajuk Masih Aku Cinta. I just do love the lyric so much! Repeating listening it,u olls. I hope she will be better and everything will be fine.Amin.

Jom layan lagu baru ni , 


 Masih Aku Cinta - Shila Amzah

Biarpun kau tak lagi ada dengan ku
Takkan ku bisa melupakan mu
Cara mu,memanggil nama ku
Terasa seolah kau masih ada

Jauh di dalam sanubari ku
Tak ku relakan pemergianmu
Namun ku,’kan selalu doakan mu
Agar kau takkan terus terluka

Kau kan temui bahagia
Walaupun aku tidak bersama
Jangan kau gusar
Aku akan selalu ada
Dari jauh engkau masih ku cinta
Dari jauh aku masih mencinta

Takkan pernah ada penggantimu
Yang mempertahankan ku sepertimu
Satu dunia,menentang cinta kita
Akhirnya kita terpisah jua

Yang mengenal mu cuma aku
Tidak ku menyesal mencintaimu
Yang ku harapkan
Kau juga mendoakan ku


I am so speechless with the lyrics.

16 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Air Asia : Free Seats are BACK!

8:18 PM Yanty Lee 4 Comments

Salam and hye u olls,

I was reading a news regarding our veteran actor; Kuswadinata, where he is in critical condition and were admitted in Ampang Hospital tru Berita Harian on my mobile. Hope he'll get better soon. Amin.

But, yeah there is but because I saw this cool title of news. And it is the free seats from Air Asia are back again,u guys!



Let's grab it! Oh yeah; the promotion starts tomorrow. For further more, check out on this articel ; Air Asia tawar 10,000 tempat duduk percuma esok

Alright guys,let see will I manage to get a seat or not tomorrow. praying hard-finger cross

For those who got it, enjoy your journey!
posted from Bloggeroid

4 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Wordless Wednesday - Trend Moden

11:23 AM Yanty Lee 6 Comments

Salam Rabu u olls , 


6 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Vituperation

4:30 PM Yanty Lee 4 Comments

Salam u olls  &  Salam Juma'at ,

In Islam , Hari Jumaat adalah penghulu segala hari kerana ;

  1. Nabi Adam a.s dijadikan ;
  2. Nabi Adam a.s dimasukkan ke Syurga ;
  3. Nabi Adam a.s dihantarkan ke Bumi ;
  4. Nabi Adam a.s wafat ;
  5. Akan berlakunya Hari Qiamat ; dsb.
Saudara seIslam Ty , yang perkara ke-5 pasti semua antara kita gerun tapi sedar tidak apa yang dah kita dah lakukan pada hari Jumaat yang tersergah indah dengan izinNya kita masih mampu bangun dan menghirup nafas untuk teruskan kehidupan seharian pada setiap detik , sudahkah bersyukur kepadaNya?

Ty sedar , Ty juga tak sempurna mana , kerana tidak semua insan dijadikan sempurna. Masih berusaha , In Sha Allah. 

Tapi

Cuba kita fikir dan renung, dalam sehari, berapa kali kita mengumpat dan mengata? 

Untuk hari yang mulia ini, pun cukup lah untuk direnungkan. Hormatkah kita pada hari Jumaat yang diberi peluang untuk bertaubat dan insaf tetapi mensia-siakannya.

Apakah maksud mengumpat?
Mengumpat ialah menceritakan atau menyebut keburukan atau kekurangan seseorang kepada orang lain. Rasulullah S.A. W. menjelaskan mengenai mengumpat seperti sabda baginda bermaksud “Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya” (Hadis Riwayat Muslim)

Bukan sekadar melilit dan mengerjakan solat sahaja kiraan amalan di dunia untuk ke sana nanti. Renung-renungkanlah , ye! Cerminlah diri itu dahulu siapa , tak ada cermin - boleh pergi beli gantung sebesar ruang di  rumah dan nilai.

AWAS !
Dosa mengumpat hanya layak diampunkan oleh orang yang diumpatkan. Selagi orang yang diumpatnya tidak mengampunkan, maka dosa itu akan kekal dan menerima pembalasannya di akhirat.

Dan kepada menjadi mangsa diumpat ; 

Sebaik-baiknya memaafkanlah mereka yang sememangnya tidak ada kerja berfaedah untuk dilakukan dan ketika berborak. Namun terserahlah kepada individu masing-masing , jika tidak , maka terseksalah si pengumpat dan geng mulut jahanam nya itu. 

Ha tak gitu u olls?

Disebabkan mengumpat terlalu biasa dilakukan, maka ia tidak dirasakan lagi sebagai satu perbuatan dosa. Hakikat inilah perlu direnungkan oleh semua. Mengumpat dan mencari kesalahan orang lain akan mendedahkan diri pelakunya diperlakukan perkara yang sama oleh orang lain.

Bak kata kawan Ty , mana kita pergi mesti ada puak yang tak ada kerja berfaedah ini. Tak kira muda atau tua , semua sama naik. Patutnya lagi tua , beringat-ingat dan mengingatkan yang muda untuk tidak bermusuh-musuhan dan membetulkan keadaan tapi lagi bagi keruh keadaan ada lah.  Fenomena "vituperation" atau dikenali sebagai mengumpat ni, satu fenomena biasa ye agaknya. 

Akhir kata , 

Harus si pengumpat dan si mengata serta si mengapi sedar dan insaf dari perbuatan mengumpat dan memburuk-burukkan orang lain itu berdosa besar. Sedar dan perbetulkanlah kesalahan sendiri daripada menyalahkan orang dan juga hendaklah berasa malu apabila memperli kecacatan orang lain. Ini kerana mencela kecacatan fizikal seolah-olah mencerca Tuhan yang menciptakan.

Selamat merenung dan beringat-ingat.
Dan jangan jadi macam situasi kat bawah ni ye u olls. (Kantoi!)
Sssshhh......... , (mulut muncung) *tanda orang diumpat dah datang* dan cepat tukar topik. 

Ini Semua POYO!

4 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Dia Maha SegalaNya

9:31 PM Yanty Lee 2 Comments



Allah tak memberi orang yang kita inginkan, Allah cuma beri kita lihat orang yang kita sayang tu bahagia -#SetiaHujungNyawa;hairulazreen
posted from Bloggeroid

2 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Spontaneous Thursday - Kencing Hancing

3:14 PM Yanty Lee 0 Comments



" Sekali kena kencing , selamanya bau hancing ! "



0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Oreo Crepe

4:27 PM Yanty Lee 10 Comments

Salam u olls,

My first time tasting the crepe.


And seems I don't really love the "durian crepe" as it hits the market nowadays,so I just give a tried for the new menu of crepe.



It's "Oreo Crepe".

The taste is sweet and just nice,the oreo biscuit were wrap together with Vanilla Cream.

O'..I got 'em at Pasar Tani,Precint 2.
posted from Bloggeroid

10 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Instead of

9:56 PM Yanty Lee 4 Comments


U.....



" A lot of problems in the world would disappear if we talk to each other instead of about each other. "



I wonder what is my mistake to you,yet it turns to hatred and u spread words surrounding u til all of 'em hates too. Its OK for me, for you to ΜALAS to talk to me anymore but remember in our religion for after 3 days not talking to one another u never gonna smell the heaven.
posted from Bloggeroid

4 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen