Cempedak Goreng

9:32 PM Yanty Lee 18 Comments

Salam u olls,

Kalau sekarang musim semua orang gila dengan mencekik berlori-lori buah durian dengan yang tak kurang hebatnya pulun bercrepe-crepe, Ty plak sibuk cari Cempedak Goreng.

Sejak tengah hari semalam, Kak Zila la puncanya yang konon nak cari Pisang Goreng sebab tak puas makan masa minum petang di Kelab Tasik Putrajaya. Alih-alih ada jual pula favourite Ty ni,beli RM6. Makan habis licin okay u olls! Dan rasa macam nak je makan lagi dan sebab tu la hari ni pi beli lagi.



Seorang sebungkus yang harganya RM10. Ty berjaya juga la makan sorang berbiji dan hanya 2 biji je xleh nak sumbat. Sangat kenyang. Ty beli makanan panas ni dekat Warung Keropok Lekor dan Air Kelapa dan Kak Zila ada juga belikan Bihun Sup dan Nasi Ambang sebelah warung tu, Selera Nasi Ambang. Warung -warung dekat simpang Presint 14, betul-betul bertentangan dengan INSPEN. Kalau sapa yang pernah pi makan dekat Sofina Seafood yang ada tempat khidmat cuci kereta mesti tau Ty pi beli Cempedak Goreng ni kat mana.

Huh, dah xmakan malam lately dengan selera hari ni memamg lik dengan penat bercampur letih dan tunggu masa je nak ke dreamland.
posted from Bloggeroid

18 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Happy Birthday Ben Ashaari

12:00 AM Yanty Lee 6 Comments


Salam  u olls , 

Today Ty would like to wish

H.A.P.P.Y    B.I.R.T.H.D.A.Y !

to



May ALLAH S.W.T bless you and all the best in your undertakings.

6 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Spontaneous Thursday - Lose Weight

9:22 PM Yanty Lee 8 Comments


Salam u olls,



It's been a month after the surgery yet 'til today people surrounding still non stop saying I'm losing weight and the best also funny part is when they ask me for tips how to lose weight.

☆'til now I'm smiling alone when recalling the situation happen in the prayers room just now at office.

lol..
B-)
posted from Bloggeroid

8 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Rainbow in The Rain

7:05 PM Yanty Lee 2 Comments

Salam guys,

Baru je tadi Ty nak tutup tingkap bilik sebab hujan sangat *lovebite*** (lebat) dan sebelum tutup saja nak gedik-gedik snap gambar hujan di Putrajaya.

Tapi....Subhanallah! Bila di lensa Ty nampak ada pelangi. Cantik tak?



Indah sungguh kejadian alam ciptaan Allah. Terkesima....Tergaman Ty bagaikan berkhayal sambil tengok pelangi yang samar-samar dari hujan yang turun dengan lebat. Ty terus share dengan geng Whatsapp. Diaorang pun kata cantik dan kata ucap kalimah subhanallah. Pergh....jarang sekali Ty dapat tengok keindahan seperti ni.

posted from Bloggeroid

2 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Arabian House Restaurant,Bangi

9:58 PM Yanty Lee 16 Comments

Salam u olls,

What u guys had for dinner tonight?

Lepas kerja, niat nak pergi cari durian dan balik je rumah sebab dah semangat nak buat pizza tapi lain pula jadinya bila rasa teringin nak kedarah nasi arab yang dah masuk area Bangi dah pun. Punya melilau dok cari tang mana la ada. Gugel semua siap habis bertanya geng WA. Harapan hampir pudar bila kedai makan yang ada pun macam tak menyelerakan untuk nak masuk dan menikmati hidangan makan malam. Tapi sedang melulu je mengikut arus jalan, ternampak signboard Arabian House Restaurant dengan meter dan arrow ke kiri. Apa lagi? Terjah time la u olls!

It was my first time to be there, dengan meredah jalan sahaja. Alhamdulillah, Ty sampai. Terasa jauh nya la pula bawa diri tapi tak pun. Sebab lama tak makan nasi arab jadi buat kali ni makan malam Ty yang huh! sangat berat.



Kabsah Quarter serve with rice.

Sangat terkejut bila Ty tengok waiter tu nak serve Ty. Macam nak suruh Ty cover 1 minggu yang Ty tak boleh makan je sebelum ni.Maafkan Ty, Ty memang xboleh nak habiskan dan xberniat nak buat nasi tu nangis. Yang penting, sangat sedap. Hanya RM12.



Yang ni pula Mandy Chicken.

Sangat sedap. Sehingga menjilat jari u olls. Selamat pinggan tak boleh makan dan pastinya bukan Ty la habiskannya. Juga RM12 .

Ty xsabar nak ajak family pula, sebab tempat makan sangat cantik yang rasa berada di kedai makan mewah gitu. Simple je but nice place to had a hang out.

K la, nak bermimpi sudah kerna terlalu kekenyangan dengan kepala hotak yang berat dengan lotsa tonnes of work to be done til my last breath. Huh.. Night u olls.

Assalamualaikum and enjoy your meals. Daaa....

posted from Bloggeroid

16 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Happy Marriage Anniversary Ben Ashaari & Cik La

10:50 AM Yanty Lee 11 Comments

Salam,


Today is the day where two hearts become one. And today,  these couples were been together as husband and wife for 4 years. Wish both of you will live happy ever after.

11 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Ajari Aku Anuar Zain

12:28 AM Yanty Lee 6 Comments

Salam u olls,



Huh! I'm so speechless to watch this SUPERB ♡ly music video clip. 
It's so touching and the words do have such a deep meaning. 
Out of the blues, why do those tears drop?
Oh,please do give me some thought too. xoxo. Lame!


「lol」

6 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Dinner at Dome , Alamanda

9:45 PM Yanty Lee 14 Comments

Salam u olls ,

Lepas baik dari oral surgery dan terus berani mencekik apatahlagi bila jarang-jarang my sister nak belanja.Dinner at Dome , Alamanda sehari sebelum bertolak ke negeri Pahang esoknya.

 Fish & Chips

Fruit Salad

Grilled Salmon

Tapi Ty makan sangat perlahan dan tak boleh habiskan kesakitan masih terasa untuk mengunyah. Syukur Alhamdulillah kerana dah boleh merasa makanan lain selain bubur , puding , ais krim ,  jelly dan ubat tahan sakit.

14 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

HH Ajak Kenal Blogger Baru

12:43 PM Yanty Lee 6 Comments

Salam u olls ,

Idea banyak nak update tapi terasa macam dah lama tak join segmen dan seangkatan, so Ty mengambil masa sedikit untuk berblogwalking sambil join mana-mana segmen-segmen mana yang best. Macam segmen dari Hasrul Hassan ni dari 1st paragraph dah buat Ty tertarik dan tergelak sorang-sorang. Yeah , HH ajak kenal blogger baru u olls , Ty baru ke? Erm tak salah kot kan nak tambah kenalan dan eratkan ukhuwah.

*klik banner utk join*

1st time , memang sekadar suka-suka dan memang tak tahu pun sangat yang dengan blog ni boleh cari kawan / tambah kawan di alam maya serta juga boleh jana pendapatan kononnya. Ty sekadar share apa yang Ty buat , ala-ala "open diary" yang boleh  Ty kongsi la dengan pembaca. Ty tengok wayang , direview dari pandangan Ty. Ty gi makan mana kedai / restoran Ty review dan share juga. Ty gi trip atau jalan-jalan ke mana Ty akan cerita dan apa pengalaman hidup Ty dan rasa boleh bertukar pendapat juga dengan orang lain. Bukan blogger tegar tapi sometimes I just love to write even tho I'm crapping. Leh?

Last but not least , salam perkenalan !

6 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Delicious | Straits Quay , Penang

12:07 AM Yanty Lee 8 Comments

Salam u olls , 

Buat Kak Hainom OKje , Ty ada je ni cuma xberkesempatan nak berblogging dan berblogwalking

OKay semua , pernah menjamu selera di Restaurant Delicious  tak? Sebuah restoran yang sangat tenang dan santai untuk lepak tak kira dengan kawan , pasangan mahupun seisi keluarga. Dan bulan lepas Ty sempat lah bawa ex colleagues Ty ; Durghashree & Praweena  ke Straits Quay , Penang untuk dinner  sempena hari jadi sis Durghashree dan sebelum pembedahan Ty lah kiranya sebab tu Ty boleh makan sesakan ni semua dan have fun with the girls.

Actually , dinner  kami sepatutnya di Chili's Grill & Bar Restaurant di Gurney Plaza tapi sebab jalan sangat jem so terpaksa shoot terus ke hadapan ke arah Straits Quay. Alhamdulillah , walaupun ramai rakyat jelata tengah bersantai di sana , kami masih berpeluang untuk sama-sama makan dinnerMy 2 girls  sangat lapar. Sampai je terus tuju ke arah restoran dengan hanya satu niat ; nak MAKAN ! 
Yeah , order macam betul sangat lapar nya u olls , tapi my olls nak habaq sangat BLOATED

Our dinner also as celebrating the birthday girl ,

okay u olls , ni menu dia bukan sejenis makanan naaa...

 
Carbonara Spaghettini with Oyster Mushrooms, Beef Bacon, Oregano & Cream

Traditional Nasi Lemak with Ayam Rendang, Sambal Udang & Traditional Accompaniment

Classic Beef Lasagna

Teriyaki Salmon Steak with stir-fried Soba noodles, Pea Sprouts & Asparagus

Hurm , amacam ada yang rasa terliur tak? Teringin ke? Makanan sedap la juga , yang konon tekak kampung tu jadi la separa bandar sikit tak la sampai suruh lupa daratan dari mana asal tapi sekali dua tiga kala kena la sesuaikan diri dengan makanan ala barat dari dok asyik tibai sambal belacan , petai , jering etc ok u olls. Opsss! Kalau yang kat KL boleh la terjah cawangan sekitar KL. Yang di Penang , leh santai kat Straits Quay dengan pemandangan laut dan kapal-kapal mewah persendirian yang ada di port. Cantik view di waktu malam , tempat yang sesuai nak bersantai dan lepak ringankan kepala yang tengah kusut.

8 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Malware Ahead

4:50 PM Yanty Lee 24 Comments

Salam u olls , 

Semalam Ty dimaklumkan oleh Hafiz Rahim yang blog Ty tak boleh dibuka masa dia sedang berblogwalking

Gara-gara oleh malware

Daripada dah nak terlelap lena sebab baru lepas makan ubat terus gelabah. Terima kasih ye Hafiz Rahim , dan juga geng WeChat ; Farah , Oshin , Farhana dan Abang Melastik Bintang juga geng Whatsapp ; Abang Ben Ashaari , Kak Sue Izza , Qaseh , MK Syahir yang banyak tolong Ty untuk cool down dan ajar Ty apa nak buat untuk avoid dari malware.  

Syukur alhamdulillah lepas remove  blog Hye Bro dari bloglist Ty , kengkawan kata dah boleh jejak di blog Ty. Maaflah Bro Framestone , bukan niat nak remove , nanti blog bro dah kembali okay , InsyAllah Ty masukkan ke dalam bloglist Ty dan memudahkan Ty berblogwalking nanti.

Mudah-mudahan lepas ni blog Ty dah tak terkena lagi dan punca sebenar Ty xpasti kenapa. Ada yang kata mungkin di blog Hye Bro ada iklan atau apa yang didetect kot. 

Anyway , thank you so much guys. Sangat terharu sebab ada yang concern bagi tau Ty hal ni dan rupanya da juga yang nak drop by  blog xseberapa Ty. 


24 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Happy Diwali

1:14 PM Yanty Lee 10 Comments



Today is the day which the Hindus are celebrating the light festival called as Deepavali / Diwali.
Here I like to wish to all the Hindus especially the Malaysian "Happy Diwali".
Hope on the auspicious day of Diwali wishing all who are celebrating a success , happiness and prosperity.
May this festival of lights be the harbinger of joy and prosperity. As the holy occasion of Diwali is here and the atmosphere is filled with the spirit of mirth and love, hoping this festival of beauty brings the way, bright sparkles of contentment, that stay with everyone who are celebrating though the days ahead. 


Our cute Malaysian actress, Sharifah Amani, so did gave a wishes and her story reminds me to all my friend and also my daddy's step family where they are celebrating but this year I can't manage to be in my hometown to celebrate with them. Oh I really miss the moment , the fest sometimes annoying when turns to the countdown but I did enjoy the fireworks and lovely muruku. I'll meeting up my friends also relatives on my daddy's side probably by this coming Thursday. I wishing I'm there celebrating together like how they were with me celebrating our Eid. 


Yeah , let's Dappan..Dappan..

மகிழ்ச்சியான தீபாவளி

10 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Istanbul Aku Datang

9:47 AM Yanty Lee 42 Comments

Salam u olls,

Dah lama xreview apa-apa filem sebab dah lama xjejak kaki ke panggung.



Sinopsi : Dian(Lisa Surihani) ke Istanbul untuk buat short course selama 3 bulan di universiti yang sama dengan kekasihnya, Azad(Tomok) yang mengikut pengajian dalam bidang perubatan. Dian juga berniat untuk membuat si kekasihnya akan melamarnya dalam tempoh 3 bulan. Namun pelbagai dugaan yang dialami dalam masa seminggu dua berada di Istanbul. Dian ditipu oleh seorang pemuda warga Istanbul dengan mengambil duit deposit selama 3 bulan untuk menyewa di sebuah apartment di mana dia sebenarnya serumah dengan seorang lelaki juga warga Malaysia yang telah lama menyewa di situ, Harris(Beto). Dian terpaksa menyembunyikan perkara sebenar dari pengetahuan Azad agar tidak menimbulkan srbarang masalah tetapi akhirnya Azad telah mengetahui dan sangat marah,Harris ingin menolong Dian walaupun selama mereka serumah selalu bergaduh tetapi Harris ingin cuba untuk menjelaskan hal sebenar kepada Azad. Keadaan menjadi tegang bila kekasih Azad,Melis juga datang ke rumah Azad ketika Dian dan Harris di sana. Dian terasa dieprbodohkan kerana ditipu selama ini. Azad meminta maaf dan mengajaknya berkahwin,Dian dilemma. Akhirnya Dian terpaksa memilih antara lelaki yang telah lama dikenali atau yang hanya kenal dalam tempoh seminggu dua. Hajat Dian untuk berkahwin dan bergambar sebagai pengantin di negara Istanbul termakbul dengan pilihan yang dibuatnya, Harris.

Genre : Komedy, Romantik.

Ty suka filem ini, watak Azad sejibik Ty rasa memang Ty pernah alami sedikit sebanyak dan part mana xperlu lah nak habaq kan. Dan apa yang watak Harris cuba sampaikan adalah sebuah nasihat juga buat diri Ty, "xsemestinya orang yang ditipu semuanya bodoh".

O'God, I wish I deserve a future life to be with the character of Harris that doesn't like to humilate and insult also rude. So I'll can tolerate and be nice too as what am I now rather that bloop up my anger and yell back for those doesn't know what is appreciation and sacrifice.
posted from Bloggeroid

42 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

BYO Cup Day 2012 At 7-Eleven

4:19 PM Yanty Lee 24 Comments

Salam  u olls , 

Something to share with e'1 of u after a friend did share about this matter tru YM.


It's the "Bring Your Own" Cup Day 2012 at 7-Eleven
Seems today fall on the 7th November ( 7-11 ) so 7-Eleven is celebrating 
7-Eleven Day and also everyone could have Slurpee!
For just RM2.20, they will fill up your cup. Any cup with a diameter smaller than 25cm will fit.


My friend is enjoying her Slurpee now so you and e'1 also can enjoy yours too.

Let's SLURPEE , guys!

24 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Removal of Sutures

10:56 AM Yanty Lee 6 Comments

Salam u olls,


Alhamdulillah,the removal goes smoothly and I dont feel any of pain. Ameen.

Doctor advised me to do take care of me tooth to avoid any infection in the future while timing to recover as normal back. She also say to recover completely it may takes about a month. Insyallah.

Glad to recover a bit by bit after by day to another day. Thank you, Allah.
posted from Bloggeroid

6 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Wordless Wednesday : O' Sutures

10:42 AM Yanty Lee 2 Comments


Salam Wednesday of Wordless u olls,


Huh, this day is my very-very Wordless Wednesday.
Why? This is the reason why I am so wordless.. Damn speechless!

2 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Èid U£ Adhã 2012

10:27 AM Yanty Lee 20 Comments

Salam u olls,

Walaupun Aidil Adha dah lepas tapi Ty baru berkesempatan nak update tetapi tidaklah semeriah mana pun sambutan di kampung cheq, Penang.

Just nak share yang apa Ty dan family also best friend Ty melantak during raya haji ni dari masakan terhebat oleh air tangan chef mummy Ty ni. Tu dia, bila update time tak sihat ni perut pun berkeroncong. Sabarlah wahai nafsu dan perut ku.

Ni dia menu Aidil Adha di teratak Ty sekeluarga;


Dalcha Daging Kambing


Ayam Masak Merah


Daging | favberet i, U olls!


Rendang Ayam


Kerabu Timun Cabai Bawang Nenas


Nasi Tomato


Makanan dalam bekas yang boleh pusing sambil jerit Wang Besar2X


Ni la BFF cheq, Ein namanya | Huntoong dia dapat sejambak bunga ros di hari raya ngam dengan warna baju dan tudung dia yang memang ada corak bunga ros juga. What so coincident.

Ha, sedap tak?! Mummy Ty masak memang sedap,neat dan membuka selera.

Cepatla baik,nak tibai macam2 food ni. Adoyai..

posted from Bloggeroid

20 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Mee Sotong ñ Ais Kacang

10:52 PM Yanty Lee 14 Comments

Salam u olls,

Sehari sebelum Raya Haji, Ty jumpa kawan dekat Esplanande Penang atau juga dikenali dengan nama Padang Kota Lama.

Saja ja pi makan tengah hari dengan Lalitha Pitchay, sebab dia nak pinjam novel yang Ty dah habis baca. Okay ni nak habaq, Ty baca novel hanya sekadar suka-suka tapi rupanya kawan Ty ni seorang pembaca novel-novel melayu walaupun dia berbangsa India. Takbir Sprriiiiingggggg la kat dia. Jadi alang-alang jumpa nak bagi novel,kami berdua lunch lah bersama-sama. Dia pinjam 3 Novel; Kenapa Aku?, Takdir Itu Milik Aku & Untuk Tiga Hari.

Okay-okay, lunch kami yang memang fofular la kat sini. Rugi kalau Xperkena kalau meh Penang. Very the marbeles u olls! Ni nak tunjuk mai apa yang kami melantak.


Mee Sotong dari Hameed Pata Mee Sotong

Dan


Ais Kacang dari Jalil Coconut Shake & Special Ice Kacang

Pergh, meleleh dak aiyak liuq hampa bila pakat dok usha ja gambaq?! Bila-bila mai Penang, memang kena perkena setiap sudut pelusok punya makanan Penang. Confirm Xregret walaupun in the end berat badan nek.

¤ Ty balun betul2 sebelum terlantaq kat hospital & la ni huh Ty makan bubur-aiskrim ¤
Pakat2 doa Ty cepat bek na
posted from Bloggeroid

14 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Cameron Highlands

6:19 PM Yanty Lee 12 Comments

Salam u olls,

Rabu dan Khamis sebelum kita sambut Raya Haji memang Ty dah apply cuti. Tapi kuasa Allah, Xdapat nak lawan sebab Ty xsihat Isnin tu seperti di entry sebelum ni. Tapi Ty dapat cuti sakit dari Hospital. Cuma masuk ke pejabat separuh hari pada hari Selasa lepas Ty buat follow up di hospital. Alhamdulillah Ty beransur pulih dengan ubat yang Ty ambil ; hampir 10biji wokayh tapi kecil molek ja jadi xdak hal la. Small the pieces gitu.

Patutnya plan mummy Ty nak ke Cameron Highlands dengan family di Penang juga tapi keadaan Ty Xmengizinkan dan untuk Xmenghampakan mummy Ty, Ty pelawa untuk gerak pagi-pagi hari Rabu. Bukan Xnak gerak lepas kerja tapi Ty kena ambil ubat tu 3x sehari dan ubat - ubatan Ty perlu ambil ni mengantukkan jadi pre-caution dulu dan memang tidur awal dan jam 3.30 pagi keriuhan dah menggamit rumah.

Dah pagi-pagi lagi kami 3 beranak pun mula perjalanan, seawal 4 lebih sebelum 5 pagi gitu lah. Berhenti di Tapah untuk sarapan pagi dan sebagai sebelum naik ke Cameron Highlands. By the way, terserlah di raut wajah mummy dia seronok dan excited.

Pukul 8pagi, Ty masuk di simpang susur krlaur ke Cameron Highlands. Pengembaraan bermula.



Perjalanan yang berliku-liku berjaya Ty rentasi dalam 1jam lebih kami sudah berada di pekan.


Ini Ty snap masa dalam perjalanan. Berhenti tengah-tengah jalan ni. Kerja gila. Selamat Xdak kereta.

Meh cuci mata sikit.

















Okay, Ty Xbeli apa sangat macam kakak dan mummy yang sakan membeli itu dan ini. Dari teh, buah cinta, tomato, pokok lily,jagung, souvenier,bantal,strawberry [pulun petik] dan tak tertulis lah Ty nak habaq. Yang bestnya bila mummy suh stop sebab dia nak beli ubi keledek dsb kat tepi jalan dan memang ramai orang stop kat situ sebab ada kedai makan. Lawaknya bila Ty tunggu punya lama dalam kereta dan mula hairan pa la dia dok pi borong. Bila pi tengok, dia dan kakak Ty baguih punya dok perkena DURIAN. Sabaq ja la weyh. Ty xjamah sebab Ty xrasa lapaq nak kedarah durian, oh Ty bukan hantu durian & memang fail bab makan durian.

Nak tau apa target Ty bila jejak kaki di sana?

Meh nak tayang,



Yeah! It's ROSES!!
Dekat area Kea Farm, macam ada pasar dan kat situ lah Ty dah set up untuk "borong" bunga ros sahaja. Dah memang Ty borong hampir habis 2 kedai. Kelopak bunga ros pun Ty borong sebab nak bawa pi kubur nenek dan datuk Ty. Auntie-auntie tu semua happy gila bila Ty habis borong bunga kat kedai depa. Ty balik Penang balut somejadi bagi kat kawan Ty sempena besday dia dan juga si Ein.

Rumah Ty penuh dengan bunga ros sempena Aidil Adha.
posted from Bloggeroid

12 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen