Berapa Kah Harga Seorang Isteri ?

9:25 AM Yanty Lee 0 Comments

Hargailah isteri anda......
Mulianya seorang isteri disisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri
ini pada keluarga, suami dan anak-anak
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri
mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak. Biarlah buruk mana isteri anda,
sayangilah mereka......

Beruntungnya seorang wanita yang ada rahim ini ialah dia bekerja
dengan Tuhan... jadi ' kilang ' manusia.
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh...
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang
tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.
Cuti bersalin juga sehingga 60 hari ,
Bila dah bersalin tu, susukanlah anak...jgn takut "kendur" atau menggelebeh pulak...
Si suami pulak, jgn la berebut dengan anak untuk menyusu pulak….
Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah ,
Tapi bila dah habis cuti tu.. . layanlah suami..."offer" lah pada suami ,
Nabi bersabda: berjimak dgn isteri itu pahala ...jangan buat deekkk jeee,
Jangan buat alasan itu dan ini pulak….ingat tu si isteri yee!!!
Kata nak pahala lebih…
Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.....
sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya...

Satu lagi berita gembira untuk wanita, Sepanjang dia mengandung
Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.
Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita,
jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi
Allah beri kelonggaran seksa kubur.
Untuk peringatan semua wanita yang bersuami
seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala
tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

Di akhirat nanti seorang wanita solehah akan
terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia
terima di atas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redha suaminya pergi berjemaah di masjid
atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah ke atasnya jua. .

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian
Sirat dia tak nak masuk syurga tanpa suaminya,
jadi dia pun memberi pahalanya kepada
suami untuk lepas masuk syurga.
Di dunia lagi, kalau suami dalam kesusahan
isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.
Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung
terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat di dalam dan
di luar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik
dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..
Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat
Allah agar tidak derhaka denganNya.

Ses u ngguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.
Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak
kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir
kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan
wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Woman was made from the rib of man,
She was not created from his head to top him,
Nor from his feet to be stepped upon,
She was made from his side to be close to him,
>From beneath his arm to be protected by him,
Near his heart to be loved by him.

"Wahai Tuhan...
ku tak layak ke syurgamu ...
namun tak pula aku sanggup ke nerakamu...
kamilah hamba yang mengharap belas darimu ......

"Ya Allah...
jadikanlah kami hamba-hamba mu yang bertaqwa ...
ampunkan dosa-dosa kami, kedua ibubapa kami,
dosa semua umat-umat islam yang masih hidup mahupun yang telah
meninggal dunia".......


Kubur itu gelap, cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah..
Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing, dan kalimah ini
di sebelah yang satu lagi, pasti lebih berat lagi nilai kalimah ' Laa ilaaha illalLah ' ini.
Rasulullah saw. bersabda (mafhumnya): "Wahai manusia! Ucaplah ' Laa ilaaha illalLah ' , kamu pasti berjaya!"

Marilah kita ucapkan kalimah ini:
"Laa ilaaha illallah!" x 10

Setelah ucapkannya sebanyak 10 kali, panjangkan/fowardkan email ini kepada sekurang- kurangnya 10 orang rakan-rakan anda. Bayangkan betapa besarnya pahala yang Allah sediakan, hanya untuk usaha kita yang sedikit ini


Lepas baca entry singgah la ke ruang komen , dan seKLIK  juga, TQ.



0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

What your Birth month means?

1:00 PM Yanty Lee 2 Comments

JANUARY
* Ambitious and serious

* Loves to teach and be taught
* Always looking at people's flaws and   weaknesses
* Likes to criticize

* Hardworking and productive

* Smart, neat and organized

* Sensitive and has deep thoughts

* Knows how to make others happy
* Quiet unless excited or tensed

* Rather reserved

* Highly attentive

* Resistant to illnesses but prone to colds
* Romantic but has difficulties expressing love
* Loves children

* Likes to point out people's mistakes
* Loyal

* Needs to improve social abilities

* Easily jealous
FEBRUARY
* Abstract thoughts

* Loves reality and abstract

* Intelligent and clever

* Changing personality

* Temperamental

* Quiet, shy and humble

* Low self esteem

* Honest and loyal

* Determined to reach goals

* Loves freedom

* Rebellious when restricted

* Loves aggressiveness

* Too sensitive and easily hurt

* Showing anger easily

* Dislike unnecessary things

* Loves making friends but rarely shows it
* Daring and stubborn

* Ambitious
* Realizing dreams and hopes

* Sharp

* Loves entertainment and leisure

* Romantic on the inside not outside

* Superstitious and ludicrous

* Spendthrift

* Learns to show emotions

MARCH

* Attractive personality

* Affectionate

* Shy and reserved

* Secretive

* Naturally honest, generous and sympathetic
* Loves peace and serenity
* Sensitive to others

* Loves to serve others

* Not easily angered

* Trustworthy

* Appreciative and returns kindness
* Observant and assess others

* Revengeful

* Loves to dream and fantasize

* Loves traveling
* Loves attention

* Loves home decors

* Musically talented

* Loves special things

* Moody
 
 
APRIL
* Active and dynamic

* Decisive and hasteful but tends to regret
* Attractive and affectionate to oneself
* Strong mentality

* Loves attention

* Diplomatic

* Consoling

* Friendly and solves people's problems
* Brave and fearless

* Adventurous

* Loving and caring

* Suave and generous

* Emotional

* Revengeful

* Aggressive

* Hasty

* Good memory

* Moving

* Motivate oneself and the others
* Sickness usually of the head and chest
* Easily get too jealous
MAY
* Stubborn and hard-hearted

* Strong-willed and highly motivated
* Sharp thoughts

* Easily angered

* Attracts others and loves attention
* Deep feelings

* Beautiful physically and mentally
* Firm standpoint

* Easily influenced

* Needs no motivation

* Easily consoled

* Systematic (left brain)

* Loves to dream

* Strong clairvoyance

* Understanding

* Sickness usually in the ear and neck
* Good imagination
* Good debating skills

* Good physical

* Weak breathing

* Loves literature and the arts

* Loves traveling
* Dislike being at home

* Restless

* Hardworking

* High spirited

* Spendthrift
JUNE
* Thinks far with vision

* Easily influenced by kindness
* Polite and soft-spoken

* Having lots of ideas

* Sensitive

* Active mind

* Hesitating

* Tends to delay

* Choosy and always wants the best

* Temperamental

* Funny and humorous

* Loves to joke

* Good debating skills

* Talkative

* Daydreamer

* Friendly

* Knows how to make friends

* Abiding

* Able to show character

* Easily hurt

* Prone to getting colds

* Loves to dress up

* Easily bored

* Fussy

* Seldom show emotions

* Takes time to recover when hurt

* Brand conscious

* Executive

* Stubborn

* Those who loves me are enemies
* Those who hates me are friends
 
 
 
JULY
* Fun to be with

* Secretive

* Difficult to fathom and to be understood
* Quiet unless excited or tensed

* Takes pride in oneself

* Has reputation

* Attractive and affectionate to oneself
* Easily consoled

* Very Honest

* Concern about people's feelings

* Tactful

* Friendly

* Approachable

* Very emotional

* Passionate kisser
* Temperamental and unpredictable
* Moody and easily hurt

* Witty and sarky

* Sentimental

* Not revengeful

* Forgiving but never forgets
* Dislike nonsensical and unnecessary things
* Guides others physically and mentally
* Sensitive and forms impressions carefully
* Caring and loving

* Treats others equally

* Strong sense of sympathy
* Wary and sharp

* Judge people through observations

* Hardworking
AUGUST
* Loves to joke

* Attractive

* Suave and caring

* Brave and fearless

* Firm and has leadership qualities

* Knows how to console others
* Too generous and egoistic

* Takes high pride of oneself

* Thirsty for praises

* Extraordinary spirit

* Easily angered

* Angry when provoked

* Easily jealous

* Observant

* Careful and cautious

* Thinks quickly

* Independent thoughts

* Loves to lead and to be led

* Loves to dream

* Talented in the arts, music and defense
* Sensitive but not petty
* Poor resistance against illnesses

* Learns to relax

* Hasty and rushy

* Romantic

* Loving and caring

* Loves to make friends
SEPTEMBER
* Suave and compromising

* Careful, cautious and organized
* Likes to point out people's mistakes
* Likes to criticize

* Quiet but able to talk well

* Calm and cool

* Kind and sympathetic

* Concerned and detailed

* Trustworthy, loyal and honest

* Does work well

* Sensitive

* Thinking

* Good memory

* Clever and knowledgeable

* Loves to look for information

* Must control oneself when criticizing
* Able to motivate oneself

* Understanding

* Secretive

* Loves sports, leisure and traveling
* Hardly shows emotions

* Tends to bottle up feelings

* Choosy especially in relationships
* Loves wide things

* Systematic
 
 
OCTOBER
* Love to Love

* Loves those who love them a lot
* Loves to takes things at the centre
* Attractive and suave

* Inner and physical beauty

* Does not lie or pretend

* Sympathetic

* Treats friends importantly

* Love love ones deeply
 
* Easily hurt but recovers easily

* Loyal and generous

* Helpful
* Daydreamer

* Very opinionated

* Careing of others
* Emotional

* Very self confidence

* Honest and trustworthy

* Love to nature & natural things
* Soft-spoken

* Romantic

* Touchy and easily jealous

* Concerned

* Loveing

* Good sense of humor
 
* Brave & Fight against injustice

* Patient
NOVEMBER
* Has a lot of ideas

* Difficult to fathom

* Thinks forward

* Unique and brilliant

* Extraordinary ideas

* Sharp thinking

* Fine and strong clairvoyance
* Can become good doctors

* Careful and cautious

* Dynamic in personality

* Secretive

* Inquisitive

* Knows how to dig secrets

* Always thinking

* Less talkative but amiable

* Brave and generous

* Patient

* Stubborn and hard-hearted

* If there is a will, there is a way

* Determined

* Never give up

* Hardly become angry unless provoked
* Loves to be alone

* Thinks differently from others

* Sharp-minded

* Motivates oneself

* Does not appreciates praises
* High-spirited

* Well-built and tough

* Deep love

 
 
 
 
  Yanty Sheryf

May god bless u'll ..
DECEMBER
* Selfish
* Patriotic
* Active in games and interactions
* Impatient and hasty
* Ambitious
* Influential in organizations
* Fun to be with
* Loves to socialize

* Loves praises

* Loves attention

* Loves to be loved

* Touchy and easily jealous

* Not pretending

* Bad tempered

* Changing personality

* Not egoistic

* Takes high pride in oneself
* Hates restrictions

* Loves to joke

* Changing Decisions
* No sense of love & humor


Lepas baca entry singgah la ke ruang komen , dan seKLIK  juga, TQ.


2 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Al Quran Online

11:38 AM Yanty Lee 0 Comments






Just nak share Al-Quran Online dengan semua

Selamat beramal!


Lepas baca entry singgah la ke ruang komen , dan seKLIK  juga, TQ.



0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Tangisan Air Mata Semalam

11:13 AM Yanty Lee 2 Comments

Luahan hati yang terluka ketika tangisan air mata menemani semalaman.

FIGHTING LONELY

Whatever happens
Proceeded without interruption
Tears of the retained
Time to fall

Later we'll know
How wise his life
This bitter no matter what
Lessons to be thought

Hopefully your departure
Will not change anything
I hope my opponent is able to
My lonely ..

Whatever happens
Walk non-stop ..

# "no matter who brings you down, and makes your day bad, there's always people in your life who makes your life feel like heaven" #



Semalam malam yang sangat sedih , aku tak leh nak lelap kan mata bila aku cuba nak buat sesuatu di laman web sosial untuk kembali kan mood yang aku hilang ahad lepas. Apa yang terjadi ahad lepas? Hurm sukar nak taip. Seperti status di laman web sosial ku it. Tak de sapa pun yang tau apa perasaan aku waktu itu dan semalam. 
Kecewa nya bila niat terbantut. Bila cuba membawa berbincang dengan cara baik tapi boleh pula dapat jawapan bagi pilihan untuk aku teruskan kalau ini tak suka itu tak suka. Sedangkan persoalannya kenapa layan terhadap aku tak macam si dia? Ini pun tak ada jawapan tapi dijawab dengan sangat terasa nya hati ni apabila SMS yg di terima menyatakan , "maafkanlah sebab macam mana si dia pernah layan dia , macam itu lah dia melayan aku" terkejut seketika melinang air mata terkenangkan apa yang si dia pernah lakukan pada dia sebelum ini. Contohnya, keluar makan malam bersama suami orang , menjalinkan hubungan dengan orang lain sedangkan sudah berpunya , dan macam-macam lagi serta yang paling terbaru tidak langsung mencuba untuk pertahankan cinta yang terjalin bertahun apabila orang tua tidak pernah merestui hubungan itu dan hendak mengahwinkan dengan pihak keluarga yang jauh status dan kedudukan. Seketika aku terdiam dan nangis aku hanya terkenang semua apa yang pernah dilakukannya si dia terhadap nya, apa mungkin dia juga akan bertindak dan berbuat sedemikian terhadap aku kelak?
Pabila aku membuat panggilan katanya sayang pada aku tapi apa maksud SMS semua itu tadi? Aku cuba untuk dengar kata dan nasihat dari pihak kawan-kawan dia yang tidak sengaja terlibat dalam pergaduhan antara kami berdua kerana panggilan yang diterima oleh si dia.Kawannya minta aku untuk jangan cepat melenting dan jalan terbaik duduk bersama dan bincang yang terbaik, aku kenal dia bukan senang untuk di bawa untuk berbincang. Aku beritahu dia mengenai kawan-kawannya, dia hanya terdiam,dia hanya mampu minta maaf yang dia akan ubah sikap dan layanan dia yang tidak acuh itu terhadap aku. Dan mohon diberi peluang. Aku rasa dia lah yang bertuah sebab berkali-kali peluang telah aku berikan tapi kenapa masih layan aku tidak seperti si dia yang telah meninggalkan nya begitu sahaja dan tidak senang bila melihat dia telah ada pengganti. Bukan kah dia pernah kata dia benci dan tak perlu sayang si dia yang buang dia? Bukankah si dia lebih gelojoh kan duit anak datuk yang bakal dikahwini kelak?
Kadang-kadang terasa, apa pun tak leh terlalu banyak batas tapi kalau dulu si dia buat cam tu pada dia pasti marah dan dipersoalkan. Tapi sekarang aku pulak yang menyoal.
Malam semalam , air mata menemani aku tak dapat nak tidur sangat. Komputer riba yang pada mulanya dibukakan terus tutup sebab niat terbantut. Pagi sudah,pergi kerja dengan muka selamba itu lah kehidupan aku setiap kali ada benda berlaku semalam , pasti esoknya tiada apa-apa seolah-olah semua nya OKAY.
senyum ku , riak wajah ku hanya boneka sekiranya dia terbaca coretan ni.
Mengharap yang terbaik fikirlah selamilah hati seorang perempuan seperti aku jika boleh semasa dengan nya.


Lepas baca entry singgah la ke ruang komen , dan seKLIK  juga, TQ.



2 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Hebatnya Kuasa Tuhan - Tahun 2011

9:34 AM Yanty Lee 0 Comments

Salam , 

Just nak kongsi fakta yang sangat menakjubkan di TAHUN 2011.

Jom semua cuba !

Tahun 2011 mempunyai empat tarikh aneh: 
1/1/11, 11/1/11, 1/11/11, 11/11/11.

Cuba korang ambil 2 digit terakhir tahun kelahiran korang 
pastu campur dengan umur korang pada tahun ini..
Hasilnya pasti
= 111...
KAN..KAN???
Hebatnya kuasa ALLAH SWT..
 




Lepas baca entry singgah la ke ruang komen , dan seKLIK  juga, TQ.



0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Bahaya Nya BerHOOKAH / BerSHISHA

5:03 PM Yanty Lee 0 Comments

SHISHA? Buat Penggemar shisha ~

Shisha @ Hookah. berasal dari zaman dinansti Mogul @ Mughal di India. Bertujuan utk mengurangkan kesan rokok (dengan cara 'menapis' menggunakan air) kepada golongan2 pembesar di zaman tersebut yg sudah ketagih menghisap rokok setelah ia diperkenalkn oleh Barat.

Di Malaysia penggunaan "hookah" semakin meletup! Merata-rata di kota boleh didapati. Mamak stall , restoran , hotel , kelab , gerai makan di bandar besar.
 


 Beberapa ringkasan fakta:
1. Popular di negeri-negeri Arab terutama di Iran.
2. Dihidangkan semasa majlis keraian bagi memeriahkan suasana ketika berkumpul bersama.
3. Tidak popular di India walaupon berasal dari India.
4. Diharamkan di daerah Gujerat, India.
5. Terkenal di kalangan pelajar sekolah di Filipina berikutan rokok di haramkan kepada pelajar sekolah di sana.
6. Memerlukan permit khas di Amerika bg menjalankan perniagaan ini kerana melibatkan akta merokok di dalam bangunan
7. Terkenal di kalangan pelancong ke Israel.
8. Di bantah penggunaannya di kalangan penduduk Israel oleh The Israel Cancer Association dan diharamkan penggunaannya di markas-markas tentera di Israel oleh Israel Defense Forces.


Kesan terhadap kesihatan:
1. Asap shisha mengandungi komposisi toksik seperti tar, karbon monoksida, logam berat seperti zink dan carcinogen yg tinggi. (carcinogen adalah bahan kimia yg membantu pembiakkan sel kanser). Lebih tepat lagi, penghisap shisha menyedut lebih karbon monoksida berbanding perokok biasa (berdasarkan fakta sebatang rokok mampu bertahan 5 – 7min manakala shisha mampu bertahan sehingga 60minit!)
2. Menurut kajian, menghisap shisha dikenalpasti sebagai salah satu punca kepada kanser paru-paru, kanser mulut, serangan jantung dan penyakit lain yg disebabkan kegagalan jantung dan paru-paru.
3. Penghisap shisha menerima jumlah nikotin yg hampir sama dengan perokok biasa.
4. Asap yang dihembus oleh penghisap shisha berpotensi menyumbang kepada kesan “secondhand smoker” kepada orang disekeliling. (secondhand smoker lebih terdedah kepada risiko kanser paru-paru berbanding perokok tegar!)
5. Bg kaum ibu yg mengandung, menghisap shisha mampu menyebabkan kandungan yg dilahirkan tidak cukup berat atau tidak matang.
6. Penyakit berjangkit melalui air liur seperti H1N1 dan air-borne tuberculosis (penyakit TB) mampu merebak di kalangan penghisap shisha di kedai-kedai berikutan paip atau penyedut shisha tersebit tidak dicuci dan di sterilkan dengan betol. Biasanya bahan panas yang digunakan untuk membakar tembakau adalah terdiri dari bara kayu atau arang yang dilihat boleh meningkatkan risiko kesihatan kerana bila sesuatu proses pembakaran berlaku, ia akan menghasilkan bahan toksik tersendiri termasuk paras karbon monoksida yang tinggi, logam dan kimia yang boleh menyebabkan kanser.
7. Menurut statistik WHO (world health organization), setiap 32 orang daripada 100,000 orang di Mesir mengidap TB pada tahun 2005 dan kes baru pula dilaporkan meningkat 25 orang dari setiap 100,000 setiap tahun. 

Huh , so en3 ni sangat la nak suruh penggemar SHISHA tu fikir sekejap.
Mengikut kajian yang telah dilakukan oleh Department of Health and The Centre of Tobacco Control, shisha ni adalah sama bahaya dengan menghisap rokok bahkan lebih teruk lagi sebabnya adalah shisha ni meningkatkan lebih banyak lagi karbonmonoksida dalam badan.
Menghisap "hookah" atau turut dikenali dengan nama lain seperti shisha, water pipe, ghalyan, dan okka, akan membawa risiko kesihatan yang sama seperti merokok atau penggunaan produk tembakau yang lain.

Menteri Kesihatan Datuk Dr Chua Soi Lek berkata oleh sebab itu "hookah" bukanlah alternatif atau gantian kepada perbuatan menghisap rokok.
Perbezaan antara shisha & rokok
Bahan utamanya kedua-duanya ialah tembakau tetapi yang membezakannya dengan rokok,shisha ni berperisa
HARAM ? 
Dah kalau shisha tu macam rokok,kalau dah keluar fatwa kata rokok haram maka shisha pun haram la...

KESIMPULAN-nya
Buat korang penggemar tegar shisha , i nasihatkan untuk berhentilah.
Sayangilah nyawa korang.
Kalau dulu tak tahu, tapi sekarang dah tau, so bagi tahu member2 yang lain ye.


Lepas baca entry singgah la ke ruang komen , dan seKLIK  juga, TQ.



0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

faceblog

10:02 PM Yanty Lee 0 Comments

Hey , bloggers ..
Jom join the latest port untuk blogger-blogger
Di faceblog !
Sebarang keterangan lebih lanjut leh la lihat di sini .


Jom meramaikan di sana!


Lepas baca entry singgah la ke ruang komen , dan seKLIK  juga, TQ.



0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"

7:19 PM Yanty Lee 0 Comments



بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? 


apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,

saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;
“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…

Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.
Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”

* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.

* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Tolong tag kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..


Sekian, semoga ada manfaatnya.



Lepas baca entry singgah la ke ruang komen , dan seKLIK  juga, TQ.



0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

Jalan-Jalan Sambil Bersukan di Cameron Highlands

6:19 PM Yanty Lee 0 Comments

Yeah! Last 11-13 Feb 2011 I went to Cameron Highlands with my colleagues. The event called as "Jalan-Jalan Sambil Bersukan". We peps reached there nearly 12midnite. Once I get down from the bus and while walking to dome I did call HIM  & wish him on birthday.

*malas nk crop bontot kak mimi*
After entering the dome , everyone rushing to the bathroom to pee =) Then , I've changed onto my clothes and get to bed. Here,comes again on the phone with my beloved. About 3am then only I get to sleep.

 The next day , early morning after had breakfast. All of us went to badminton court coz we are having ping-pong & badminton's friendly match in the morning session.

Warming-up with pyscho colleagues - Fitri aka Daud

In front of the hall
 On evening session , we do have football & netball friendly match. Yeah ! The football team won but opposite result on the netball team. Funny? Haha... Ya so damn freaky bad experience I ever had. We don't have any trainings and yet we are playing under the rain!!!!

BAKA vs PAKSU
Main hampeh - posing je lebey!
At night , we are having BBQ & Karaoke . And do celebrate two of our officer's birthday too. A night which is hungry  but sleepy.


Next day , the day that I can't wait to be back to Putrajaya and me my beloved. After having breakfast , we all stop by and shopping. Sorry , I am not a shopaholic so I just bought some strawberries , souvenir's & some roses for Mrs.Chenta . Last port we drop is at the tea farm then it's time to say SAYORNARA to Cameron and HELLO to Putrajaya!

At the tea farm
After all , the "vacay" quiet awesome and abit having fun although kind of sad not to be with my beloved on his birthday.


Lepas baca entry singgah la ke ruang komen , dan seKLIK  juga, TQ.



0 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen

100 Truths about ME

4:50 PM Yanty Lee 3 Comments

A note with 100 Truths about ME

1. Real name : Rosniyanti Binti Md Sheriff


2. Nickname(s) : Yanty/Yantz


3. Zodiac Sign: Capricorn


4. Male or female: Female


5. Elementary School:- SRK Convent Green Lan e(Penang)


6. High School: SMKConvent Green Lane (Penang)

                         Penang Free School (Penang)


7. Uni: -


8. Hair color: Black 


9. Tall or short :Tall ?


11. Sweats or Jeans: Jeans


12. Phone or Camera: Both


13. Health freak: Sometimes


14. Orange or Apple:no either one


15. Do you have a crush on someone? : Yes


16. Eat or Drink: Both


17. Piercings : Yes


18. Pepsi or Coke: Both


HAVE YOU EVER?

19. Been in an airplane: Yes


20. Been in a relationship: Yes


21. Been in a car accident: Yes


22. Been in prison: No


FIRSTS?

23. First piercing : Ears


24. First best friend: Faizatul Nur Shuhada & Noor Affida Raffika


25. First award: Cant be re-call


26. First crush: Nick Carter ,haha!


27. First word: Mummy?


LAST?

29. Last person you talked to in person: Hubby , Muhamad Hafiz


30. Last person you texted:  Muhamad Hafiz 


31. Last person you watched a movie with:  Muhamad [email protected] , Arina , Nurul Azwa & Muhammad [email protected]


32. Last food you ate: Tomyam Fried Rice wt Sosej & Ikan bilis


33. Last movie you watched : Shaolin


34. Last song you listened to: Taylor Swift - speak now


35. Last thing you bought: Belated Birthday Cake for Cayang & Azwa


36. Last person you hugged: Cayang!


FAVOURITES?

37. Food: All Penang food ; laksa penang?!!


38. Drink: Recently only drinking warm water.


39. Bottoms:Jeans


40. Flower: Rose?


41. Animal:  Cats!!


42. Colours: Purple!

43. Movies: Romance, Comedy, Teen , Action all  maybe.. hurm?!


44. Subjects: Addition Maths


HAVE YOU EVER:
(Put an X in the brackets if yes)

45. [X] fell in love with someone


46. [/] celebrated Halloween


47. [X] had your heart broken.


48. [X] went over the minutes/texts on your cell phone.


49. [X] had someone question my sexual orientation.


51. [/] got pregnant.


52. [/] had an abortion.


53. [X] did something I regret.


54. [X] broke a promise.


55. [X] hide a secret.


56. [X] pretended to be happy.


57. [X] met someone who changed your life.


58. [X] pretended to be sick


59. [/] left the country.


60. [X] tried something you normally wouldn't try and liked it. 


61. [X] cried over the silliest thing. (Is thai drama considered Silly?)


62. [X] ran a mile.


63. [X] went to the beach with your best friend.


65. [X] hated someone. 


66. [X] stayed single for 2 year.


RIGHT NOW

67. Eating: No


68. Drinking: No


69. Listening: No


70. Sitting/Laying: Sitting


71. Plans for today: Get enouh rest - wash all my clothes - cook dinner for me & hubby


72. Waiting: Hubby to come back from work - meeting him soon


YOUR FUTURE:

73. Want kids? Sure


74. Want to get married? Yes


75. Career: Gov-Clerk


76. Lips or eyes: Eyes


77. Shorter or taller: Taller


78. Romantic or spontaneous: Both


81. Hook-up or relationship : Cayang, answer this!!!


82. Looks or personality: Personality


HAVE YOU EVER:

83. Lost glasses/contacts: No


86. Killed somebody: No


87. Broken someone's heart: No but my heart being broken yea...


88. Been in love: Yes


89. Cried when someone died: Yes


DO YOU BELIEVE IN :

90. Yourself: Yes

91. Miracles: Yes


92. Love at first sight: Yes


93. Heaven: Yes


94. Santa Claus: No


95. Sex on the first date: No


96. Kiss on the first date: No 


TRUTHFULLY:

97. Is there one person you want to be with right now: Hafiz


98. Do you know who your real friends are: Yes


99. Do you believe in God : Yes 


100. Post as 100 truths


Lepas baca entry singgah la ke ruang komen , dan seKLIK  juga, TQ.



3 comments:

Thank you for commenting on my words.
May Allah bless me and you , Ameen