Wordless Wednesday: 31st August 2011 - NEW TV

10:05 PM Yanty Lee 3 Comments




3 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Selamat Hari Raya!

1:16 PM Yanty Lee 0 Comments


to all Muslims surround the world
wishing you

Eid Ul Fitr

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Of all the days to celebrate this out shines the rest , 
Here is hoping that this EID is happiest and best ,
May you be guided by your faith in Allah & shine in his divine blessings!

0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Raya Mood ?!

12:42 AM Yanty Lee 5 Comments



Raya Mood ?
Do I've a bit of it?

Some already went back to their hometown.
Some already packed up stuff and moving tomorrow also mostly taking as a half day to avoid from the traffic.

Seriously & totally different for me this year , I don't even feel the mood yet.
Either nothing been packing up too and the room still not tidy up.
Even tho I'm one of the peps who taking half day just because coincident only left ticket bus to Penang at noon.

Will Penang cherish me & bring me the mood of Raya?

5 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Wordless Wednesday: 24th August 2011 - I DROP

10:43 PM Yanty Lee 4 Comments




4 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Diskaun tol Aidilfitri di 24 lebuh raya 30 -31 Ogos 2011

4:38 PM Yanty Lee 0 Comments




Sebanyak 24 lebuh raya bertol di seluruh negara akan memberi diskaun antara lima dan 37.5 peratus pada 30 dan 31 Ogos ini sempena Aidilfitri tahun ini.

Lebuh raya yang terbabit ialah Lebuh Raya Utara Selatan (Plus), Lebuh Raya Utara Selatan 

Hubungan Tengah (Elite), Lebuh Raya Seremban-Port Dickson (SPDH), Lebuh Raya Laluan 
Kedua Malaysia-Singapura (Linkedua), Lebuh Raya Kulim-Butterworth (KLBK), Lebuh Raya
Damansara Puchong (LDP), Lebuh Raya Sistem Penyuaraian Trafik KL-Barat (Sprint), Lebuh 
Raya KL-Karak (KLK).

NONE

Lebuh Raya Pantai Timur, Lebuh Raya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (Akleh), Lebuh Raya 

Koridor Guthrie (Guthrie), Lebuh Raya Kemuning Shah Alam (LKSA), Lebuh Raya Sungai Besi 
(Besraya), Lebuh Raya Baru Pantai (NPE), Lebuh Raya Kajang-Seremban (Lekas), Lebuh Raya
Shah Alam (Kesas).

Lebuh Raya Duta Ulu Kelang (Duke), Lebuh Raya Cheras Kajang (Grand Saga), Lebuh Raya

Smart, Lebuh Raya Pintas Selat Klang Utara Baru (NNKSB), Lebuh Raya KL-Putrajaya (KLP),
Lebuh Raya Lingkaran Kajang (Silk) dan Lebuh Raya Lembah Klang Selatan (SKVE).
Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Mansor (kiri), berkata Lebuh Raya Latar yang baru dibuka juga 
bersetuju untuk memanjangkan tempoh laluan percuma tanpa tol sehingga 31 Ogos.
shaziman 230611

"Pengguna Lebuh Raya LDP pula tidak akan dikenakan apa-apa bayaran pada Hari 
Kemerdekaan bermula 12 tengah malam sehingga 11.59 tengah hari," katanya pada sidang media selepas merasmikan Kempen Keselamatan Aidilfitri peringkat Kementerian Kerja Raya di Plaza Tol Lagong Lebuhraya Guthrie di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau berkata, pemberian diskaun itu adalah sejajar dengan Bidang Keberhasilan Utama Negara yang baru yang diumumkan bulan lalu iaitu bagi memerangi kos kehidupan yang kian meningkat.
Terdapat beberapa lebuh raya terutamanya yang di luar Kuala Lumpur yang menawarkan diskaun lebih 

awal bermula pada 28 Ogos ini sehingga dua hari selepas hari raya.

Walaupun lazimnya bilangan kenderaan di jalan raya meningkat dua kali ganda pada musim perayaan, Shaziman berkata, beliau yakin keadaan trafik pulang ke kampung pada kali ini akan lebih terkawal memandangkan tempoh cuti yang agak panjang membolehkan jadual perjalanan lebih teratur.

Beliau berkata, bagi mengelak kesesakan jalan raya di Pantai Timur dalam masa empat hari lagi sebahagian 

jajaran Lebuh Raya Pantai Timur Fasa Dua akan dibuka.

NONE

Tiga laluan akan dibuka iaitu bermula dari Persimpangan Bertingkat Bukit Besi ke Persimpangan 
Bertingkat Ajil sepanjang 42.4 kilometer (km), laluan baru yang dikenali sebagai Bukit Payung Spur 
Road sepanjang 16.3 km dan Persimpangan Bertingkat Telemong ke Persimpangan Bertingkat 
Kuala Terengganu sepanjang 9.2 km.

Shaziman juga berkata, bagi keselamatan pengguna jalan raya yang semakin meningkat, Kementerian Kerja Raya melakukan beberapa inisiatif termasuk kerja pembaikan di 37 lokasi tertentu di jalan-jalan persekutuan dan di 10 lokasi di lebuh raya pada tahun lalu.  
Walaupun cheq balik Penang nek bus & balik awal , rasa macam tidak berbaloi kepada pengguna jalan raya yang lain sebab kebanyakkan orang awam semestinya pulang ke kampung halaman lebih awal. 
 Sumber  : BERNAMA

0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Creative Ideas

2:32 PM Yanty Lee 4 Comments


I wish I could be like the creator. Have a look , guys! It's so SPEECHLESS!













4 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Lawak Ketawa

2:14 PM Yanty Lee 2 Comments









2 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Orang beriman masuk syurga tanpa hisab

4:52 PM Yanty Lee 0 Comments




Orang beriman masuk syurga tanpa hisab



RASULULLAH SAW adalah manusia pertama masuk syurga, sedangkan umatnya adalah umat yang pertama antara umat Nabi lain yang masuk syurga. Dalam hadis disebutkan bahawa Abu Bakar adalah orang yang masuk syurga selepas Rasulullah SAW. 

Diriwayatkan daripada Anas bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Aku 

mendatangi pintu syurga, lalu aku memintanya untuk dibuka. Malaikat yang bertugas menjaga 
pintu syurga bertanya: Anda siapa? Aku menjawab: Muhammad.
Lalu, ia berkata: Aku diperintah supaya tidak membuka pintu syurga untuk siapa pun sebelum 
anda.” (Hadis riwayat Muslim) Daripada Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda yang 
bermaksud: “Malaikat Jibril mendatangiku seraya memperlihatkan pintu syurga yang akan 
dimasuki oleh umatku. Lalu, Abu Bakar bertanya: Ya Rasulullah, saya senang jika saya boleh 
melihat bersamamu! Rasulullah menjawab: Wahai, Abu Bakar, engkau adalah orang yang 
pertama masuk syurga dari umatku.” (Hadis riwayat Abu Daud)

Dari Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Golongan pertama yang akan 
masuk syurga, wajahnya nampak seperti bulan pada malam purnama, mereka tidak meludah tidak 
ingusan, tidak buang air kecil, dan tidak buang air besar, mereka dibuat dari emas. Aroma 
dupanya harum seperti dupa India. Aroma peluh mereka seperti wangian. Setiap orang 
mempunyai dua isteri yang sumsum betisnya kelihatan di balik dagingnya kerana kecantikannya. Tidak ada perbezaan pendapat di antara mereka. Mereka tidak saling dengki satu sama lain. 
Mereka bertasbih kepada Allah, setiap pagi dan petang.” (Hadis riwayat Ahmad, Bukhari dan 

Muslim) 
Sudah dikemukakan hadis mengenai orang yang akan masuk syurga tanpa hisab (penghitungan). 

Mereka adalah orang yang bertakwa dan beramal soleh. Mereka beriman kepada Allah hingga 
sampai pada darjat takwa tinggi seperti mana mereka sampai pada darjat amal soleh yang tinggi. 


Merekalah orang yang tidak akan dihisab amalnya. Mereka juga tidak akan ditimbang, tidak ada 

buku amal, kecuali buku bertuliskan: Lulus kerana Allah dan Rasulullah SAW. Di antara kurnia, kenikmatan dan kemuliaan Allah bahawa Dia menganugerahkan kepada 
Rasulullah SAW pada setiap satu orang dari yang 70,000 itu membawa 70,000 orang pula. 


Daripada Abu Bakar, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Aku dianugerahi Allah 70,000 

orang dari umatku masuk syurga tanpa hisab. Wajah mereka nampak seperti bulan pada malam 
purnama. Hati mereka semuanya sama. Lalu, aku memohon tambahan kepada Allah dan Allah 
menambahkan untukku setiap satu orang menjadi 70,000 orang.” (Hadis riwayat Ahmad dalam 

Musnad dengan sanad yang sahih). 

Golongan orang yang akan masuk syurga tanpa hisab adalah golongan yang sifatnya disebutkan 

dalam surah Al-Waqi’ah. Allah memberi sifat kepada mereka sebagai orang-orang yang beriman 
paling dahulu dan mereka didekatkan kepada Allah di syurga. Mereka adalah segolongan besar 
dari orang-orang yang terdahulu dan segolongan kecil dari orang-orang yang kemudian. Kepada 
mereka, Allah telah menanamkan kemuliaan, cinta takdir, dan keagungan. Mereka adalah cermin 
dalam iman, amal kebaikan, jihad, ilmu, anugerah, kelembutan hati, cinta, kesempurnaan, akhlak, 

dan keagungan. 

Firman Allah yang bermaksud: “Dan orang yang paling dulu (beriman), merekalah yang paling 

dulu (masuk syurga), mereka itulah orang yang dekat (kepada Allah), berada dalam syurga 
kenikmatan segolongan besar dari orang yang terdahulu, dan segolongan kecil dari orang yang 
kemudian.” (Surah Al-Waqi’ah, 10-14).

Buku Bidadari, Syurga dan Penghuninya


0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

40 jenis kopi beracun

4:49 PM Yanty Lee 1 Comments






Perhatian kepada penggemar minuman segera especially Kopi. Kementerian Kesihatan telah mengesan 40 
jenis minuman segera dijual di pasaran mengandungi bahan beracun dan kimia seperti Sildenafil, 
Tadalafil, Verdabafil dan Sibutramine yang boleh membawa maut jika diambil tanpa pengawasan
doktor. 

Kebanyakan produk itu didapati dicampuri bahan racun berjadual yang digunakan sebagai perangsang 
seks dan bahan pelangsing yang kebanyakannya dibungkus di kilang haram di negara ini.

Sebenarnya minuman segera sebegini memang banyak terdapat di pasaran yang biasanya dari usahawan-usahawan IKS. Malah kandungan ini bukan saja boleh ditemui pada perisa kopi saja tapi termasuklah teh, coklat dan sebagainya. Biarpun tujuan asalnya adalah sebagai penambah tenaga dan pelangsingan, tapi jika diambil tanpa kawalan atau berlebihan, boleh memberikan kesan sampingan dan memudaratkan. Ketika inilah ianya boleh membahayakan diri penggunanya.


  • Cafe Abang Yes,
  • Candi Gold,
  • Candy 193,
  • Extend Up Energy Drink,
  • Extremen,
  • Extrewomen,
  • Goji Guarana,
  • Goji Guarana Extra,
  • Goji More,
  • Goji Yumberry,
  • Guara Cafe,
  • HBW Ice Lemon Tea,
  • Hotton Vitality Candy,
  • Ie2 O,
  • King Cappucino,
  • Knight Cofee.
  • Kolek Cafe Power Plus,
  • Kopi Angguk,
  • Kopi Asmara,
  • Kopi Bagus AAA,
  • Kopi Campuran Kedai Kopi Ali Bagus,
  • Kopi Pahlawan,
  • Kopi Super Angguk,
  • Kopi Tenaga Tok Lebai Plus,
  • Maca Max, Macagin Ginseng Candy,
  • Mentalk Candy,
  • Nexus MXP,
  • Night Cafe,
  • Red Energizer Candy For Men,
  • Royal Beverage Maqrifatun,
  • sasanergy Drink,
  • Trica Jus,
  • Tri-Max,
  • True SR,
  • vigor Candy,
  • Vitca-F,
  • Vitca-M,
  • Winnie Beauty V1,
  • XKL Sky Fruit Juice Premix. 

1 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Wordless Wednesday : 17th August 2011 - LOVE

12:50 AM Yanty Lee 5 Comments



5 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Juadah Berbuka atau Nafsu

10:28 PM Yanty Lee 12 Comments




Halo everyone!
Terasa lama siot tak berblogging. Hanya sekadar view sahaja.

Hari ni dah 2 minggu umat ISLAM berpuasa di bulan Ramadan. Alhamdulillah juga kerana masih berpuasa
dan tidak ada masalah fizikal yang boleh menganggu aktiviti puasa. Harap ada juga yang turut sama seperti Yanty.

Sepanjang 2 minggu ni , mesti ramai berbuka dengan pelbagai jenis masakan & makanan yang 
hebat belaka.

Pada hari pertama berpuasa , Yanty hanya sempat singgah di Pasar Ramadan Presint 2 Putrajaya
selepas waktu kerja bersama En.Nameless. Kami berdua hanya membeli sedikit juadah seperti Nasi 
Lemak (RM2/- sebungkus) , Ayam Uncle Bob , Scallop , Espetada Chicken & air Tebu
sahaja. Kami berdua berbuka di tepi tasik Wetland. [ tiada gambar yang di snap kan ]

Hari kedua , En.Nameless busy bermesyuarat dengan KPPA so tak ada teman la nak berbuka. Kebetulan Cik Mai ada so En.Nameless & Incik Cinta minta kami berdua berbuka bersama-sama jadi kami berdua mula memeningkan kepala untuk fikir destinasi dan makanan apakah untuk dibaham bersama. Lastly, kiterorang serang Pizza Hut Cyberjaya. Dari Putrajaya ke Cyberjaya tu. Alhamdulillah kekenyangan dan
hanya kami sahaja orang Muslim yang berbuka di sana.


Confius , Cik Mai lapar sangat ke? Kak engkau puasa ke tidak hari ni ye? opss saja je kan..


Set Ramadan untuk dua orang makan di Pizza Hut , sesiapa berminat sila kunjungi Pizza Hut berdekatan .

Okay , hari kedua dah berlalu dan hari ketiga berbuka di opis bersama Cik Mai lagi sambil buat kerja yang tidak pernah putus timbunnya. Pizza Hut semalam tu tapi apa la yang ada delivery kat area Putrajaya ni kan? Kami order Domino's Pizza pula. Konon nya diet tapi hancur sebab 2 hari berturut-turut makan makanan 
tak patu dimakan.
     

  Lasagnia , Domino's Pizza , F&N Epal& Aloe Vera and White Lady Kek



Dashyat kan? Makan pizza untuk 2 hari , weyh! Giler gemoks! Tapi alhamdulillah semuanya masih rezeki yang diperolehi dari Allah. Ala kadar je kenyang ..blurppp!

Hari ke-4 , selepas waktu kerja En.Nameless & Incik Cinta kami kerja separuh hari sahaja. Maka mereka balik awal so lepas kiterorang berdua habis kerja. En.Nameless jemput Incik Cinta dan kami berdua di opis.
Di manakah destinasi berbuka hari ke-4? Jawapan nya ialah Restaurant Tasik Idaman , Bangi. 
Tempat ni memang port zaman berkawan dan sehingga sekarang dengan En.Nameless. View memang 
cantik. Kami berempat berbuka puasa yang ke-empat dengan menu ; Ikan Siakap 3 Rasa , Tomyam 
Campur , Kailan Ikan Masin ,Telur Bungkus , Udang Goreng Celup Tepung , Sirap Laici 
dan kurma. Lazat sehingga menjilat jari.









Okay memang banyak makanan dan pose maut yang di snap kan. Enjoy makan tak ingat dunia. Perut cam dah orang mengandung! Kandungan apa kah?

Hari Jumaat kami berempat hanya berbuka dengan dengan juadah di Pasar Ramadan Presint Diplomatik 
lagi dan kali ni berempat lah berbuka di Wetland. Juadah banyak tak ternayata.

Sabtu? Hurm.. tidak ingat plak menu . Seriously can't be re-called. But....
Hari Ahad , me masak at home dengan kakak dan En.Nameless. Berbuka bertiga di rumah bermenukan Sambal Tumis Udang + Tauhu , Sardin Masak Kicap , Telur Burung Puyuh  & Kailan 
Ikan Masin dan juga Soya Cincau. Sedap ke tak , everyone enjoy it.









Isnin kembali bersamaan dengan Ramadan yang ke 8. Isnin & Selasa hanya makan di rumah dengan makanan yang ada. Terlebih lauk pauk. Hari Rabu , agak padat masa sebab me, En.Nameless ,Cik Mai & Incik Cinta nak pergi tengok wayang  di Alamanda cerita Rise Of The Planet Of The Apes. Sempat
berbuka Marble Cheese Cake yang di beli oleh En.Nameless di Secret Recipe untul pujuk me. Lepas 
tengok wayang baru berbuka. Huh kelaparan , ok. Singgah Restaurant Mr.Kabab & Biryani di 
Presint Diplomatik. It's break fast , dinner and supper also sahur sekaligus.



Dan hari Khamis pula berbuka ala barat gitu. Bersama-sama ex-housemate , Ida. Plan nak makan di Austin 
Steak House , Bangi  tapi jalan tak jumpa so lepak De'One Steak House , Bangi. Makan Chicken 
Chop aje ,   En.Nameless berbuka dengan Szilling Chicken Rice. Berbuka sekali dengan Intan & 
Fandi.




Setakat Ramadan ke -11 sahaja. Sambungan ke-12 dan seterusnya next entri sebab mummy cheq mai dari Penang , so makan sedap nya. Catch it babeh!

Salam Ramadan !

12 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen