Chakri Exprees , Alamanda

9:30 PM Yanty Lee 8 Comments

Sawadikap ,
(dah kenapa bagi opening cam ni)

Ty 1st time singgah dah makan di sini. Let's check it out.

Makan malam di Chakri Express , Alamanda - Authentic Thai Cuisine u olls.


Ha , opening Ty berSawadikap sebabnya Ty pergi makan di sebuah restoran makan ala Thai la u olls.





Masakan makanan di sini boleh la tahan.

8 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Takdir Itu Milik Aku

6:57 PM Yanty Lee 10 Comments

Salam u olls ,

Atlast! Atlast! Atlast! .... Akhirnya!

Isnin lepas , baru kebah sakit sambil berehat di rumah Ty berjaya habis membaca sebuah novel dari 
Siti Rosmizah bertajuk Takdir Itu Milik Aku


Yeah ! Benar , takdir itu milik aku !
Hanya Allah s.w.t yang menentukan segalanya dan tiada sesiapa pun mampu mengubahnya.
Moga-moga selepas ini apa yang Allah s.w.t aturkan perjalanan hidup Ty akan memberi sinar dalam hidup ni.
Amin.
(semua doa-doakan juga ye untuk Ty)
Sinopsis :                                                                                                                        Dian Zara, seorang anak yatim piatu yang menumpang kasih dengan neneknya,Nek Wan. Emak saudaranya, Kamisah tidak henti-henti menyeksa hidupnya. Maki hamun, pukul, cerca sudah lali dalam dirinya. Impian gadis muda ini untuk belajar hingga ke menara gading telah musnah di tengah jalan. Dian disuruh menjadi orang gaji. Dia akur dengan kehendaknya emak saudaranya. Menjadi orang gaji bagaikan memberi sinar baru dalam hidupnya. Tapi sementara cuma. Perkenalan dengan cucu majikannya telah membuka tirai penderitan dalam hidupnya semula. Dian telah ditipu dengan janji manis seorang lelaki. Janji untuk membahagiakan hidupnya hanyalah dusta belaka. Terseksa hidupnya tetapi akhirnya Dian Zara kecapi bahagia dengan memaafkan dan menerima kembali Zarif.
Masa Ty baca novel ni , Ty memang sebak bila ayah Dian terseksa oleh emak saudaranya merangkap isteri ayahnya setelah ibunya meninggal. Sedihnya ayahnya meninggal dunia selepas Dian balik dari kerja dan tak sempat bagi ayah dia makan ayam goreng berempah yang ayah Dian teringin sangat. Nangis ok! Boleh terimagine kalau ada kat tempat Dian & ayah nya hanya diberi makan nasi putih + air garam sahaja daripada emak saudara yang kejam tu. Huh! Tebal sangat buku ni , tapi realiti mungkin ada la juga al-kisah macam ni.


Ty tetap rasa novel Andai Itu Takdirnya berada di carta no. 1 dalam senarai novel-novel Ty pernah baca.
Meleleh je air mata tak henti-henti. Penulis novel , Siti Rosmizah memang penulis yang kebaboom!

Hurm , next novel? Novel apa ye best nak layan?

10 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

BROOCH GIVEAWAY BY WANA CHAN

5:09 PM Yanty Lee 4 Comments

Salam u olls , 

Ty join GA setelah sekian lama menyepi dengan entri apatah lagi nak join GA.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


إن شاء الله Mudah-mudahan berjaya boleh bagi brooch tu dekat my beloved mummy , امين

4 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Unique Furniture

6:00 PM Yanty Lee 8 Comments


Ain't those furniture are so awesome ?!

Wish I have those , what say YOU ?


























SPEECHLEES !!

8 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Why I still ...

8:24 PM Yanty Lee 6 Comments


Every second,
Every minute,
Every hour,
Every day and night,
I can't stop of,
Thinking of you,
Only you.
In what situation,
You come across my mind.
Crying every time,
So sad,
Thinking and keep on thinking,
No hatred but scare of to get you,
Never could ever I hate someone like you,
A strength ever got before,
Away,
As you asked for,
As you wanted it to be,
Sad to swallow it,
Simply for you,
For me absolutely hard,
I lied to the world,
That I'm OKAY,
So that I won't tell the truth,
Even,
I should be blame too,
Yet,it's too late.

6 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Spontaneous Thursday

7:00 AM Yanty Lee 8 Comments

Salam u olls ,

Ty just nak ingatkan je pada semua dan diri sendiri juga about something and hope sesama la kita sedarkan diri ye.


MENGUMPAT itu lebih besar bahayanya daripada berzina. Kerana apa? Berzina ; kamu bertaubat kepada Allah swt tetapi MENGUMPAT pada orang lain , kamu kena minta maaf pada orang yang kamu mengumpat selagi dia tidak memaafkan , belum termakbul taubat kamu di sisi Allah swt.

Ha , beringat - ingat lah ye.

8 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Wordless Wednesday : Jangan Kedekut

7:00 AM Yanty Lee 8 Comments

Salam u olls ,


Harap korang tak kedekut ye dengan makhluk Allah yang lain =)


8 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

You & Shoe

5:52 PM Yanty Lee 0 Comments

Salam u olls ,

Just some thought for YOU !
Percaya tak u olls kalau saiz kasut u olls boleh gitaw umur uolls ? 

Nak tahu cara dia , kalkulator pelissssss & ikut kiraan ni ; 
  • Saiz kasut u olls
  •  × dengan 5
  • + 50
  • × dengan 20
  • + 1012
  • - tahun lahir u olls
U olls akan dapat 3 - 4 digit kan?
Angka satu / dua yang pertama - saiz kasut u olls , dan  angka dua yang akhir - umur u olls. 

Got it?

Cool right?! ( ×cool pun buat-buat je la ye :-D )

0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Congratulation Wani

12:21 PM Yanty Lee 6 Comments

Salam u olls ,

30hb Ogos 2012 , eve Merdaka  yang lepas , Ty & Affida balik ke Penang sebab akan menghadirkan diri ke majlis perkahwinan kawan baik yang berlangsung pada 1 September. Perjalanan malam tu sangat menduga , rupa-rupanya kesesakan yang teruk di kawasan Bukit Beruntung adalah disebabkan kemalangan sebuah van yang membawa duit syiling nerjumlah kira-kira RM36ribu u olls, berita lanjut di sini. Maka perjalanan ke utara jadi lambat dan sampai di Stesen Bus Sungai Nibong hampir 5 pagi dah.

31hb Ogos 2012
Eh! Dah masuk hari merdeka! Salam Merdeka ke -55 ye rakyat jelata.

Dah pukul 5 petang lepas puas bersantai di rumah , Ty rasa tak sedap hati sebab patutnya di minta untuk tolong kawan baik Ty untuk siapkan last minute preparation untuk wedding dia tapi bila call tak dapat. confirm bateri kong. Alang-alang nak isi mintak area Kampung Jawa terus singgah rumah Wani , too bad is dia keluar dari pagi tak balik lagi. Ty terus ke rumah Affida, nak cari Wani pun tak tahu di mana. Khabarnya mungkin di 1st Avenue atau Gurney Plaza jadi kami gamble pilih Gurney Plaza kalau-kalau terjumpa dengan dia, sayangnya tak. Pergi macam buat spot check je u olls bukan busy body tapi pengantin ke hulu ke hilir, agak merisaukan.

Ty dan Affida merasakan mungkin Wani terlalu sibuk dan kami mengambil keputusan untuk balik sahaja dan tunggu call dari dia. Masa Ty nak hantar Affida , dia call kata baru sampai di rumah dan tekaan kami betul , bateri hp nya kong. Kami pun terus singgah sekejap di rumah Wani dan Wani kena hantar goodies bag ke dewan so Ty dan Affida ikut , tapi berpecah balik selepas tolong hantarkan goodies tu. Kecian tengok dia , semua benda buat sendiri. Bukan keluarga dia tak tolong tapi ntahlah no komen. 

1 September 2012
Memandangkan Affida tak sihat dan tak boleh nak masuk ke masjid terbantut lah plan kami nak jejak ke acara akad nikah dia , Ty segan la sorang-sorang nak pergi memandang semua ahli keluarga dia je , dan pagi tu kebetulan ex Dell colleagues ; Lalitha & Kak Azlinaa Sultan ajak pergi breakfast , kami hanya berjumpa di McD , SunShine sebab by 1 or 2 pm Ty kena balik nak bersiap untuk attend Wani's wedding di Dewan Kastam , Gelugor.

Congrats!

Ty ke majlis perkahwinannya dengan daddy & adik dan berjumpa di luar dewan dengan Affida dan mak dia juga anak buah dia. Alhamdulillah Ty dan Affida rasa yang majlis dia semua berjalan dengan lancar. Cantik sangat dia dengan baju yang di tempah atleast tak ketat sangat so easy untuk dia move around. Nama pun raja sehari jadi tak de la nak bertempek dengan kami dan Ty pun ada nak jumpa junior PFS yang dah lama tak jumpa. Dia belanja Ty Tutti Frutti near by Queensbay Mall. Perjumpaan tak sampai 20 minit sebab masing-masing ada hal.

Ty pun balik rumah lepas Aznil hantar terus mandi dan tertidur , makan malam dengan daddy  dan adik di  Roti Bakar Kopitiam , USM. Huh , esok pagi pukul 10pagi dah nek bus lik Putrajaya tapi stop  KL Sentral dan ke Putrajaya Sentral , Ty tunggu bus je balik. Back to normal life. Everyone is so busy and ity's time to realize where I've been stand before this.Berehat di rumah dengan hati yang sangat tak menyenang. Hakikat sebuah kehidupan ; times change , people do so.

6 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Raya Aidilfitri #2012

12:27 AM Yanty Lee 0 Comments

Salam u olls , 

Lama tak berstory-mory. Sebenarnya agak sibuk dan mencari ruang masa dan untuk diri juga. Ok , macam mana sambutan hari raya korang semua untuk tahun 2012 ni? Meriah tak , cat rumah ke tukar perabot ke bercuti ke dengan seisi keluarga dan sebagainya , yang pastinya masing-masing ada cara tersendiri menyambut hari raya.

Tinggal beberapa hari sahaja lagi Syawal akan meninggalkan kita tapi Ty baru nak hapdet. Masa di kampung memang xde mood nak buka lappy / blogging melalui Note. Maaflah ye. 

Menjelang raya tiba , rumah Ty di Penang masih agak lintang pukang. Entah apa mimpi kedua orang tua Ty nak mengecat rumah. Mak aih! Tapi alhamdulillah hanya di ruang tamu tapi itu pun 5 orang juga la mengecat. Sambil mengecat , Ty pasang lagu raya - kononnya nak bagi suasana nak raya la. Tapi bila part lagu raya Warna Warni Aidilfitri dan kami semua gelak sebab di dapur warna light green dan di depan light yellow. HaHaHaHa Kan dah warna warni rumah Ty ni?

Habis semua perabot dialihkan sebab aktiviti mengecat.

Raya Pertama

Lepas Zohor , kami sekeluarga dah bersiap nak bertolak ke kampung mummy  Ty di Ayer Itam , Pulau Pinang. 2 kereta gerak ke sana tapi jalan mana pun jem. Yelah , public holiday la katakan. Kami adalah keluarga terawal yang sampai terlebih dahulu di rumah peninggalan mak & bapa keluarga mummy yang sekarang ni hanya kakak sulung mummy , adik second last mummy dan sepupu dengan keluarganya yang tinggal kat situ. Sampai je terus makan nasi tomato , kalau cacag yang masak memang xde la yang xsedap. Puasa penuh lagi tahun ni, alhamdulillah so bedal je masa raya ni. Gathering di hari raya pertama dengan semua ahli keluarga di rumah kampung memang dah menjadi kewajipan. Sesi bergambar pun salah satu aktiviti yang wajib selain dari bermaaf-maafan dan bersembang sampai riuh rendah jadinya.

Keluarga Ty yang menhijaukan suasana di hari raya.

Anak - anak saudara , Penang panggil anak menakan.

Sepupu gegirl

Sepupu boboi

Aunties 
No pictures of uncles? Daddy Ty je ada yang lain dah xde dan actually waktu bergambar de yang xde pula.

Selesai saja beraya sakan , Ty yang request nak balik rumah sebelum 8 malam sebab nak layan Vanilla Coklat Raya. Walaupun malam tu semua sepupu Ty plan untuk pergi main bowling , Ty sanggup tak ikut dan memandangkan demam baru nak kebah jadi baik rehat je di rumah.

Raya Kedua

Alhamdulillah demam dah hampir susut. Mummy & Daddy sibuk di dapur , masak sangat special untuk makan tengah hari. Pergi pasar pepagi ; beli ikan kerapu bagai u olls. Rupanya mummy  masak gulai ikan , dan lauk pauk yang sangat marvelous. Dan mummy ada jemput kakak - adik dia untuk makan tengah hari di rumah dan yang paling awal datang keluarga Mak Ju sahaja ; adik bongsu dalam keluarga mummy. Mummy ada juga sebut suruh ajak kawan-kawan Ty tapi Ty tak pun mengharap mereka akan datang sebab Ty hanya SMS sahaja.

Ain & Lalitha

So surprise bila Affida dan family sampai , sangat tak sangka sebab Affida dah kata yang dia akan ke Kulim. Tapi Affida hanya singgah sekejap sebelum gerak ke Kulim. Dan selepas sahaja pergi terus Lalitha pun datang. Dan Ain pun datang dengan roti banggali , u olls! Kononnya tak nak makan nasi dan just nak datang makan roti banggali dan gulai. Seriously , terharu sangat sebab dengan keadaan tidak berapa sihat dan tertekan mereka datang menggamitkan suasana di rumah. Dan mummy  pun senang bila ada yang makan masakan dia. Lalitha lepak hampir pukul 9 malam. Rindu pula zaman kerja kat DELL dulu tapi alhamdulillah persahabatan kami kekal walaupun masing-masing dah tidak lagi bekerja di sana.


Malam tu , sangat la bosan tapi dah makan ubat jadi kononnya nak tidur tapi boleh pula sepupu call dan bbm ajak main bowling. Nampak sangat kan dia orang tak puas berbowling semalam. Kami berjumpa di Sunshine Square dan seorang main 2 game. Huh , masa main tu Ty asyik menguap bukan sebab boring tapi dah menggantuk mungkin ubat yang Ty dah amik.Dah puas main , gathering di Nasi Kandar Kayu untuk supper sebelum balik rumah masing-masing. Mata dah tak mengantuk sampai 4 pagi u olls. Owh!

Raya Ketiga

Huh , terlelap sampai terasa macam ada yang call. Eh , opkos la ada yang call Ty. Kawan baik Ty , Ain call alhamdulillah la dia call sekali Ty dah terjaga. Patutnya nak pergi beraya di rumah Affida dan Affida nak beli sikit barang yang nak di bawa balik ke KL. Tapi tertiba plan  bertukar , Affida terpaksa tunggu kawan se"u" dia ontheway datang dan kebetulan , Adila call suruh datang juga rumah dia, selepas perbincangan. Ty dan Ain pergi ke seberang ke rumah Adila dahulu sebelum jumpa dengan Affida dan kawannya,Zila. Ya Allah , rindu gila dekat Adila dan lama juga la kami duduk kat sana sementara Affida nak selesaikan hal dengan kawan dia. Bergambar tu harus walaupun dah sememey kami , u olls.


Ke rumah Affida lepas ain settle sikit kerja dengan papa dia, OMG pergi rumah Affida , makan lagi. Tidak , naik la berat badan kami sekoq-sekoq baq ang. Tapi memandangkan raya lupakan pasal berat badan rugi kalau tak melantak. Sempat ke Queensbay , Affida yang drive u olls! Sekejap je pergi then Ain n Ty pun balik dan alhamdulillah Affida dan Zila selamat sampai di rumah selepas mereka dia orang shopping. Rezeki makan lagi , mummy  beli KFC tapi xlalu sangat nak makan sebab terlalu kenyang.

Raya Keempat

Open House! 
Untuk kawan-kawan Ty dan adik je yang banyak memeriahkan suasana open house tahun ni. Seronok sangat sebab ramai kawan Ty datang bertandang. 

Mimi & Ling Fen

Penang Free School mates

Min Wei , Ain & Ling Fen

Sara & Junus pun datang just that xsempat bergambar.Thank U guys!

Raya Kelima

Berehat di rumah. Dapat call dari Wani , nak jumpa . Jadi alang-alang hari ni Open House dekat rumah Ain jadi jumpa je kat sana nanti. Lepas Asar , dah bersiap dengan mummy & daddy  pun ikut sama. Wani sampai about 6 dan beraya di rumah Ain sampai malam. Lepas bercerita dan makan , teman Wani ke Tesco. Tengah layan tv di rumah , boleh dapat panggilan dari Ain , ajak keluar dengan Sara , Junus dan Kak Aida. Tak pandan dengan nak gerak balik Putrajaya esok. Betul-betul raya sakan di Penang kan?

Raya Keenam

Lepas makan tengah hari seisi keluarga di Minah Restoran , Gelugor kami berpecah dengan daddy dan adik. Bermulalah perjalanan kami ke Putrajaya sedangkan orang lain sedang bergembira menyambut hari raya dengan mengunjung sanak saudara , sahabat dan mesti ramai buat open house. Walaubagaimanapun, kerja harus diutamakan. Berkhidmat Untuk Negara. Kerja pada pagi buta di raya ketujuh u olls dah terpacak di KLIA. 

Raya Ketujuh

Berehat sahaja di rumah dan lepas sambung tidur setelah berkhidmat untuk negara , tengok - tengok mummy dan kakak dah keluar tapi ada kawan minta tolong jemput di LCCT jam 10 malam , jadi call mummy dan bagitau. Ikutkan mummy tak bagi sebab hujan tapi takkan nak mungkir janji , kalau nak fikir bahaya bagi Ty mana-mana / apa-apa nak jadi tu dah suratan , kufayakun. Huh ! Esok kerja u olls bayangkan xleh nak tidur malam tu dan tak leh nak dibayangkan kerja bertimbun dan emel mesti penuh. Oh tidak!

Ha , seminggu beraya ala Ty. Korang?

0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Aku Yang Tersakiti

3:36 PM Yanty Lee 2 Comments


Salam u olls,

Ty addicted to this song. Dari awal Ty dengar kat corong radio lagi. And guess what? 
Now , asyik repeating ja lagu ni. (Macam xde lagu lain pula , kan?) 
And please don't ask why am i so into this song 
cause there's no explanation by people who doesn't do feel it into their heart. 
Just remember this , Behind every girl's favorite songs , there is untold story .



Pernahkah kau merasa jarak antara kita
Kini semakin terasa setelah kau kenal dia
Aku tiada percaya teganya kau putuskan
Indahnya cinta kita yang tak ingin ku akhiri
Kau pergi tinggalkanku

Tak pernahkah kau sadari akulah yang kau sakiti
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari
Oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
Aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia

Memang takkan mudah bagiku tuk lupakan segalanya
Aku pergi untuk dia

Tak pernahkah kau sadari akulah yang kau sakiti
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari
Oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
Aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia

2 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Sedang Apa Dan Di Mana

5:06 PM Yanty Lee 6 Comments




Dulu selalu ada waktu untuk kita
kini ku sendiri
dulu kata cinta tak habis tercipta
kini tiada lagi ...lagi..



sedang apa dan dimana dirimu yang dulu ku cinta
ku tak tahu tak lagi tahu seperti waktu dulu
apakah mungkin bila kini ku ingin kembali
menjalani janji hati kita

sedang apa dan di mana 


6 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen