Wanita & Elemen

11:53 AM Yanty Lee 10 Comments

Assalamualaikum w.b.t  uolls , 

Entry kali nie lebih kepada golongan WANITA . Tetapi boleh je yang si lelaki untuk mendapat pengetahuan dan berkongsi dengan pasangan / insan tesayang.

Pada zaman dulu kala , orang tua banyak pandangan dan larangan dan mitos yang diadakan ; sama lah juga dengan yang dipercayai unsur - unsur elemen semula jadi seperti tanah , air , api dan angin ada mempengaruhi perwatakan atau sifat seseorang wanita berdasarkan kedudukan nombor dalam sebuah keluarga / adik beradik. Ini juga digunakan memilih pasangan yang sesuai.


Elemen : 
  • Tanah - Anak pertama
  • Air  - Anak ke - 2
  • Api - Anak ke - 3
  • Angin - Anak ke - 4
  • Elemen ini berulang untuk anak ke - 5 dan seterusnya.
Maksud setiap elemen : -
# tidak cerewet
# tidak suka bercakap besar
# tidak sombong 
# bukan pemarah
# berperwatakan manis
# lemah lembut
# pembersih




# mengambil berat
# menghidupkan hati seseorang agar bersemangat
# hati bersih
# menenangkan hati







# cinta yang hangat
# kuat cemburu
# cergas
# cekap
# penasihat yang baik
# pandai menghias diri
# cepat bertindak








# lemah lembut
# penenang








Nota Tapak Kaki : Orang tua - tua dahulu berpesan, Jikalau hendak memilih pasangan sehidup semati , perlulah mencari elemen yang bertentangan





10 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

My Birthday 2012

2:22 PM Yanty Lee 4 Comments

Hello people!

Re-updated past event on January. My BIRTHDAY

Too bad , and so bad day for me on my own birthday. I fall SICK! Malang sungguh la nasib. Plan yang telah dirancang punah. Tapi.... still nak ikut juga my mummy & sister kluar dengan itu , mummy kata makan di rumah dulu , di masak. En.Cayang pun on his way , rupa-rupanya he got me a birthday cake!

Mini celebration at home ; 
thank u , cayang !

Lepas je makan tengah hari dan makan kek yang sangat sedap (bukan amik hati mana - mana pihak , ye) , bersiap untuk ikut keluar. Huh, memang xsihat dan tak larat tapi gagah juga , sebab kalau tidak akan berlakunya kerugian yang besar. Sebab mereka ke IKEA / eCurve. Memandangkan dah tahu takkan larat berjalan dah angkut laptop sebab boleh lepak mana - mana untuk online. Tapi sebelum itu , sesampai je dekat IKEA , merayu untuk makan lagi, okey! Gemuk ? Diet? Ah! Birthday girl's request and today is mine day gitu. As usual lah , my fav meatball la yang dibaham walaupun perut dah kenyang dengan makanan yang mummy masak.

Sedap! 
Sapa tak suka tu mesti xhigh class punya jenis haha keji x?


Mummy dan kakak ku dah lenyap dari pandangan , En.Cayang je with me menunggu me yang sakit. Pada mulanya nak lepak McD , lastly En.Cayang nak minum di Starbuck , so terus masuk dan cari port yang ade elektrik port supaya senang sekiranya habis battery boleh charge sebab bila mummy dah shopping tu memamg tak dapat pegang kata nya yang sekejap tu. Again , another gift from En.Cayang , Starbuck Member Card . Sangat banyak benefits , tambahan pula it's on my birthday!


Kek lagi? Hadiah daripada kawan kerja , Affisha. TERIMA KASIH , Sya! Tapi kek ini patutnya disampai depan pintu rumah hari Isnin , malangnya xsihat dan dia pun xdapat datang. Dia hanya simpan dalam peti sejuk di pantry. Saya EL  untuk  2 hari, betul - betul rest untuk baik dari demam. Funny is Doktor xbagi MC. Memang unexpected yang akan ada penghargaan persahabatan macam ni. So lepas kerja tu balas jasa dengan main bowling dengan Sya , Akmal dan En.Cayang serta tengok wayang ; Journey 2The Mysterious Island .

Semasa jejalan  , En.Cayang belikan saya sebentuk cincin as birthday gift lagi. Naisss! Tak sangka pun apa pun sesangat terima kasih , juga bahagia sangat.


Walaupun di hari lahir tidak sihat tetapi masih menikmati dan mendapat layanan yang sungguh mengembirakan.


4 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Wasiat buat Insan Tersayang

3:53 PM Yanty Lee 2 Comments

Wasiat? Amboi macam dah cukup amal ibadat dan confirm mati awal nampak kan. Actually bukan , ini adalah wasiat yang diadakan semasa Yanty menghadiri kursus bersama Abah Penceramah Bergitar di Auditorium tempat bekerja.

Penceramah ini sangat the best. Dulu masa hadir kursus induksi pun Abah juga ada bagi ceramah di antara slot yang ada. Air mata gerenti jatuh ke pipi punya la melainkan yang hati batu / hati kering ataupun kontrol macho / cun.

Abah suruh kami isi lampiran dia bagi bersertakan dengan sampul , isi dan tulis mengikut kehendak yang terdapat dalam surat tu. Selepas selesai tulis , Abah kumpulkan semula dan katakan akan dihantarkan ke alamat yang tertera di hadapan sampul.

Memandangkan Yanty single ; belum berkahwin maka digalakkan dihantarkan kepada keluarga , dengna itu sudah tentu lah Yanty hantar kepada kedua - dua orang tua ; mummy & daddy.

Kelakar okay isi yang Yanty tulis tapi bermakna kalau betul - betul kenal siapa Yanty. Jom tengok.

Kepada :
Encik Md.Sheriff & Puan Mahani

Janji Ku :
"Be a good girl , daughter to both of you.
Will make you proud of having me.
InsyAllah I will take care each of you until last breath."

Wasiat Ku :
"Jangan buang bantal bucuk Yanty if i'm gone.
It is a precious memory & memory for the whole family to keep remembering me."

Memori / Kenangan / Nostalgia
Pahit Manis Ketika Bersamanya / Ayah Dan Ibu :

Daddy : - Ronda2 keliling area rumah setiap petang ; Tolong menyibuk lipat bungkus nasi lemak ; & ikut berkempen.

Mummy : - Sakit selalu disamping walaupun kena bebel & mengamuk sebab bantal bucuk dibakar.

Okay , bantal bucuk banyak ditekankan dalam janji & wasiat dsb sebab walaupun dah besar panjang ni , masih lagi tak boleh dipisahkan. Apa nak dikata , katalah. Saya tetap sayang bantal bucuk saya. LOL . Yanty balik Penang , daddy yang kata wsiat dah sampai. Abah really pos the letter dan sebab tu la Yanty snap picture tu.

2 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Pizza San Francisco

1:19 PM Yanty Lee 0 Comments

Hey Uolls!

Sekian lama berkurun tak hapdate belog Yanty ni , mood tak ada sangat sedangkan banyak yang nak share.

Setelah lama menetap tak tetap di Putrajaya tetapi tak semua tempat menarik dan kedai / restaurant makan di cuba lagi.

Awal Januari setelah balik dari bercuti panjang di Penang , jejalan di Bangi dengan En.Cayang selepas waktu kerja. Kebetulan my mummy dan sister pergi Alamanda dan mesej suruh makan kat luar sebab tak masak , maka we both pun dalam proses pencarian makan dan selalu ada masalah nak makan di mana?

Dan di sini lah kami berdua makan malam bersama. Di Pizza San Francisco , Bangi  , tak dapat jejak kaki ke San Francisco dapat makan dekat sini pun okaylah. Kami berdua tidaklah lapar sangat kononnya nak nak diet.

Terberkenan dengan banner di luar restaurant yang menunjukkan Lasagne - RM9.90 only , terjah!

Mine , tapi xhabis pun too full.

Our dessert - Ice Cream 

If korang lalu je area Bangi ni , mesti nampak macam - macam banner dengan promotion di Restauran Pizza San Francisco ni , haruslah mencuba kalau tidak jadi katak bawah tempurung.




0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Wordless Wednesday : 22 February 2012 - No More Facebook-ing

11:16 AM Yanty Lee 0 Comments


Can't find me anymore tru Facebook?
This is the reason why.


0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Wordless Wednesday : 15th February 2012

11:59 AM Yanty Lee 2 Comments



2 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Proven : NO VALENTINE'S DAY on 2012

11:22 PM Yanty Lee 0 Comments

Valentine's DayHari Kekasih? dsb.

TIDAK LOGIK : Dan dengan ini , diumumkan bahawa tahun 2012 tidak akan adanya sambutan tersebut setelah bukti yang dikaji melalui kaedah pengiraan sifir Matematik ;



LOGIK : Ketahui kenapa sebagai umat ISLAM tidak boleh menyambutnya. - Haram : Ber'Valentine 
Nota Tapak Kaki Yanty  : No one run from making mistake , therefore there is not to late to turn back to the right path. 

0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

am I as WHAT you think?

3:58 PM Yanty Lee 5 Comments



5 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Wordless Wednesday : 8 February 2012 - Need

12:00 AM Yanty Lee 4 Comments


4 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

10 Day Challenge : Day 10 - A photo makes you laugh

12:00 AM Yanty Lee 2 Comments

Ha! Ha! Ha!
kalau la my meow penakut & surrender macam ni 
kelalar kowt!
sangat COMEL!

2 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

10 Days Challenge : Day 9 - A photo of you have taken

3:29 PM Yanty Lee 0 Comments


Taken by my cayang near the road side having some buy selling 
Ha! Ha! Ha!

0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

10 Days Challenge : Day 8 - A most recent photo of you

12:00 AM Yanty Lee 4 Comments


Taken at NICHII Queensbay Mall with bff , eiQa during CNY.

4 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

10 Days Challenge : Day 7 - A photo of you and your best friends

5:13 PM Yanty Lee 2 Comments


best friends 
understand when you say forget it , 
wait forever when you say just a minute , 
stay by your side when you say leave m alone , 
&
listen for hours when you're crying on the phone.
It's those time we go so crazy people think we're high , 
the times we make each other laugh til we cry , 
all the isnde jokes and those "remember whens" , 
those are the reasons the call us best friends.


2 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

10 Days Challenge : Day 6 - A Photo of a former crush

12:00 AM Yanty Lee 0 Comments

" It takes a minute to crush on someone  , 
an hour to like someone , 
and a day to love someone , 
.............................................BUT
It takes a lifetime to forget someone. "

So true this quote .
But , so far I don't crush to people surrounding me.
but , I so in love with NICK CARTER.
Since I was a little kid I got the influence from my eldest sister.
Why? He is so CUTE !
Now? He is so HOT !



0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen